Следва

Saint Laurent Spring 2023 READY-TO-WEAR

Christian Dior, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Италианско + френско = много специално... 

Runway преди 1 година

В последната колекция на Christian Dior, Мария Грация Кюри погледна към бъдещето и начините, по които технологиите ще прекрояват модата съвсем скоро. Сегашното шоу, за Пролет 2023, е тотален, много личен поглед назад към миналото. Представете си една италианската благородничка, примерно съвременна Катерина де Медичи, чието влияние в историята на модата е страшно големо - тя носи Dior Spring 2023. "Идеята беше да си поиграем с тази препратка, да наблегнем на това колко много мода и сила има в диалога“, казва Мария Грация.

Галерията горе има огромен елемент на автобиография. Директорът на бранда също е италианка, живееща във Франция, чиято работа е да оформя модата - и успехът й в начинанието досега е немалък. Както всеки, който е минал покрай новата локация на бранда на Avenue Montaigne, може да потвърди . Правейки проучване, Мария Грация открива карта на Париж в архива на Къщата, датираща от времето на основателя на къщата, с Avenue Montaigne в центъра (в повечето карти на Париж улицата е по-наляво; това не е истинският център на града). Е, тази локация е фокусна точка на новата колекция.

На Катерина Медичи се приписва въвеждането на корсети, платформените токчета и носенето на италианска дантела във френския двор. Look 1 е почит към фината изработка на ателието на Dior. Всичко това е диалог за модата и властта, разговор между минало и настояще. Полата, една от най-историческите и древни дрехи, е съчетана със сутиен от най-модерен вид, който дъщерята на Мария Грация, Рейчъл, доверен съветник, носи по партита. Роклите с прилепнали и изпъкнали форми са в изобилие, предимно с шнурове, придавайки адаптивност и спортно усещане, което би било чуждо на Monsieur Dior.

Също така голяма работа са New Look поли (да, отново поли) от памук с бродирани цветя, мозайки от broderie anglaise и щампа на онази карта, по която Мария Грация толкова се запалва. Барското сако се отличава само с липсата си, а корсетът на Медичи е напълно освободен от ограничителните си конотации - Кюри го третира по-скоро като аксесоар, показвайки го незакопчан и лек върху ефирни блузи.

 

Сцената е подредена от френската художничка Ева Жоспен, чиито възвишени сложности противоречат на скромната картонена конструкция. Мария Грация също наема холандските хореографи Имре и Марне ван Опстал и тяхната трупа, за да изпълнят плътски зареден танц. Сътрудничеството се разширява и до Tassinari & Chatel от Lelièvre Paris, отговорни за копринените бродерии, които се появат към края на шоуто. Това, което най-много впечатлява обаче, е рафията, която се вплита в топове, поли и палта, фина колкото всяка дантела и всяка коприна. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.