Следва

Най-накрая: официалният трейлър на The Crown Season 5

Календарът на Lavazza 2023 - страхотна работа на Алекс Прагер

Място, на което културата и идентичността се срещат - това са кафенето и барът. Защото кафето, социална напитка по подразбиране, с природата си улеснява срещите. Баровете, както и кафенетата, в продължение на повече от два века са били естествените места за среща на различни култури по целия свят

Events преди 1 година

Това са приобщаващи места, където срещите намаляват различията. Със своя календар за 2023 г., създаден и тази година под творческото ръководство на агенция Армандо Теста, Lavazza възприема посланието, предавано от барове и кафенета по всички географски ширини – “ДА! ОТВОРЕНИ сме“, добросъседска покана да влезете и да се насладите на изживяване на удоволствие и празничност.


Януари

След пандемията и в момент, когато комплексността на събитията създава пречки и разделения в обществото, Lavazza кани всички да бъдат отворени и да видят различията като ценен ресурс, който ни обогатява. Календарът за 2023 г. на фотографа Алекс Прагер и специалната по повода книга на Фабио Новембре имат едно и също заглавие „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ и двете въплъщават основната концепция за красотата на човечеството, което преоткрива своята жизненост и любопитство, изразявайки индивидуалността и свързвайки индивидите.


Алекс Прагер

Чрез изкуството, израз на индивидуален талант и креативност, които се превръщат в общо наследство, Lavazza продължава по пътя, очертан от историята на нейния календар и посланията, едновременно универсални и актуални, които се стреми да предаде.

Премахването на бариерите е цел, постижима за всеки, особено когато е стимулирана от визията на артист като Алекс Прагер. Всяка малка история, като всяка чаша кафе, е потенциален източник на емоции, красота и споделяне, които са точно там, на леснодостъпно място, чакайки някой да ги грабне. Баровете ни напомнят, че човечеството не може да бъде етикетирано и категоризирано и че само чрез взаимно уважение можем да споделим радостта от неочакваната среща, усмивката на непознат, чувството да си част от световната сцена на неизчерпаемите чудеса.

В календара за 2023 г. барът е място едновременно реално и метафорично, атмосфера, в която Алекс Прагер изучава уникалността на индивида, за да подчертае неговата стойност, като по този начин възприема темата за нашата обща човешка природа и посреща различията ни – концепции, които оживяват визията на Lavazza и са толкова важни за света днес.


Февруари


Март


Април

Сериите от изображения на Прагер - широки изгледи, редуващи се с близки планове, се характеризират с прецизна конструкция и лек провокативен хумор, докато нейният вкус към цитати, една от основните характеристики на фотографията й, смесва алюзии към класическия Холивуд, фрагменти от експериментално кино, фантастика и хиперреализъм, поп иконография и сценична фотография. Резултатът е композиция от наситени цветове, непредсказуеми и жизнени като живота на избраните от нея хора. Това е календар, в който изображенията говорят сами за себе си, без нужда от надписи, и достигат до наблюдателя с топлината и възстановяващия капацитет на най-доброто кафе.

„С този нов художествен проект“, споделя членът на борда на Lavazza Group Франческа Лаваца за новия календар, „Lavazza възнамерява да предаде важни послания за разнообразието и приобщаването и го прави, започвайки от собствения си произход и кафето, което винаги е било нарицателно за социалност, като безбройните места, които го сервират. През последните десет години Календарът се превърна в нещо като манифест за нас, в който използваме изкуството като средство за фокусиране върху теми, които дълбоко ни вълнуват и са в съответствие с визията и ангажиментите на компанията.


Май


Юни


Юли

Изданието за 2023 г. е нова глава в историята на устойчивостта, написана от Календара през последните десет години. Разказва за историята на последните две издания, а именно „Новото човечество“ (2021) от 13 световноизвестни фотографи и „Мога да променя света“ (2022) от Емануел Любецки, един от най-добрите кинематографисти в света.

„ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е арт проект и инструмент за промяна. Обръща се към широката публика, с фокус младите хора. Благодарение на визията на своите артисти и посланици, той помага за повишаване на информираността на хората, точно като една от фигурите, появяващи се в това издание, Леванте, обичана от публиката италианска певица и автор на песни. Чувствителна към различията, които ни разделят и способна да канализира отдаденост и устрем в своята поезия, тя се вписва идеално в образите и концепцията на календара за 2023 г.

„Барът отново е притегателният център на нашите истории. Барът като идеално място, в което всички различия се приемат без етикети и йерархии. Микроистории, пълни с човечност, разказани с безпогрешния стил на Алекс Прагер, както и с богатството на нейната сценична композиция, нейната неосъждаща позиция и способността й да разчита хармонията между линиите на истината и фантазията. Би било страхотно, ако хармонията, която намираме в снимките на Алекс, съществуваше навсякъде по света“, коментира Микеле Мариани, изпълнителен творчески директор на агенция Армандо Теста.


Август


Септември


Октомври

По време на представянето на Календара в Музея на италианския дизайн в Милано, беше публично представена и книгата на Фабио Новембре „ДА! ОТВОРЕНИ сме“. Следвайки решението на Lavazza да отпразнува последните десет години от фокуса на календара си върху околната среда и социалната устойчивост, „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е околосветско пътешествие под формата на книга, фокусирано върху ценностите, които винаги са ръководили компанията и цялата работа от десет години на интензивна творческа дейност и конкретни инициативи за промяна.

Произведена под художественото ръководство на Novembre Studio е хибридна публикация, която включва дизайн на корицата от художника Емилио Исгро, поръчан от Lavazza, за да даде поетична интерпретация на концепцията за пътуване, и въведение от Мухамад Юнус, световноизвестният икономист, спечелил Нобеловата награда за мир за 2006 г. за работата си по микрокредитирането. Едновременно книга със снимки, пътепис и документиране „зад кулисите“, тя посещава местата за фотосесии на календара в поредица от интервюта, в които Марио Калабрези слуша главните герои, които са работили по календара на Lavazza през последното десетилетие, включително дългогодишните сътрудници Карло Петрини, Стив МакКури, Масимо Ботура, Соня и Джефри Сакс, които споделят същата визия.


Ноември


Декември

„Създаването на този том беше прекрасна възможност да преживеем отново пътуването на компанията през последните десет години с думите на хората, които ни вдъхновяваха по пътя, и да хронифицираме еволюцията на нашите въпроси и проекти за устойчивост и среща с езика на изкуството , който винаги е бил инструмент за диалог и надграждане на посланията“, коментира членът на борда на директорите на Lavazza Group Франческа Лаваца.


Зад кулисите на снимките

Започвайки от Торино, където са корените на компанията, това завладяващо визуално и вербално приключение обиколи целия свят, спирайки в Европа, Африка, Азия и Южна Америка, преди да пристигне в Лос Анджелис, където беше произведен календарът за 2023 г. Уникален призив за действие за човечество, което е многостранно, добре информирано, приобщаващо и фокусирано върху утрешния ден.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?