Следва

Блясъкът няма цена

Bye-bye, body acne! Всичко за трайно потушаване на телесното акне

Повечето хора имат относително ясна представа за това как да се справят с обикновена пъпка по лицето.

Beauty News преди 1 година

Независимо дали сте отдадени на ретинолите, правите двустепенното си почистване с религиозна отдаденост, сякаш животът ви зависи от това, или прибягвате до класическото спукване и изцеждане на връхчето, вероятно имате план за действие, разработен още когато пубертетът за първи път накара хормоните ви да се разбушуват. Доста по-малко се говори обаче за акнето по тялото, особено когато то се появи по гърба ви.

Това се случва отчасти, защото акнето може да се появи навсякъде по тялото, където има потни жлези. Но как да го третирате, особено ако се появи на труднодостъпни места? И доколко въпросното третиране всъщност задълбочава проблемите с кожата? Ето какви съвети дават професионалистите >>> 

Как се образува телесното акне?

„Акнето има тенденция да се развива в области, където имаме висока концентрация на мастни жлези", обяснява Джошуа Зийхнер, дерматолог от Манхатън. Ето защо лицето, гърдите и гърбът често са основна цел за пълните с гной могили и червени подутини, които се издигат върху възпалените космени фоликули (състоянието е познато като фоликулит). „Високите нива на производство на себум се улавят от порите, насърчавайки свръхрастеж на причиняващи акне бактерии и възпаление", обяснява той. Въпреки че от време на време вижда черни и бели точки при пациенти, той отбелязва, че те са по-рядко срещани на гърдите и гърба, отколкото могат да бъдат на лицето.

Трябва ли да лекувам телесното акне по различен начин от този, който лекувам пъпките хо лицето си?

И Да и Не! Тъй като акнето се образува по един и същи начин, независимо къде се появява, вашите любими продукти за грижа за кожата могат да се справят двойно по-добре с пъпките, които се появяват на юг от врата ви. 

Дерматолозите препоръчват продукти, които съдържат един от двата големи борци с акнето: бензоил пероксид или салицилова киселина. Салициловата киселина е особено ефективна, защото разтваря кератина в кожата. Всъщност може да проникне в порите, за да разтвори натрупването на мъртви клетки. Бензоил пероксидът от своя страна убива бактериите, причиняващи акне и намалява възпалението около заразената пора. И двете съставки също така помагат на кожата да изхвърли горния си слой, което съдейства да запазите порите чисти и свободни от новопоявяващи се пъпки. 

От решаващо значение да оставите всеки продукт, който използвате, да има достатъчно време да проникне в кожата. Трябва да нанесете почистващия препарат, да го оставите да престои, да го разпените достатъчно и достатъчно дълго, след което да изплакнете. Точно катко при пъпките по лицето, добре е да се опитате да избегнете стискането, ако можете. 

Основната разлика е, че освен ако не сте гъвкави като йога гуру, може да видите зор при достигане на гадната подутина точно в средата на гърба ви. За щастие на сцената излизат спрейовете, които решават проблема. 

Мога ли да обвинявам упражненията за пъпките по гърба? 

Противно на това, което може би сте научили в съблекалнята в средното училище, тренировката има по-малка вина за вашето акне, отколкото си мислите. 

"Самите упражнения са чудесни за вас и не причиняват акне", обяснява Айрис Рубин, дерматолог и основател на SEEN. Въпреки това, отбелязва тя, "потта може да се смеси с бактерии по кожата и мъртвите кожни клетки, което запушва порите." Това е „рецептата", която причинява акне по тялото, а не самата пот. 

Всички дерматолози са категорични, че е изключително важно да тренирате с чисти дрехи или поне да смените дрехите си възможно най-бързо след тренировка, ако не е възможен цялостен душ. (Да, клинът за йога може да причини акне по дупето). Рубин също препоръчва да използвате чиста кърпа, за да изтриете потта, докато тренирате, а ако тренирате на закрито, избършете оборудването преди и след използването му.  

Ще помогне ли ексфолирането на гърба? 

Не можете да изтъркате акнето, но нежното ексфолиране (ключовата дума тук е: нежно) може да бъде полезен начин да го премахнете. Независимо дали е физически пилинг с използване на четка, или химически, Рубин настоява, че ексфолирането веднъж или два пъти седмично може да бъде добра идея. „Ние знаем, че причината за акнето е, когато порите се запушат с мъртви кожни клетки и бактерии, а ексфолирането може да помогне за отделянето им, така че да не останат в капан в порите", обяснява тя. 

Когато става въпрос за химически ексфолианти, съществуват две ключови съставки, които трябва да се търсят, и Кинг има полезна информация за това как работят те. „Салициловата киселина е бета хидрокси киселина", обяснява тя, и както бета хидрокси киселини (BHA), така и алфа хидрокси киселини (AHA) се използват за химическо ексфолиране на кожата. Те разтварят връзките, които задържат матовите, мъртви кожни клетки на повърхността, така че кожата нежно да се отдели, разкривайки по-гладка и по-блестяща повърхност отдолу. Разликата е, че докато AHA са водоразтворими и действат на повърхността на кожата, BHA са маслоразтворими и могат да проникнат в порите, така че те могат да действат както на повърхността на кожата, така и вътре в порите.

Ако епидермисът ви е наистина зачервен и възпален обаче, се препоръчва да избягвате ексфолирането, тъй като можете да нарушите кожната бариера и само да влошите възпалението. 

Какви кърпи трябва да използвам след ексфолиране? 

Когато става въпрос за кърпи и акне, трябва да отбележим няколко неща. Докато базираният в Ню Йорк дерматолог Хадли Кинг, обяснява, че самата тъкан не оказва влияние върху акнето, тя препоръчва да търсите бели или устойчиви на белина кърпи. „Повечето средства за измиване на кожа с акне съдържат бензоил пероксид, който може да избели тъканите, а салициловата киселина също може да оцвети кърпите", казва тя. 

Рубин също така обяснява колко е важно кърпите да изсъхнат напълно и да не остават влажни между употребите. „Когато кърпите са влажни, те могат да развият бактерии, но също така могат да имат и остатъци от всички видове продукти, което е предпоставка за акне", казва тя. Което означава, че не бива да пропуснете нито едно пране! 

More Beauty News