Следва

Huawei nova 10 Pro (2020s) X списание Домакинство и мода (1920s)

5 важни неща за Alexander McQueen, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Нарочно извън Модните седмици 

Runway преди 1 година

Шоуто пропагандира осъзнатост

Шоуто на Alexander McQueen се състоя в огромен прозрачен балон, но посланието на Сара Бъртън в този момент далеч не е изолиращо: "Става дума за това да виждаме нещата, а не да се разхождаме със затворени очи - да се виждаме един друг! Да виждаме човечност, да се разпознаваме и да се грижим един за друг“, казва тя след шоу, което служи като един вид сигнал за събуждане след Седмицата на модата. За разлика от другите дизайнери, показващи се по време на Frieze тази седмица в Лондон, които преместиха своите шоута за след смъртта на кралицата, Бъртън винаги е планирала самостоятелна презентация извън графика на модните седмици. Тя казва че просто се наслаждава на свободата, но има и нещо друго в нейното шоу - поставено в този балон между кулите близнаци на Стария кралски военноморски колеж - което се чувства особено отразяващо. Нейното послание върна уроците по съзнание, осъзнатост и свързаност, на които се научихме по време на пандемията.

Окото като символ

Колекцията взима своята отправна точка от Moving to Mars, изложбата, курирана от Design Museum точно преди пандемията. "В края на музея имаше снимка на Земята - най-красивото нещо за мен. Накара ме да си помисля, че всъщност имаме всичко. Ако всеки просто отвори очите си и ги използва, за да види колко е красив в този свят, в който живеем...". Това вдъхновява облекла, украсени с окото като символ на съзнанието: рокли с форма на пеперуда от полифал с щампа на очи, костюми от вискоза, подобни на броня, отново с щампирано око и черно мрежесто боди тип втора кожа с око, бродирано със сатенен шев, пайети и кристали. "Всъщност става въпрос за това как да намерим човечеството в тези много трудни времена, в които живеем. Това е, което окото представлява. Това е най-уникалният символ на човечеството“.

Има и бродерии по Йеронимус Бош

Повтаряйки макроскопичен и микроскопичен изглед на Земята, дизайнерката взима ренесансовите картини на Йеронимус Бош, за да илюстрира своята теза. Предизвикани впечатляващо чрез повърхностна декорация на рокли и корсети - в сатенен бод и старателна бродерия - анимираните, обемни композиции на художника влизат в междуколекционен диалог с мотива на очите по начини, които на практика принуждават всеки зрител да присвие очи (pun intented) и да иска да погледне дрехите по-отблизо. "Когато погледнете тези триптихи и картини, те са толкова красиви. Но когато се вгледате много внимателно, там има много мрачен разказ. Странното съпоставяне на човечеството, което се държи по един начин, и природата - по друг“. "Чувстваме се почти сякаш сме в друга тъмна епоха“, казва тя, имайки предвид времето след пандемията, дефинирано от всичко - от война до инфлация. Това е нещо, което винаги сме виждали при McQueen: живот, разрушение, красота.“

Мъжете нямат място тук

В стремежа си да ни накара да използваме очите си и да се гледаме един друг, Бъртън черпи от безотказен материал. Извиквайки носталгичния нисък сексапил на сезона, тя отново въвежда "бъмстър“ кройката на Lee Alexander McQueen от 1994 г. в черни вълнени панталони, които служат като подходящо напомняне за това кой е вдъхновил любовта към бранда през 1990-те и 2000-те години. За Маккуин, както и за Бъртън, винаги става дума за овластяване. "Как да облечеш една жена, за да й дадеш сила във времената, в които живеем? Как играем с пропорциите на тялото? Как разкриваме нещата, без да са напълно явни? Как го правим фино? Винаги става въпрос за жена, която се облича за другите жени. Тук мъжете не са замесени", казва тя. "Исках всичко да бъде много прецизно изрядно: разчленена кройка и без много повърхностни декорации. Исках да прегърна женската форма, така че дори когато има обем, режа и дисектирам, така че все още да се вижда тялото.“ 

Балонът е рециклиран

Да бъдеш в балона на Бъртън изглежда като всичко друго, но не и като балон. Напротив, нейното шоу предоставя така необходимата гледна точка в сезон, който се усеща като най-доброто завръщане на седмицата на модата след пандемията, с целите лудост, неистовост и хаос, които тя включва. Ако балонът ви изглежда познат, това е защото преди една година, през октомври 2021 г., марката наду точно същия балон на върха на 10-етажен паркинг гараж на Tobacco Dock за своето шоу пролет/лято 2022 г. "Искахме да бъдем в пространство, което е напълно годно за многократна употреба. Беше съхранено и ние го използвахме повторно. Току-що боядисахме пода в бяло“, обяснвес Бъртън, добавяйки, че 95 процента от тъканите, използвани в колекцията, са устойчиви. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.