Следва

Бащата на Джефри Дамър ще съди Netflix: "шоуто романизира престъпленията на сина ми"

8 исторически кътчета в Италия, за да попътуваме назад във времето

От емблематични ресторанти до сладкарници, основани преди векове, тези наситени с емоции забележителности трябва да бъдат в списъка за задължително посещение на всеки турист, запътил се към Италия

 

All About Life преди 1 година

Не е никак трудно да се натъкнете на исторически места в Италия - там има буквално всичко - от етруски, гръцки и римски руини до барокови църкви и съвременни шедьоври. Но не само те правят страната толкова забележителна. Всъщност тази южноевропейска страна е „дом" на над 200 ресторанта, хотела и кафенета, официално регистрирани като исторически обекти и повечето от тях са отворени преди най-малко 150 години. Къде другаде можете да вървите по стъпките на легенди и да пиете кафе на същата маса, където Умберто Еко някога е отпивал от своето, или пък да отидете на бар, където Хемингуей е вдигал наздравица?

Всяко със собствена уникална история, тези 200 емблематични заведения са любима част от историческото наследство на Италия и много от тях са толкова популярни днес, колкото са били и преди век. Всички те са приютявали артисти, VIP персони, кралски особи и политици, така че защо сега да не е вашият ред.

Днес хвърляме поглед към осем от най-прекрасните исторически дестинации в Италия, идеални за следващото ни, планирано или още не, пътуване.

Caffè Florian, Венеция

Джакомо Казанова похапва фурмите си тук. Драматургът Карло Голдони е редовен гост от най-ранната си младост, а Ърнест Хемингуей обожава коктейлите му. Caffè Florian на Пиаца Сан Марко във Венеция е място, пълно с история и чар. Откриването му е на 29 декември 1720 г., а днес е един от най-известните барове в Италия. С 300 годишна история зад гърба си, това е едно от най-старите заведения за хранене в страната (ресторантът дори претендира за титлата най-старото кафене в света).


Легендарното венецианско кафене Florian е с изглед към площад Сан Марко

То е създадено от Флориано Франческони под портите на известната Procuratie Nuove, а прозорците му с изглед към площада предоставят на всяка стая красив изглед към една от емблематичните забележителности на града. През вековете на неговите маси са сядали знаменити фигури като Лорд Байрон, Чарлз Дикенс, Гьоте, Русо, политикът и поет Габриеле д'Анунцио и писатели като Силвио Пелико и Уго Фосколо. В Caffè Florian всяка маса има история, въпреки че конкретно залата Sala del Senato - украсена с позлата, лилаво кадифе и огледала - е може би най-важната, тъй като Венецианското биенале е замислено именно тук.

Ла Лоджия, Флоренция

Историята на La Loggia, исторически ресторант във Флоренция, върви ръка за ръка с тази на града. Когато Флоренция е обявена за столица на кралство Италия през 1864 г., на известния архитект Джузепе Поджи е възложено да проектира панорамна тераса с изглед към града. Така се ражда Пиацале Микеланджело и с него Ла Лоджия. От 1876 г. този ресторант е гостната на Флоренция, неговата внушителна неокласическа сграда е не само забележителност, но икона на града и място за срещи на художници, писатели и водещи интелектуални фигури. Било е любимо на барон Бетино Риказоли, който създава виното Кианти, и на политика Масимо д'Адзелио. Филипо Томазо Маринети, бащата на движението за футуристично изкуство, заснема сцена от своя рядък късометражен филм Vita Futurista тук през 1916 г.


Историята на La Loggia започва през 1864 г., когато Флоренция е обявена за столица на Кралство Италия

Distilleria Nardini, Басано

Distilleria Nardini в Басано дел Грапа е най-старата дестилерия в Италия. Днес там се помещава музей, разположен под оригиналната дестилерия за грапа. През 1779 г. Bortolo Nardini трансформира древната селска традиция за продажба на aqua vitae от къща на къща чрез мобилен дестилатор. Той го превръща в изкуство, което все още се развива и се радва на световна слава. Дестилерията все още се намира там, където първоначално е възникнала: на Понте Векио на Басано, проектирана от архитекта Паладио, в сърцето на региона Венето. И все още семейството Нардини разнася славата на грапата, допринасяйки тя да стане емблематичен италиански продукт, обичан от мнозина.


