Следва

Великото бадемово мляко: по колко пием за имунитет и блестящо лице и как го приготвяме

Кание Уест взриви с "White Lives Matter", и още от ревюто на YEEZY в Париж

Кание Уест, домакин на моднотo ревю на марката си Yeezy в Париж вчера, е яростно критикуван вече повече от денонощие поради факта, че облече тениска с надпис White Lives Matter 

Celebrities преди 1 година

Кание е голям! Не се уморяваме да го казваме, защото всеки щрих в поведението му има заряд, който обичайно ни кара да се замислим. Тясно свързан с модата, рапърът се оказа едно от главните действащи лица в Париж, по време на току що приключилата Седмица на модата - първо откри ревюто на Balenciaga, а после показа и своята колекция Yeezy Season 9.  

Шоуто му, както всеки път, не приличаше на стандартно ревю, а по-скоро на пърформанс. В началото се чу детски хор, а на фона на музиката започна дефилето на моделите, облечени в разпознаваемите якета, безформени суичъри и трико. Сред поканените звезди неочаквано се оказаха доста дизайнери - заедно с Наоми Кембъл на подиума бе креативният директор на  Givenchy Матю Уилямс, както и Мишел Лами - Йе сякаш целеше създаването на огледален свят, в който смени местата на големите играчи в модния свят. Сюрреалистичният ефект от случващото се бе засилено от самият артист, облечен в блуза с надпис "White Lives Matter". Нещата приключиха с дебютното изпълнение на парче на Йе, написано заедно с британския изпълнител и композитор Джеймс Блейк.

На шоуто бе обявено, че Уест планира да открие собствена модна къща, без да се огласяват детайли. 


Причините колаборацията Yeezy/ GAP/ Balenciaga да е исторически момент в модата


Иначе, възбудилият десетки хиляди реакции слоган на фанелата на Кание е модифицирано мото на социалното движение в подкрепа на правата на чернокожите Black Lives Matter (BLM). Мнозина са категорични, че интерпретации по темата са повече от неприемливи. В социалните мрежи се разгоряха грандиозни дискусии, Уест и някои известни личности, подкрепили го, бяха буквално разпнати от хейт. 

"Животите. На чернокожите. Имат. Значение. Модата днес ме разстрои", написа Линда Еванджелиста в Instagram.

Животът на черните има значение. Истинските лидери вървят напред - написа Джейдън Смит, син на известния актьор Уил Смит, позовавайки се на факта, че Уест на представянето се определи като лидер.

Потребители на Twitter са възмутени от факта, че Уест позира с консервативната Кандис Оуенс, облечена в идентична блуза с дълъг ръкав. Афроамериканката Оуенс е известна с това, че критикува демократите и движението BLM и едновременно с това подкрепя Доналд Тръмп.

Кандис Оуенс и Кание Уест

Човекът, който смята, че робството е избор, и жената, която твърди, че робовладелцитете понасят повече щети от робите, и двамата носеха еднакви суичъри White Lives Matter. Кание Уест и Кандис Оуенс накараха Мартин Лутър Кинг да се преобърне в гроба, написа потребителят @JewishResister. 

Припомняме, че Уест нарече робството „избор“ в радио интервю през 2018 г., като каза дословно: Когато чуете за робство, продължило 400 години... 400 години? Звучи като избор.

Мнозина възприемат акта на артиста като лицемерен и припомнят на Уест собствените му думи, че американският президент Джордж У. Буш не се интересува от афро-американците.

Иначе лозунгът, използван от Уест, е известен отпреди - той често се използва от противниците на движението Black Lives Matter.

Днес рапърът отговори на критиците.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.