Следва

Обичта на известните: Меган Фокс в злато, MGK на кокче

Правилният избор е равносилен на щастие: Ирина Върбанова, старши търговец в BILLA България

Попитахме я трудно ли е да си старши търговец, оглавяващ екип само от мъже, но не ни се стори, че прекрасната Ирина има проблеми с това, напротив...  

Celebrities преди 1 година

Ирина Върбанова заема позиция старши търговец категория „Плодове и зеленчуци“ в BILLA България. Очарователна, елегантна и много шик, тя ни споделя, че е завършила Профилираната хуманитарна гимназия във Велико Търново, с профил „Право“, след което става бакалавър по „Маркетинг“ и магистър по „Банково дело“. В продължение на 6 години работи като управител на обект в българска компания, където ръководи екип от 20 души, с фокус отново „Плодове и зеленчуци“. Ирина стартира кариерата си в BILLA преди 16 години, на новоразкритата позиция асортимент супервайзор. Тя включва отговорности и в търговския отдел, и в магазинната мрежа. Ежедневието ѝ включва провеждане на обучения и участие в откриването на нови обекти, договаряне на доставки с локални и международни партньори. Малко по-късно, Ирина преминава на позиция мениджър категория „Плодове и зеленчуци“, а от 2015 г. е ръководител на отдела. Понастоящем, екипът ѝ включва още четирима души, само мъже. 

View Sofia: Здравейте, Ирина! Разкажете ни как започна кариерният ви път в BILLA и съвместната ви история, която продължава вече 16 години.
Ирина ВърбановаПолучих покана от колега, който към онзи момент ръководеше отдел „Плодове и зеленчуци“ в BILLA, да се присъединя към екипа. Бързо разбрах, че съм направила правилния избор. Първоначално отговарях както за търговската част, така и за магазинната мрежа. Преминах поетапно през две позиции в отдела и от 2015 г. съм старши ръководител. През тези 16 години в компанията с екипа стартирахме и реализирахме много нови проекти, участвахме в откриването на над сто магазина на веригата в страната. Заедно променихме изцяло процеса по закупуване и доставки на плодове и зеленчуци. Щастлива съм, че осъществихме „революционни промени“ не само в компанията, но и на пазара като цяло. Благодарна съм на BILLA, че ме разви както в професионален, така и в личен план.

V.S.: Каква е тайната на успешния ръководител? Вие сте начело на изцяло мъжки екип. Какъв е основният трик за сплотяване и мотивиране на колегите, който използвате?
И.В.: Дали съм успешна, може би други ще трябва да кажат. Изключително държа на честност и откритост в екипа. Давам свобода за действие и подкрепа, но и заставам твърдо зад думите и решенията си. Изисквам, но и давам много. Всички сме различни като характери и темперамент, но това поддържа ежедневието ни забавно и интересно. Понякога приготвям домашен кекс и баница, които да споделим заедно.

BILLA е голяма компания и това изисква взаимодействие както вътре в екипа, така и с останалите отдели. Процесите са изключително свързани, така че индивидуалната работа рефлектира пряко и върху всички останали. Всеки осъзнава отговорността, която е поел и колко значимо е участието му в целия процес.

V.S.: Преобладаващата част от плодовете и зеленчуците, които откриваме в BILLA, са доставени от градините на родни производители. Те винаги се отличават със свежест и чудесен вкус. Споделете ни нещо „от кухнята“, което не знаем за този любим щанд?
И.В.: Изключително много държим на партньорствата с български производители. Доказателство за това е подкрепата към над 40 родни доставчици, която утвърждаваме в последните години. Преди близо пет години разработихме нашия проект за чисти и здравословни плодове и зеленчуци, с който изключително много се гордеем - „BILLA Градини“. Уникалното на програмата за намаляване на пестицидите е, че вътрешните норми, с които работим, са изцяло с фокус върху здравето. Ние използваме показателя ADI (Acceptable Daily intake), който показва допустимия прием на активни вещества (пестициди), който елиминира евентуални рискове за човешкото здраве при консумацията на плодове и зеленчуци. Мога смело да заявя, че в България има производители на световно ниво, с високи професионални познания в сектора. Контактът и работата ми с тях ме мотивира всеки ден да поставям родния продукт пред вносния.

Клиентът вижда даден артикул на рафта - зад поставянето му там стои дълъг процес. На първо място, производителите инвестират ресурси и усилия в подбора на семена, избора на подходящи места за отглеждане на конкретната култура, правилна растителна защита, специалисти по отглеждането, техника и съоръжения, опаковки, финансиране, транспорт и съхранение. Основен фактор е и човешкият ресурс, който в последните години се оказва огромно предизвикателство при производителите, не само в България, но и в голяма част от Европа. Това, което наблюдавам с огромна тъга в последните години, са климатичните изменения - наводнения, суши, градушки, които силно рефлектират върху сектора и качеството на продуктите. Като следваща стъпка, ние, като търговци, имаме ангажимент по координиране на навременната доставка и аранжиране в магазините.

