Следва

Ключова дума "егоизъм" - Пълнолунието в Овен в неделя, 9 октомври, общо и знак по знак

Води ли вегетарианството до депресия?

Това се подкрепя от ново проучване, обясняваме защо сме в недоумение 

Health преди 1 година

Вегетарианската диета увеличава ли риска от депресия?

В Редакцията не консумираме месо и млечни продукти от години, с много малки изключения, и когато прочетохме новината, публикувана в Journal of Affective Disorders, че тези, които се отказват от месото са по-склонни към развитие на психични проблеми, хлъцнахме. Веднага се заряваме по-дълбоко в темата. 

Вегетарианците, веганите и пескетарианците живеем в убеждението, че изборът да не ядем месо има не само етични и социални последици, в които силно вярваме, но и здравословни такива. Знаем, че в в безмесната и веган диетата рискът от сърдечни заболявания, както и някои хронични заболявания (като диабет тип 2) и някои видове рак е в пъти по-нисък. Поради това новините от Journal of Affective Disorders наистина ни шашнаха и, за да разберем по-добре идеята, прочетохме цялото проучване. Да видим заедно какво пише >>>

Основната теза е, че хората, които следват вегетарианска диета, изпитват два пъти повече депресивни епизоди в сравнение с тези, които ядат месо. Проучването разглежда извадка от 14 216 възрастни (бразилски граждани, тъй като изследването е проведено от група изследователи в Бразилия) на възраст между 35 и 74 години, които са помолени да попълнят въпросник, питащ какъв тип диета следват и колко често са попадат в депресивни епизоди. Въпреки тревожното заключение, авторите на изследването не посочват дали причинно-следствената връзка е абсолютно ясна. Те изрично казват, че "недостигът на хранителни вещества не обяснява отговорите на анетираните. Необходими повече данни, за да се докаже връзката между начина на хранене и менталното здраве.

Това, в което проучването също не се задълбочава, е историята и контекстът на хората, които са участвали в изследването. Нека поясним: социалният фактор не се взема под внимание; в Бразилия месото е ключов елемент от гастрономическата култура на страната, докато, от друга страна, вегетарианската култура не е толкова дълбоко вкоренена. Проучването не разглежда дали някой от интервюираните е имал други депресивни епизоди преди началото на безмесната си диета и също в какви социално-финансови условия живее.

Следователно недоуменията ни изглеждат основателни

Връзката между диетата и психичното здраве се проучва от известно време. В списанието на Фондация Умберто Веронези, психиатърът и диетолог Стефано Ерцеговеси, говорейки за хранителната психиатрия, казва, че са установени най-силни положителни корелации между психичното благополучие и консумацията на зеленчуци, ядки и бобови растения: "Най-интересните данни са върху така нареченото "разнообразие на зеленчуците“: за психическо благополучие трябва да консумираме много зеленчуци, но преди всичко да консумираме зеленчуци по различни начини."

Съответният психиатър препоръчва средиземноморската диета (смятана за най-здравословната в света, подкрепяна също от италиано-американския биолог Валтер Лонго, определен от Time за "гуруто на дълголетието“): "бедна на животински продукти и богата на продукти от земята: зеленчуци и плодове от всякакъв вид и цвят, пълнозърнести храни, варива и ядки. Следваме я за предотвратяване на всички хронични заболявания на нашето време, но и за подобряване на психологическото благосъстояние. Очаквайте пълен материал по темата Средиземноморска диета, с която сме по-здрави, по-слаби, по-устойчиви и, защо не, по-спокойни и в по-добро настроение.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.