Следва

Street Style вдъхновения: Седмица на модата в Шанхай, so cool

Нов директор, нов бранд или Ferragamo, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Максимилиан Дейвис за пръв - и определено не последен - път в Ferragamo 

Runway преди 1 година

"Не бях сигурен какво да очаквам“, признава 27-годишният Максимилиан Дейвис преди дебютното си шоу за Ferragamo, спомняйки си първата среща с флорентинската къща само преди няколко месеца. "Но веднага щом пристигнах, усетих енергия, която е много подкрепяща. Екипът и семейството на бранда са развълнувани за новата посока: мисля, че всички чакаха това ново начало.“ Задачата на Дейвис под ръководството на опитния главен изпълнителен директор Марко Гобети, чийто опит включва работа с Рикардо Тиши в Givenchy и Фийби Фило в Celine, е да направи това, което някога са направили тези дизайнери: да доведе ново поколение модни клиенти към този някога революционен, но напоследък консервативен бранд. 

Grande geste-ът на новото начало на Дейвис включва премахването на "Salvatore“ от името на бранда (гигантски ход) и насочване към нещо много по-в съответствие с консенсуса на съвременния дизайн. Което е едновременно и предявяване на претенции за нов main цвят: специфичен тон на завладяващо червено, окъпващо миланската семинария от 17-ти век. Мястото в момента се трансформира в хотел от групата Lungarno на семейство Ферагамо, така че се оказва удобно място за поне за сезон или два напред - според нас. Червеното представлява собствения едноименен лейбъл на Дейвис, където отразява знамето на Тринидад и Тобаго и неговото наследство. Той също така говори за наследството на Ferragamo, една от чиито много известни архивни обувки е червен ток с мъниста, направен за Мерилин Монро от основателя през 50-те години на миналия век.

Какво ще кажете за дрехите - е основният въпрос към него. "Разработвам нови измислици и въвеждам нови за марката силуети, опитвайки се да разбера от какво се нуждае по-младият клиент, за да успее.” Има силна игра на цвят от върха до петите, вдъхновение от атлетиката,  технически полеви якета и панталони за мъже, една пълна визия в червено, панталон с пет джоба, какво ли не... Вдъхновен от ранното превъплъщение на основателя като обущар в Холивуд, Дейвис се позовава на залеза и изгрева чрез деграде платове с кървящи щампи, които сами по себе си са вдъхновени от серията Sunset на художничката Рейчъл Харисън. Този детайл се вписва чудесно в използването на топлинно-реактивни, чувствителни към цвета тъкани с цвят на ръжда и кайсия в ясни кройки.

Шивашките изделия са в масивни, твърди форми, благоприятни за усукване и движение. Има "игрива и леко перверзна енергия“, казва свенливо Максимилиан, облечен между другото в къси шорти от кожа и велур. Що се отнася до аксесоарите, хардуерът на къщата Gancini е отразен в петата на красив нов сандал и като дръжка на чанта - страхотно. Дейвис говори за "реенергизиране“ на Ферагамо, с което можем само да се съгласим. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.