Следва

От нашето по-хубаво няма: Бойка Матова за Valentino в Париж

Rick Owens, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Зад кулисите след шоуто си Рик Оуенс говори само за пътувания

Runway преди 1 година

В края на краищата, "Кое място си струва да минеш през цялата корона-суета на летището?" пита той. Всичките реклами, усещането за вълнение и привилегия; всичките хора, облечени по един много специфичен начин, със специфичен грим и специфичен парфюм... "Аз предлагам друг начин, по който да се движим из света".

Другостта, която Оуенс предлага - колкото и необичайно да изглежда за непознати на бранда, които случайно биха ни срещнали в Rick Owens на летището - превръща шоуто му в един от най-добрите билети на Седмицата на модата в Париж. Моделите са вид "самоизмислени създания“, за които Оуенс говори зад кулисите. "Те са спокойни“, казва той, "защото ги виждаш и си мислиш: "О, имам и други възможности...“

Със слънчевите лъчи над Palais de Tokyo и фонтана, който се издига докрай, тези възможности се плъзгат - изящно и грубо - по мраморните стълби. Материалите на Оуенс този сезон са забележителни. Полупрозрачен гумен латекс, телешка кожа, остатъчен материал, сбран от хранително-вкусовата промишленост, обработен с естествен глицерин, за да й се придадат еластичност и чисто качество. Представете си, че носите "желатинови плодови ролки“, поясняват бележките за шоуто. Лаченият деним също е топ.

Също толкова уникално е това, което Оуенс прави с тези материали: драпиране на криволичещи рокли с рудиментарни ръкави като навити крила и дълги влачещи се подгъви, преувеличаващи арките на раменете на саката до и след брадичката, създавайки странни, но завладяващи обеми. Много бомбери, облицовани като скарабей. Древните египтяни смятат скарабея за знак за обновление и прераждане, което е уместно. Египет е ера, която Оуенс харесва достатъчно, за да направи изключение от отказа си за пътуване по-рано тази година - и нарича шоуто си Edfu, на храм на западния бряг на Нил.

Саката с форма на камбана, които той повтаря в плътни ярки цветове и смътни диамантени шарки в стил арт деко, са ново развита форма, пред която поклонниците на Оуенс могат да повдигнат скептично вежди. Но никой не го направи. Същото важи и за удивителните мантии, направени от стотици ярда рециклиран тюл. Но той оставя място и за сладост. "Когато предлагате повече естетически опции, хората отварят умовете си по нови начини“, казва той. "Те стават по-съпричастни.“ Кой може да погледне накриво такава колекция... 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.