V.S.: Как преминава един Вваш работен ден?
И. В.: Стартирам с преглед на имейлите и дискусии по належащите теми с колегите. Разпределяме задачите, договаряме доставки, правим анализи, планираме брошури, работни срещи и други допълващи ангажименти. Доста често денят преминава не точно така както съм го планирала в сутрешните часове. Секторът е изключително динамичен и се налага ежедневно да се взимат бързи решения, които не търпят отлагане.

V.S.: Какво не знаят клиентите на BILLA за работата вътре в екипа ви?
И.В.: Колегите в отдела са с дългогодишен опит в компанията, любители на българското, отговорни и мотивирани. Част от тях са работили в магазините на BILLA, извървяли са пътя на своето кариерно развитие в компанията и знаят какво търси и очаква клиентът. Шегите са част от нашето ежедневие, колкото и натоварено да е то.

V.S.: Бихте ли заменили ръководната позиция в категория „Плодове и зеленчуци" със същата, в друг отдел на BILLA?
И.В.: Мислила съм по темата, но този въпрос не стои на дневен ред. Това, което ме спира поне на този етап, са ангажиментите, които съм поела както към екипа и ръководството, така и към нашите партньори. Не съм привърженик на краткосрочните сътрудничества и сделки - опитвам се да предвиждам задачите с няколко хода напред, да съдействам за развитието на дългосрочни стратегии. Стартирах като на шега в сектора, но той някак се превърна в страст и удоволствие. Трудно ми е да си представя поемането на изцяло нова роля.

V.S.: Какво ви кара да избирате BILLA като работодател вече толкова години?
И.В.: В екипа често се шегуваме с това, че сме в компанията толкова отдавна, че помним времето, когато работният ми ден преминаваше на тържищата за плодовете и зеленчуците. Може би сред основните причини да съм тук толкова години са именно колегите, заедно със свободата да се развивам и сигурността, която ми дава компанията. BILLA е работодател, който застава зад служителите си както във времена на предизвикателства, като пандемията и икономическата нестабилност, така и в техните лични битки.

Една от най-хубавите вътрешни инициативи, доказателство за сплотения дух и солидарност между нас, е Социалният фонд. Благодарение на него, всяка година десетки колеги получават жизнено важна финансова подкрепа за лечение - за тях и/ или техните семейства. Оценявам усилията на компанията през годините, в посока надграждане на грижата за служителите си по различни начини, чрез социални придобивки, като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, профилактични прегледи, професионални обучения и различни вътрешни програми, които спомагат за това да се чувстваме като част от една общност. Мисля, че тази инвестиция е изключително важна.

V.S.: Кой е най-ценният съвет, който сте получили дотук?
И.В.: „Когато нямаш очаквания, нямаш разочарования“. Трябваше ми доста време да осъзная това…

V.S.: Имате ли хоби, за което не подозираме?
И.В.: По-скоро бих казала, че обичам да карам по-мощни коли и да слушам силно музика. Да рисувам, но всъщност по-скоро да „драскам“ върху бели листове. Последните две неща са за графа „тайно“ - помагат ми да се разтоварвам от стреса.

V.S.: Каква храна обичате? Споделете ни кои са любимите плодове и зеленчуци, които хапвате най-често.
И.В.: Определено харесвам и търся натуралния вкус - този, с който съм израснала. Любимият ми плод е ябълката и по-специално определени сортове, като Фуджи и Бребърн, заедно с бейби ананас. От зеленчуците, най-много обичам краставици и картофи - в пържено състояние. Когато имам гости от чужбина, винаги им предлагам да опитат български плодове и зеленчуци от нашите „BILLA Градини“.

V.S.: Има ли рецепта, която обичате да приготвяте по всяко време на годината – бърза, ароматна и свежа?
И.В.: Свежа зелена салата или айсберг, комбинирана с авокадо, моркови, краставици и царевица.

Зеленчуците винаги присъстват на моята трапеза - навик, изграден от моите родители. Мога да се нахраня без основно ястие, но не и без салата.

V.S.: Коя е последната книга/ филм, която/ който ви развълнува? А коя дестинация бихте препоръчали да посетим? Обичате ли да пътувате?
И.В.: В последните години купувам повече български автори - всичко от Георги Тошев, например. Харесвам финият му и деликатен изказ, начина, по който обрисува и представя героите си в книгите. Честно казано, не разполагам с много свободно време, но винаги се зареждам от красиви природни гледки, от свежия планински въздух. Последно бях в Рила планина и се чувствах страхотно, още повече, че бях със страхотна компания. Важно е да правиш нещата, така че на душата ти да ѝ е ведро. Да подбереш мястото, хората, книгата, които ще те заредят и вдъхновят.

V.S.: И, за финал - пожелайте нещо на нашите читатели!
И.В.: Да бъдат здрави, усмихнати, да отстояват своите принципи, да правят нещата, които им доставят радост и удовлетворение! Добрите дела правят добрата среда!

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 5 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 2 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката. 

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 1 ден

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.