Първата италианска дестилерия за грапа, Distilleria Nardini, в Басано, Венето

Сладкарница Романенго, Генуа

Ако обичате сладкиши е задължително да се отбиете при най-известния сладкар на Италия. Confetteria Romanengo в Генуа създава вкусни лакомства както за местните жители, така и за туристите от 1780 г. насам - бонбоните, шоколадите и захаросаните бадеми, наред с други екстри, са произведени по древни рецепти. Композиторът Джузепе Верди пише, че Романенго „изящно захаросва всякакъв вид плодове;" Крал Умберто ди Савоя пожелава техните захаросани плодове за сватбата си с Маргарита, а през 1857 г., близо до Савона, градският съвет подарява бонбоните Romanengo's demizuccheri на крал Виторио Емануеле по време на посещението му в града. Съвсем наскоро певецът и текстописец Фабрицио Де Андре създава песен, посветена на Романенго. Малко известен факт е, че тяхната нуга със зелен шамфъстък се прави по рецепта, за която се твърди, че е наследена от кралица Елена от Черна гора.


В сърцето на Генуа Confetteria Romanengo създава своите известни сладкиши от 1780 г.

Кампарино Галерия, Милано

Разположен в известната галерия на града, Camparino, той е символ на миланската култура. Заедно с по-големия „брат" Caffè Campari, Camparino в Galleria е основна спирка на път за Дуомо (катедралата на Милано) от десетилетия. Построен в стил Ар Нуво с плот, направен от производителя на мебели Quarti, полилеи от майстора Mazzucotelli и мозайки от D'Andrea, той въплъщава историята на Милано със стил. Джузепе Верди и Ариго Бойто, между другото, някога се срещат тук, спирайки за по питие или наздравица след представление в Ла Скала. Футуристите, включително Филипо Томазо Маринети и Умберто Бочони, го посещават често, както и журналистът Луиджи Албертини, който основа Corriere della Sera, най-четеният вестник в страната. Някога е можело да влезете и да се окажете очи в очи с Умберто I и Едуард VII, които седят на бара и пият горчиво вино.


На един хвърлей от Дуомото, Camparino in Galleria е емблематичен адрес в Милано

Вила д'Есте, Чернобио

През 2023 г. Villa d'Este на езерото Комо ще отпразнува 150 години от първото посрещане на пътници в един от най-живописните региони на Италия. Оригиналната вила е построена през 1568 г. от известния архитект Пелегрино Пелегрини (известен също като Ил Тибалди) по заповед на кардинал Толомео Галио, член на най-богатото семейство в района. Репутацията на великолепната вила привлича художници, интелектуалци и кралски особи. През 1815 г. е закупена от Карълайн от Брунсуик, принцеса на Уелс, която я обогатява с произведения на изкуството и скъпоценни декорации. През 1873 г. Villa d'Este е превърната в луксозен хотел и става любимото място за почивка на европейската аристокрация, като по-късно посреща личности като Джаки Онасис и Мария Калас, Рита Хейуърт и Орсън Уелс, Елизабет Тейлър и Конрад „Ники" Хилтън, Франк Синатра и Ава Гарднър, херцогът и херцогинята на Уиндзор.


С името си от 150 години, Villa d’Este е старинна резиденция с вечен чар

Ristorante Caffè del Cambio, Торино

В сърцето на Торино Ristorante Caffè del Cambio се развива мощно от 1757 г. насам. Това е аванпост, известен със своето аплодирано от критиката гурме меню, като дори Казанова го споменава в мемоарите си Story of My Life. Писателят Марио Солдати често ходи там и пише за мястото с любов в разказите и романите си. Сред най-лоялните клиенти обаче е Камило Бенсо, графът на Кавур и първият министър-председател на Италия. Говори се, че той е обядвал там всеки ден в почивките между изготвяне на законопроекти. Днес, с умела реставрация и модерен дух, вилата посреща гости с творби на водещи съвременни художници и гурме бутик, който се помещава в съседство с бивша аптека.


Прекрасната ренесансова стая на Ristorante Caffè del Cambio в Торино

Gran Caffè Gambrinus, Неапол

Икона на Неапол от дните на откриването си, Gran Caffè Gambrinus е построено през 1890 г. и първоначално е известно просто като Gran Caffè. По-късно архитект Антонио Кури ще го реновира в стил Ар Нуво с прекрасни стенописи и картини от най-големите неаполитански художници. Това никога не е било просто кафене - за Неапол то е истински политически, артистичен и социален център. Поети, художници и писатели в търсене на вдъхновение се тълпят на неговите маси, от Бенедето Кроче до Оскар Уайлд, Маринети и Хемингуей до Сартр. Едуардо Скарфолио и Матилде Серао основават ежедневника на Неапол Il Mattino тук, а Габриеле Д'Анунцио написва стиховете на песента си „'A vucchella" в кафенето. Частично превърнат в банка от фашистките власти през 1938 г., той си върна красивите стаи с изглед към Piazza del Plebiscito благодарение на семейство Серджо, което го управлява в продължение на 50 години.


От откриването си през 1890 г. Gran Caffè Gambrinus е институция в Неапол и любима на знаменитости и политици

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.