Следва

Нов директор, нов бранд или Ferragamo, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Burberry, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Ох, плажа, ох, кеф, но по британски 

Runway преди 1 година

След пет години в Англия, Рикардо Тиши (често наричан "гот“ от модната преса в зората на кариерата си) придобива по-добро разбиране на тънкостите и ексцентричността на британското общество - като например плажната и лятна култура, които вдъхновяват неговата пролетна колекция за Burberry. И готиката.

"Британското лято е много различно от където и да е другаде по света, защото Великобритания основно е изградена от големи градове на вода. Това означава, че наистина виждаме хора, облечени за плаж, в града - плюс това, че никога не знаем кога ще вали или кога ще изгрее слънце. Красавиците, в неговите очи, са готик на плажа. "По плажовете ни ще видите или сватба, или някой, който е отишъл там по обяд просто да почете. Все различни личности.” Тъй като Тиши внася доста чувствен дух на Burberry, неговите бански костюми се издигат до статута на бестселър и този факт, примесен с почитта му към плажуващите, сътворява колекция от смесени и хибридни бански костюми.

Работейки с актьорски състав, включващ някои от най-известните британски модели - Наоми Кембъл, Карън Елсън, Ерин О'Конър - Тиши включва елементи от бански костюми като бикини и топчета в рокли и кройки, които същевременно презентират търговските марки на готическия гардероб: дантела, мрежа, перфорации, готически шрифтове и набръчкани детайли, които той приписва на пънк ерата в Кралството. Де- и реконструираните връхни дрехи напомнят дрескодовете на индустриалния момент с разчленени качулки и ръкави, завързани около талията, тренчкоти, костюмиот три части с жилетки с големи копчета, заместващи традиционната жилетка.

Въпреки всички хумористични препратки е колекцията, шоуто е достатъчно тържествено събитие. След като Burberry отмени първоначалното си представяне по време на Седмицата на модата в Лондон от уважение към националния траур, последвал смъртта на кралицата, дизайнерът премести шоуто в понеделника между Милано и Париж. Представена в гол склад в Бермондси - с Лондонския съвременен оркестър, подреден в средата на пространството - колекцията се разгръща в пълна тишина, преди сопраното Надин Сиера да избухне в трогателна ария. Едва на финала се включва оркестърът. "Това беше момент на уважение. Тя беше кралицата на света - всяка страна я уважаваше", казва Тиши. 

"В Англия винаги го има този контраст: улицата и кралските особи. И мисля, че нашата колекция е за това“, добавя той. Това са почти същите думи, с които Рикардо описва първото си шоу за Burberry през септември 2018 г. Ако ви идва клише, имайте предвид, че неговият възглед за британската култура очевидно се е разширил оттогава. В сравнение с дебютното му шоу, тази колекция предлага по-малко буквален и по-нюансиран подход към темата и я изобразява чрез конструкцията на облеклото. Вместо да разглежда общите характеристики на Англия, сега той разглежда ъглите на британското общество, които резонират с неговия собствен опит и естетика.

"Много съм щастлив, защото открих себе си - което е абсолютно уважение към Burberry. Не отбивам номера и поставям на пиедестал всичко, с което Burberry е известна толкова дълго време: карето, тренчкота, и пр. В момента чантите ни се справят добре, което ще продължим да поддържаме.“ 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.