Следва

Burberry, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Bottega Veneta, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Божествени чанти, божествено всичко 

Runway преди 1 година

Матю Блази е топ находка за Bottega Veneta. Новият креативен директор на бранда вероятно още се чувства в окото на предизвикателството да живееш своя сензационен дебют, но той успява. Като начало той печели, що се отнася до тази колекция, с това, че привлече 82-годишния италиански пионер в дизайна Гаетано Пеше да създаде специфична за обекта инсталация, която включва цветен, въртящ се под от излята смола и 400 уникални стола. Докато тълпата изпълва пространството, всички имат усещането за истинска сцена.

"Уникално" е оперативната дума тук. Блейзи казва зад кулисите, че "колекцията започва своя живот при среща с Гаетано. Ходих често в Ню Йорк и имахме много дискусии за разнообразието. Той работи своята страна, а аз моята и направихме съпоставка. Идеята беше да съберем света в една малка стая, да представим различни герои и да ги поставим в пейзажа на Гаетано.“

Казано по-просто, това, което Блази изглежда разбира добре, е концепцията за гардероба. Неговата амбиция не е да облича известни личности по червените килими - и може би точно това привлича известните личности. Той не цели и влизането във високите салони на висшата мода, въпреки че това също е бъдеща възможност. Това, което Блази иска, е да облича клиентите си за всеки повод. И това носи щастие.

Взимайки нишка от миналия сезон, в началните визии, макар че изглеждат дънкови, фланелените и памучни тениски, са изцяло кожени. Моделирана от самата Кейт Мос, фланелена риза изисква 12 слоя щампи, за да постигне дълбочината на цвета, която дизайнерът иска. "Това е онзи непринуден комфорт, който довеждаме до крайност и наричаме "перверзна баналност“, казва той.

Блейзи също преразглежда "динамичния“ силует, който създаде миналия сезон, преувеличавайки усещането за дрехи в движение, добавяйки това, което може да се опише като перки към задната част на крачолите. По същия начин тренчкотите улавят полъха на вятъра и остават раздвижени по различен начин при всяко обличане. Извитите фуниевидни деколтета на саката и ризите пък придават рационализиран профил. Това са фини детайли, но ако човек ги пропусне, всичко се променя; детайли, които са от голямо значение за маниаците в модата, които следим всяка гънка, всеки шев - всяко малко решение. Блейзи привлича вниманието на такива хора.

Това е изключително решителна колекция; напомняне (идващо посредата на седмицата на модата в Милано, която представи някои нестабилни дебюти) за важността на опита. Блази има много от него и това се вижда във всички аспекти на ревюто, включително в плетените жакардови рокли, "много технически“, според него, "но резултатите не са механични, те са емоционални“. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.