Следва

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Катя Благоева

Няколко въпроса за кофти връзките

Ужасната трудност на решителната крачка

Love преди 1 година

В живота на всяка от нас настъпват ситуации, когато чувстваме, че е наложително и дори спасяващо да се разделим с човека до нас, да прекратим връзка, от която вече няма никакъв смисъл, да кажем "сбогом" на отживяла, безперспективна, дори деградивна емоционална история. 

Първият и основен проблем, когато става дума за прекратяване на такъв тип отношения, е навикът. Да, ние, хората, имаме склонността да свикваме с нещата. Няма нищо изненадващо, че прекарвайки много време заедно, хората се привързват един към друг, чувстват се удобно и добре. Навикът работи и когато разбираме, че връзката вече се е изчерпала, но не можем да се откажем от нея, дори осъзнавайки, че партньорът ни е като куфар без дръжка - трудно е да се носи, жалко е да се остави. 

Съжалението и страхът са основните врагове на силните и здрави взаимоотношения. Страхуваме се от самотата, страхуваме се от общественото мнение, страхуваме се да започнем нова връзка. Жал ни е за човека - има проблеми в работата, скарал се е с майка си, блъснал е колата.

Трябва да разберем, че никога няма да има „подходящ“ момент за вземане на решение. Винаги ще се намери причина да бъдем засмукани отново, като във водовъртеж. Да се ​​самосъжаляваме е още по-значима причина да се разделим с човек, който ни кара да се чувстваме неудовлетворени, притиснати в ъгъла, позволява си да се отнася с нас недостойно или просто се държи така, сякаш последното, което му е важно в този живот. 

И така, навикът, съжалението и страхът са глобални и валидни причини за раздяла. Говорим за моментите, в които е почти невъзможно да се спасят отношенията.

Има по-малко сериозни, но не по-малко травматични причини, които е важно внимателно да анализираме, ако мислите за раздяла не ни напускат. И за да разберем по-добре истинността на тези причини, нека си зададем пет въпроса, отговорът на които ще ни помогне по-лесно да вземем решение – да напуснем или да останем.

Вярвате ли на партньора си?

Доверието е основата, без която не може да съществува щастлива връзка. Ако вече сте имали причина да се съмнявате, доверието ви е подкопано, тогава трябва да помислите няколко пъти дали си струва да бъдете с този човек. В една връзка, на първо място, трябва да чувствате вътрешна хармония и комфорт, тя е като остров, където можете да се стоплите и да не мислите за лошото. А липсата на доверие води до раздразнение, безпокойство, параноя – помислете, имате ли нужда от това?

Чувствате ли се важни за този човек?

Ако не сте наясно със състоянието на връзката си, това води до много проблеми. Вие сте объркани - "коя съм за него?" Границите трябва да бъдат ясно определени, за да се чувствате уверени. В противен случай самочувствието намалява, възникват тревожност и зависимост от мнението на другите. И разбира се, важно е да дефинирате личните си граници и да разберете личните граници на вашия партньор. Това е необходимо условие за всяка една осъзната връзка.

Вашият партньор демонстрира ли уважение към вас?

Ако ви е трудно да намерите общ език с човек, ако той обезценява вашите чувства, преживявания и желания, изобщо не взема под внимание вашето мнение - с голяма вероятност имате работа с форма на психологическо насилие. Човекът ви кара да се съмнявате в правилността и стойността на чувствата си. Често си позволява неуместни обидни шеги, неоснователни обвинения, манипулации. В този случай връзката не може да бъде дълга и сериозна, защото в основата на хубавите и стабилни отношения са именно взаимното уважение, доверие и емоционална подкрепа.

И двамата ли работите по проблемите?

Ако се окаже, че след всяко недоразумение или кавга анализирате ситуацията и правите изводи, но партньорът ви изобщо не променя поведението си, това е още един сигнал за събуждане. Важно е да разберете, че във всеки конфликт не сте един срещу друг, вие сте заедно - като едно цяло - срещу проблема. Препоръчително е да положите всички усилия, за да стигнете до общ знаменател, да намерите компромис и да направите отстъпки. Ако само вие правите отстъпки, това е предостатъчна причина да помислите дали имате нужда от връзка, в която човек изобщо не се интересува от вашия психологически комфорт. Оставайки в нея, в един момент ще се почувствате напълно опустошени, защото сте дали цялата си енергия, срещу което не сте получили нищичко. 

Какво бихте искали да получите от тази връзка?

Искате да имате доверие и подкрепа. Грижа и помощ. Искате другият човек да е искрен с вас, да ви разбира и, най-важното, да ви обича. Вие отлично знаете от какво се нуждаете. 

Тук е важно да запомните, че само вие самите ​​сте отговорни за вашето щастие и психическо здраве. Няма нищо по-важно от чувството за собствено достойнство и никой не може да ви го отнеме. В крайна сметка, на първо място, трябва да се грижите за себе си и едва тогава ще се появят хора наоколо, които да се грижат за вас.

Когато една връзка едва започва, ние се наслаждаваме на всяка минута, прекарана един с друг. Случва се обаче с течение на времето, опознавайки човека по-добре, изведнъж ясно да осъзнаем, че не можем да бъдем щастливи с него, защото той ни дърпа назад и ни кара да се чувстваме като жертва. Никога не е късно да оставите такива отношения в миналото, благодарейки на живота за уроците и опита. Всичко в крайна сметка ще се получи точно така, както е най-добре за вас. Разбира се, това не е лесно, особено когато ви свързват месеци или дори години съвместен живот. Но е необходимо, за да живеем. 

More Love