Следва

Balenciaga Spring 2023 READY-TO-WEAR

Chloe, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Енергията! 

Runway преди 1 година

Парти в електроцентралата на Chloé - и всички идват. Този сезон Габриела Хърст посвещава колекцията си на популяризирането на термоядрения синтез: "Това е основната енергията на звездите и вселената“, казва тя по време на интервю, съпроводено от представители на ITER, както и на Commonwealth Fusion Systems и Helion - компании, които работят върху овладяването на този доброкачествен източник на енергия чрез гигантски кръгли устройства, известни като токамаци. Те не могат да се използват за производство на модна колекция, но, както казва Хърст, "В крайна сметка го направят, защото имаме нужда от енергия, за да правим дрехи. Всички въглищни централи сега в бъдеще ще бъдат термоядрени. А бъдещето е близо.“

Тя подрежда седалките на шоуто си, поставено в затъмнения Pavilion Vendôme, така че да имитират кръглата форма на токамака и заобиколя структурата с обръчи, висящи от тавана, и лазерни светлини, които предизвикват индустриално рейв усещане. Това усещане отеква в колекцията, която служи като своеобразна ода за мощността на термоядрения синтез, адаптирайки извивките на токамака в силуети и повърхностни декорации, които изглеждат отчасти униформа на електроцентрала и отчасти ретро парти в склада. "Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че това е източник на чиста енергия с много малко отпадъци. Една чаша термоядрено гориво може да захранва къща за приблизително 800 години“, казва Хърст.

Ревюто започва с висока скорост - плетени рокли с изрязани дупки, създадени от рециклиран кашмир и блейзъри, изработени от лен, любим материал на Хърст, поради метода му за отглеждане без пестициди. Това е мекото начало, преди настроението да стане определено индустриално: рокли от фолирана мрежа и тоалети от глава до пети от сертифицирана европейска кожа, подходящи за изискан фабричен работник. Формата на токамака е представена в кръгли кожени "петна", вплетени на една кука в рокля, и в много извитите ръкави на кожена рокля със сърцевидно деколте. Кръгови линии за кръгла модна система.

Серия от утилитарни мотоциклетни екипи от кожа и с връзки са може би най-силното предложение на колекцията от типа "сезонно парче“. Палтото на Chloe адаптира механиката на токамака в метални закопчалки, а рециклиран памук, който приличаа на деним, е украсен със здрави капси в най-различни дрехи. Има и кожени пайети във формата на диск, и рокля с решетка от метални халки и многоцветни прежди. Ако синтезът е сложен феномен за разбиране, такова е и изграждането на колекцията на Габриела Хърст.

Най-съблазнителен е възхитителен черен костюм, "изкован" от вълна е ранчото на дизайнера в Уругвай, в което се отглеждат около 8000 овце порода Мерино. Прекъснат в скулптурно мърляв силует, той е едно от малкото парчета в колекцията, етикетирани с QR код, който, когато бъде сканиран от потенциални клиенти в магазина, ще каже точно откъде е материалът. Елегантен и статуен, той служи като момент на спокойна изтънченост в свръхсетивното море от светлини и текстури, което е шоуто на Chloé. Но, както казва Хърст, "Не е толкова сложно, колкото изграждането на токамак. Колкото истинската физика."

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.