Следва

Triple Trouble: Бела Хадид, Кейт Бланшет или Дуа Липа във възхвала на уличния стил

Опасната страна на Tik Tok: лекува ли халапеньото ечемик, както обещава app-ът

Tik Tok става опасен... 

Health преди 1 година

Официално бюти DIY страната на TikTok отиде твърде далеч. Ако не знаете за какво говорим, много се радваме, дано алгоритъмът не ви срещне с този "лек" за ечемик. Ако приемем, че не харесваме кокосово масло (друга много популярна храна в бюти страната на приложението, четете още: Никога вече кокосово масло! Ето причините...), то трендът с халапеньото направо ни ужасява. Да започнем отначало: някои потребители на TikTok използват халапеньо като лечебно средство за ечемик - болезнените, подобни на пъпки очни инфекции, причинени от възпалени мастни жлези по протежение на клепача. В скорошен видеоклип потребителка на Tik Tok препоръчва да разтрием окото си с халапеньо, за да излекуваме досадната инфекция, казвайки, че тази техника "работи като магия“. Веднага изровихме мнения на експерти по въпроса.

@ilysm.lali

 

original sound - mexican songs

Beauty Starter: Прелестна Маги Маурер или защо храната не е козметика


Може ли халапеньото действително да лекува ечемик?

Не е изненадващо, че Даян Хилал-Кампо, доктор по медицина, сертифициран офталмолог и основател на Twenty/Twenty Beauty, казва, че това е тотално no-no. "Всеки, който случайно е докосвал очите си след готвене с люти чушки, знае, че да халапеньо близо до очите е лоша идея“, обяснява тя. В края на краищата съединението, което прави халапеньото пикантно - капсаицинът - е активната съставка в лютивия защитен спрей, който, с основателна причина, препоръчваме на всички дами да носят в чантата си. Само че за самоотбрана, не за самолечение.

Хамза Бхати, MD, сертифициран дерматолог в Ню Йорк, е съгласен: "Това "лекарство" може да доведе до допълнително дразнене, още повече инфекции, зачервяване на кожата на клепачите или дори да причини увреждане на окото, предимно на роговицата. Ако се "третирате" с люта чушка, вероятно ще трябва да стигнете до употребата на антибиотици." И въпреки че използваните във видеоклиповете халапеньо са цели и ненарязани, тези потенциални странични ефекти със сигурност не си струват риска. 

Въпреки че избягването на този хак за красота и здраве изглежда окей, доста TikTokers се кълнат в подобни естествени средства, когато става въпрос за лечение на ечемик. Една жена твърди, че триенето на чесън върху възпаления клепач помага да се намали до минимум подуването, а друга казва, че ябълковият оцет е нейният избор за ускоряване на лечението на ечемик. Но отново, тези методи не са одобрени от експерти.

"Нито едно от тези хомеопатични лекарства не е добра идея, тъй като те всъщност са очни дразнители, могат да причинят възпаление и дразнене на очите и дори химическо изгаряне“, обяснява д-р Хилал-Кампо. "Не рискувайте допълнително да увредите окото си с тези техники и ако вече сте ги пробвали и имате остатъци от люта чушка или друга храна в очите,  изплакнете обилно с вода.“

Тогава как да излекуваме ечемика?

Ако имате ечемик и искате да го лекувате у дома, а не при очен лекар, д-р Хилал Кампо и д-р Бхати препоръчват да следвате следните стъпки:

  • Правете топъл компрес на ечемика за 10 до 20 минути, няколко пъти на ден, в продължение на 10 до 14 дни. "Това позволява на жлезите да се отпуснат и да омекотят запушената жлеза," обяснява д-р Бхати.
  • Избягвайте да използвате контактни лещи или грим на очите за този период от време, за да избегнете допълнителни бактерии, които дразнят ечемика.
  • Оставете образуванието на мира. Не се опитвайте да го пукате! Изстискването на ечемика може да причини разпространение на инфекцията и да влоши възпалението.
  • Ако ечемика не се подобрява, посетете вашия очен лекар за антибиотик. И каквото и да правите, не посягайте към халапеньо, чесън или ябълков оцет. Рецепторите за болка в очите са много чувствителни, така че дискомфортът, който можете да изпитате от тези домашни средства, ще продължи дълго време, карайки всяко мигане да се усеща като абсолютен ад - повярвайте ни.


КОЙ е най-привлекателният цвят на очите, и не, не е този, който си мислите


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.