Следва

Triple Trouble: Бела Хадид, Кейт Бланшет или Дуа Липа във възхвала на уличния стил

Опасната страна на Tik Tok: лекува ли халапеньото ечемик, както обещава app-ът

Tik Tok става опасен... 

Health преди 11 месеца

Официално бюти DIY страната на TikTok отиде твърде далеч. Ако не знаете за какво говорим, много се радваме, дано алгоритъмът не ви срещне с този "лек" за ечемик. Ако приемем, че не харесваме кокосово масло (друга много популярна храна в бюти страната на приложението, четете още: Никога вече кокосово масло! Ето причините...), то трендът с халапеньото направо ни ужасява. Да започнем отначало: някои потребители на TikTok използват халапеньо като лечебно средство за ечемик - болезнените, подобни на пъпки очни инфекции, причинени от възпалени мастни жлези по протежение на клепача. В скорошен видеоклип потребителка на Tik Tok препоръчва да разтрием окото си с халапеньо, за да излекуваме досадната инфекция, казвайки, че тази техника "работи като магия“. Веднага изровихме мнения на експерти по въпроса.

@ilysm.lali

 

original sound - mexican songs

Beauty Starter: Прелестна Маги Маурер или защо храната не е козметика


Може ли халапеньото действително да лекува ечемик?

Не е изненадващо, че Даян Хилал-Кампо, доктор по медицина, сертифициран офталмолог и основател на Twenty/Twenty Beauty, казва, че това е тотално no-no. "Всеки, който случайно е докосвал очите си след готвене с люти чушки, знае, че да халапеньо близо до очите е лоша идея“, обяснява тя. В края на краищата съединението, което прави халапеньото пикантно - капсаицинът - е активната съставка в лютивия защитен спрей, който, с основателна причина, препоръчваме на всички дами да носят в чантата си. Само че за самоотбрана, не за самолечение.

Хамза Бхати, MD, сертифициран дерматолог в Ню Йорк, е съгласен: "Това "лекарство" може да доведе до допълнително дразнене, още повече инфекции, зачервяване на кожата на клепачите или дори да причини увреждане на окото, предимно на роговицата. Ако се "третирате" с люта чушка, вероятно ще трябва да стигнете до употребата на антибиотици." И въпреки че използваните във видеоклиповете халапеньо са цели и ненарязани, тези потенциални странични ефекти със сигурност не си струват риска. 

Въпреки че избягването на този хак за красота и здраве изглежда окей, доста TikTokers се кълнат в подобни естествени средства, когато става въпрос за лечение на ечемик. Една жена твърди, че триенето на чесън върху възпаления клепач помага да се намали до минимум подуването, а друга казва, че ябълковият оцет е нейният избор за ускоряване на лечението на ечемик. Но отново, тези методи не са одобрени от експерти.

"Нито едно от тези хомеопатични лекарства не е добра идея, тъй като те всъщност са очни дразнители, могат да причинят възпаление и дразнене на очите и дори химическо изгаряне“, обяснява д-р Хилал-Кампо. "Не рискувайте допълнително да увредите окото си с тези техники и ако вече сте ги пробвали и имате остатъци от люта чушка или друга храна в очите,  изплакнете обилно с вода.“

Тогава как да излекуваме ечемика?

Ако имате ечемик и искате да го лекувате у дома, а не при очен лекар, д-р Хилал Кампо и д-р Бхати препоръчват да следвате следните стъпки:

  • Правете топъл компрес на ечемика за 10 до 20 минути, няколко пъти на ден, в продължение на 10 до 14 дни. "Това позволява на жлезите да се отпуснат и да омекотят запушената жлеза," обяснява д-р Бхати.
  • Избягвайте да използвате контактни лещи или грим на очите за този период от време, за да избегнете допълнителни бактерии, които дразнят ечемика.
  • Оставете образуванието на мира. Не се опитвайте да го пукате! Изстискването на ечемика може да причини разпространение на инфекцията и да влоши възпалението.
  • Ако ечемика не се подобрява, посетете вашия очен лекар за антибиотик. И каквото и да правите, не посягайте към халапеньо, чесън или ябълков оцет. Рецепторите за болка в очите са много чувствителни, така че дискомфортът, който можете да изпитате от тези домашни средства, ще продължи дълго време, карайки всяко мигане да се усеща като абсолютен ад - повярвайте ни.


КОЙ е най-привлекателният цвят на очите, и не, не е този, който си мислите


 

More Health