Следва

„България Еър“ с допълнителни услуги онлайн

Кой е Риши Сунак, новият премиер-министър на Великобритания

Силно критикуван заради парите на жена си, бившият канцлер на хазната от днес е премиер на Великобритания 

Celebrities преди 1 година

Кой е Риши Сунак? Познат като заклет трезвеник и милениал, той е бивш министър на финансите на Великобритания по време на пандемията. От днес мистър Сунак, потомък на фамилия от Индия, е новият министър-председател на страната. 

Припомняме, че Сунак бе канцлер на хазната почти две години, след като бе назначен на длъжността през февруари 2020 г. Още в първата седмица на новия пост той се сблъсква с "най-тежките проблеми от Втората световна война", както във Великобритания наричат първия ковиден локдаун.

Скандал заради парите на съпругата

За много англичани Сунак е известен като симпатичен преуспял мултимилионер. Харесван е, защото е обезпечен, млад (само на 42), има име на заклет прирдозащитник, въздържател и изключително модерен като мислене. През пролетта на 2020 година той обеща на британците помощ в борбата с коронавируса, скоро след което обяви за отделена колосална сума в размер на 350 милиарда лири (около 420 милиарда долари) в подкрепа на икономиката. С това рейтингът му порасна до небесата.

Но Сунак така и не съумя да овладее кризата, което естествено се отрази и на популярността му. Освен това през юни 2020-та бе хванат в нарушение на карантината - на същото парти, заради което "изгоря" Борис Джонсън. В този момент репутацията на "безупречния" министър се оказа силно уязвена. 


Риши Сунак и Акшата Мурти

Освен всичко, Сунак е обвиняван в относително неразбиране на мащабите на проблема, с който се сблъскаха обикновените британци. Как би могъл, всъщност, един класически милионер в британски лири да знае нещо за обикновения бит на хората. Съответно през юни критиците минаха в атака, поставяйки в центъра на вниманието финансовите дела на съпругата на финансиста Акшата Мурти - много богатата наследница на Нараяна Мурти, основателят на технологичния гигант Infosys. След вдигнатия шум госпожа Мурти обеща публично да плаща данъци върху задграничните си печалби в Англия, а не навън. 

Запознанството с индийските милиарди

Родителите на Сунак се местят във Великобритания от Източна Африка. И двамата имат индийски произход. Самия той е роден в Саутхемптън през 1980 година. Баща му е общопрактикуващ лекар, майка му има аптека. 

Бъдещият политик учи в престижното частно училище Winchester College. Докато следва, всяка лятна ваканция работи като стажант в администрацията. По-късно постъпва в Оксфорд, където учи философия, политика и икономика.

С бъдещата си съпруга се запознава по време на следването си като докторант в Университета Станфорд. Красивото момиче се оказва дъщеря на индийски милиардер. Двойката има две дъщери. 

Сунак се занимава изключително активно с бизнес. В момента е считан за един от най-състоятелните държавници в страната. "Той бе мултимилионер още на 25", пише за него Times. Самият той никога не обсъжда състоянието си публично. 

Предателството на Борис Джонсън

В политиката Сунак е от 2015 година. Тогава става член на парламента от консервативната партия в Йоркшир. По-късно е най-младият министър в правителството на бившия премиер-министър Тереза Мей.

Сунак се движи нагоре по кариерната стълбица, меко казано, стремително. Още през юли 2019 година е назначен за главен секретар на министъра на финансите. Инсайдъри наричат поста му "награда" за активната поддръжка на Brexit. Той гласува за сделката на Тереза Мей за излизането от ЕС всичките три пъти, когато въпросът се внася за разглеждане. Малко след това, през февруари 2020-та вече е министър. 


Лиз Тръс - най-скоропостижният премиер на Великобритания


Новоназначеният канцлер на хазната ( министър на финансите) заявява, че излизането на Великобритания от ЕС ще направи страната "по-свободна, справедлива и процъфтяваща". Той е напълно убеден, поне публично, че бюрократичен Брюксел "задушава" британския бизнес.

Сунак винаги е бил активен поддръжник на Борис Джонсън. Но през юли тази година неочаквано предаде съратника си, подавайки оставка от правителството на Джонсън. По думите му, поради различни подходи към решаването на икономическите проблеми. Вероятно това е бил начинът политикът да прехвърли отговорността за миналите си неуспехи на своя бивш покровител и да изчисти имиджа си преди предстоящите избори. Очевидно успешен подход, защото след рекордно краткото и лишено от всякакъв чар управление на Лиз Тръс, Риши Сунак е новият премиер на Кралството. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 7 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.