Следва

Месечен ХОРОСКОП - Октомври 2022

Истории от живота: невероятната Маргарет Литман, прототипът на Холи Голайтли от "Закуска в Тифани"

Принцеса Даяна й подарява роклите си

Celebrities преди 8 месеца

Малък град, големи амбиции

Маргарет Ламкин е родена на 4 май 1930 г. в малкото градче Монро, Луизиана. Баща й, Ебенезер Тайлър Ламкин, работи като адвокат, осигурявайки на семейството отличен стандарт. По това време градовете в южната част на Съединените щати са особено расово нетолерантни. По природа справедливата Маргарет не пожелава да приеме този императив.  


Маргарет Литман

Момичето осъзнава, че родното й място ще се окаже тясно за амбициите й - тя иска повече възможности за себе си и по-добри перспективи за личностно развитие. Първоначално учи философия в женския колеж Newcomb, преди да се премести в Ню Йорк, където се записва в новооткрития Finch College в Манхатън. Именно тук Маргарет започва да се слива с бохемския свят. След известно време тя, уморена от безкрайната поредица от партита и липсата на стабилност, отново променя мястото си на пребиваване. Нейният брат, драматургът и писател Хилиър Спийд Ламкин, е поканен от продуцента Джери Уолд да се премести в Лос Анджелис, за да работи по нов филм. Без да мисли дълго, Маргарет решава да замине с него и да опита късмета си в Холивуд.

Джери Уолд не харесва южняшкия акцент на г-жица Ламкин и я изпраща на курс по речева техника. Но часовете не продължъват дълго - Маргарет решава да превърне този недостатък в свое отличително предимство. По това време тече подготовката за снимките на филма "Котка върху горещ ламаринен покрив" на режисьора Ричард Брукс. В него снимат Пол Нюман и Елизабет Тейлър, които трябва бързо да се научат да говорят с южняшки акцент. Така самата Ламкин става учителка. Тя успява да научи актьорите не само на правилния акцент, но и да им покаже как всъщност се държат южняците. Холивуд веднага оценява способностите на Маргарет. Впоследствие тя участва в снимките на други "южни" филми, включително "Доли" на Елиа Казан и "Дълго горещо лято" на Мартин Рит.

"Закуска в Тифани" и провалени бракове

Личният живот на Маргарет по това време е всичко друго, но не и "цветя и рози". Първо се омъжва за приятеля на брат си, сценариста Хари Браун. Почти веднага Маргарет съжалява за този съюз: съпругът й се оказва алкохолик, който веднъж, в състояниое на пълно опиянение, я заплашва с пистолет. Младата жена бяга от него в къщата на приятеля си Кристофър Ишъруд, писател, който живее с любовника си Дон Бакарди. Ишърууд е плътно на страната на Ламкин и й помага винаги, доколкото е възможно. Маргарет се омъжва за втори път за актьора Рори Харити. Но и този брак е провал и приключва за месеци. 


Одри Хепбърн като Холи Голайтли


Всичко, което знаем за биографичния филм за Одри Хепбърн дотук


Маргарет се занимава не само със сложния си личен живот, но и с изграждането на връзки във висшите кръгове. И така, през 50-те години на миналия век тя се запознава с известни писатели от онова време - сред новите й приятели са Гор Видал, Тенеси Уилямс и Труман Капоти. Последният е толкова вдъхновен от активната и ярка Маргарет, че решава да изгради образа на Холи Голайтли въз основа на нейния характер - много съвременници разпознават без усилие чертите, присъщи на Ламкин в главната героиня на шедьовъра "Закуска в Тифани"


Труман Капоти

„Тя беше изтънчено същество – щедро, неспокойно. Изглеждаше като герой от фантастиката“, спомня си по-късно за Маргарет ирландският писател и мемоарист Едгар О’Брайън. Ламкин, наистина вечно неспокойна и в търсене на съвършенството, решава да се върне в Ню Йорк и да промени сферата си на дейност.

Любовта на живота й

В началото на 60-те Маргарет започва работа за списание Glamour, където пише колонка с въпроси и отговори. Сътрудничи и с известния фотограф Ричард Аведон, на когото помага с проекта „Нищо лично“. Аведон е много активна обществена фигура и борец за граждански права - сферата на благотворителността винаги е привличала Ламкин, тя обожава да се заобикаля с такива хора.

След дългите бурни години с бракове, сканадли и раздели, в личния живот на Маргарет най-накрая настъпва мир. През 1965 г. тя се омъжва за мъжа, в когото истински се влюбва, британският адвокат Марк Литман. След сватбата младоженците се местят в Лондон и заживяват в престижния квартал Белгравия на площад Честър. Техни съседи са рок музикантът Мик Джагър и бъдещият британски премиер Маргарет Тачър. Маргарет, вече мисис Литман, продължава да блести на светски събития, едновременно продължавайки сътрудничеството дистанционно със списание Glamour. - "Тя познава абсолютно всички!", говорят за Маргарет.  

Благотворителна дейност и помощ от принцеса Даяна

По-късно Литман решава, че е необходимо да използва славата и връзките си в полза на човечеството. През 80-те години на миналия век избухва епидемията от ХИВ - всеки ден тя отнема десетки животи, а пациентите са дискриминирани. Това кара Маргарет през 1986 г. да помоли лично 300 свои приятели да изпратят по £100 като дарение за благотворителната организация за борба със СПИН, която основава в лично качество.


Маргарет Литман и принцеса Даяна

Най-голямото дарение идва през 1997 г. от принцеса Даяна, която прави много за хората с тази диагноза. Малко преди смъртта си тя се обажда на Маргарет и казва: „Имам брилянтна идея. Ще ти дам всичките си рокли." Изненадана, Литман не разбира веднага за какво говори Даяна: „Не разбирам съвсем какво означава всичко това. Господи, наистина ли съм толкова зле в обличането?"

В резултат на жеста на Ди, роклите на Принцесата на Уелс, обожаваната Даяна, отиват на търг. Разпродадени са благотворително при огромен успех за малко над 3 милиона долара тогавашни пари.


Г-жа Литман през 1999 г. в бар Bemelmans в хотел Carlyle в Ню Йорк

През 1999 г. Маргарет Литман решава да се пенсионира. Нейната организация става част от Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон. Самата Маргарет в последните години от живота си най-накрая се установява в къща в Англия, където живее щастливо със съпруга си. През 2011 г. почива брат й, с когото остават много близки, а 4 години по-късно - и любимият й съпруг, с когото прекарва щастливо половин век. Маргарет надживява съпруга си с 5 години. Умира в Лондон на 16 октомври 2020 г. Но светът я помни и споделя историята й - силна, увличаща и човеколюбива.    

More Celebrities