Следва

Valentino, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Balenciaga Spring 2023 READY-TO-WEAR

Надежда? Светлина? Оптимизъм? Няма такова нещо.

Runway преди 1 година

Демна Гвасалия, човекът-мода в съвременния свят, напуска родната Грузия, когато е на 10. Семейството бяга от войната в ужас, бедност, липса на перспектива. Демна е нетрадиционно, чувствително дете, душата му слепва в паметта си кошмара от безмислената война. Години по-късно, той, вече велик дизайнер, продължава да твори, крещейки. Така силно, че всички да чуят. Войната е грях, непростим грях. Войната е най-тежкият грях. И никой и никога не трябва да спира да повтаря и обяснява това!   

Изцапаните с кал ботуши и подгъви на роклите са не само щрих от мрачна руска есен, но и настроението, темпът и акцентът в шоуто за новата колекция на Balenciaga - Пролет 2023. Ревюто на марката се проведе в Париж в рамките на Седмицата на модата, а творческият директор Демна Гвасалия отново втрещи приъстващи и наблюдаващи със сценография, от която всеки косъм по тялото настръхва. Вместо по обикновен гладък и лъскав подиум, 76-те ангажирани за ревюто модели дефилираха през лепкава кал, стигаща до и над глезените. Кал, мизерия и мрак - това е, когато в края на тунела очакванията са ужасяващи, включително за ядрен катаклизъм, причинен от един или малко повече болни хора.

Кание Уест, самият той, откри шоуто. Неочакван моделски дебют, посрещнат подобаващо с луд възторг от всички ценители. Големият артист носи комбат костюм с кожени панталони, военни ботуши, шапка с козирка и балаклава. Мрачен, съсредоточен и сякаш настръхнал е Уест под иначе набеденото за лятно облекло за годината, която идва, и изписана на козирката на шапката му - единствен лъч надежда, че и след нас ще има утре. 

В колекцията изобилстват огромните като обем костюми и другите, плътно прилепнали макси костюми - всъщност френската луксозна модна къща Balenciaga представя нови и нови вариации на тези модели почти всеки сезон. Демна е отличен и в създаването на провокативни модели, от които в първия момент ти се завива свят, но после пред очите ти те се превръщат в пазарни хитове. Този път Balenciaga представи цяла линия необичайни чанти: от модели с ръкави, които решават проблема с падащите презрамки, през чисто прозрачна чанта, до аксесоари под формата на плюшени мечета и кукли - цвят в тъмата, детска наивност, оцветена в розово и неон, антипод на животинския страх, обхванал възрастните (четете още: Fashion Starter: "Не мисля, че елегантността днес е релевантна", Демна Гвасалия).  

От няколко сезона изключително революционният като виждания Демна, приятно шантавият креативен директор на бранда, "флиртува" с напълно тривиални артикули, които всеки от нас ежедневно среща и носи, като дизайнерът просто ги трансформира, чрез материал, технология и акцент, в ултраскъпи аксесоари. Този път Гвасалия показа торбичка под формата на пакет чипс. Намекът, че такъв модел ще се появи в колекцията, бе разчетен от експертите преди няколко месеца, когато Демна Гвасалия се появи на церемонията по дипломирането на студентите от Академията за изящни изкуства в Антверпен с пакет Lays в ръце.

Не би могло едно таква шоу да мине и без идиотски обувки. Следващото лято френската модна къща предлага да заложим на чифт сабо с остър връх, заемка от ориенталската естетика. Почти всички ансамбли в колекцията бяха допълнени с подобен чифт. Дизайнерските елементи на чантата Cagole (вече използвани при създаването на серия боти и ботуши на марката преди сезон и половина), този път кацват върху рокля със същите кожени връзки и шипове като на любимия на инфлуенсърите модел.

Цялата зашеметяваща колекция Balenciaga Spring 2023, микс между ужаса днес и възможното по-светло утре, между мрака навън и светлината в душата, е в галерията >>> 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.