Следва

Sofia Street Style: Стефани или "Името ми е червен" по софийски

"Красива си, но си дебела": коя е Лорена Дюран

Стотици пъти чува категоричното "не" красивата испанка, явявайки се на кастинги, докато накрая не идват Victoria's Secret и решават, че точно Лорена е техният първи разкошен модел с т.нар. междинен размер, а именно 48

All fashion преди 1 година

Лорена Дюран, отмъщението на модела с размер 48

Името й може би е ново за вас, но испанският модел с богати извивки Лорена Дюран, 29, държи доста важен рекорд - тя е първият нетипичен модел на Victoria's Secret - не плюс сайз, а от така наречените междинни размери. Всеки модел на земята имаше една връховна цел допреди няколко години - да влезе в екипа на „ангелите” на американската марка за бельо. Да успееш в тази си амбиция, бидейки сравнително пищен, си е малка революция.

Известната марка избра Лорена Дюран през 2019 г., когато след многобройни противоречия с клиенти и партньори мениджмънтът й започна да променя виждането и подхода си към женската красота. За съжаление шоуто тази година беше отменено и така и не видяхме новия ангел с извивки на модния подиум, но нейният кастинг определено представлява повратна точка в историята на марка, толкова обвързана с мита за тънките и дългокраки модели, същински нечовеци. Именно с Лорена Дюран Victoria's Secret се отвори към приобщаването и позитивизма към тялото (четете още: Мечтите са за това, да се сбъдват: София Жирау стана първият модел на Victoria’s Secret със Синдром на Даун).


Intissimi 2019

Междувременно много други марки за бельо, от Etam през Yamamay до Intimissimi, показаха красивата Лорена в свои ревюта и каталози. Sport Illustrated също не останаха безучастни и отдадоха дължимото на чара на модела, като публикуваха прекрасна сесия по бански в тематичното си издание (четете още: Прекали с фотошопа: Ким К е корица на SI Swim, "твърде перфектна"). 

Коя е Лорена Дюран?

Лорена е родена в Севиля през октомври 1993 година. Започва кариерата си на модел на 15. Точно когато започва да се изявява, момичето напълнява рязко заради хормонален проблем. От размер 40 за по-малко от две години тя вече носи 48. Оттам нататък моделският път на Лорена става сложен, осеян с десетки затръшнати пред носа й врати. Обичайно й казват компромисното: "Красива си, но си твърде „дебела“", както разказва самата тя пред списание Hola!: „Мечтата ми да бъда модел се изпаряваше пред очите ми. Очевидно размерът беше проблем. Но аз съм много упорита като човек. Казах си, защо не всъщност, защо да не може? И реших да продължа да опитвам. Вярно е, че пътят не беше лесен, защото чух стотици пъти "не" и това толкова неласкаво: "хубава, но дебела”.


Лорена Дуран за All Sisters, 2020

Лорена не се отказва. Напротив, използва професията и личната си история, за да говори за позитивизма към тялото и любовта към себе си, разказвайки как пречките, които е срещнала, не са я спрели, въпреки че е наясно, че са могли и да я пречупят. „Има момичета, които, като чуят такава фраза, се оставят да потънат, рискуват хранителни разстройства, дори директно спират да се хранят. Особено ако я чуят казана от кастинг директора или някой от модната марка. В моя случай не стана така. Да, казваха ми, че съм прекалено едра, често направо дебела, но не ми пукаше, реших и продължих напред. Когато промених размера, нямах проблеми да се приспособя към новото си тяло, защото се погледнах в огледалото и си казах: ами, това пак съм си аз, същата, само размерът ми се промени. Нямам друго решение, освен да се приема такава, с големия си размер“, обяснява тя пред Hola!.


Лорена Дюран за Sports Illustrated

Факт е, че в сравнение с онези първи дни, подходът на модните марки прогресивно се променя, включително посредством далеч по-голямото разнообразие в модните ревюта. Отчитаме известното забавяне по пътя на приобщаването, но важното е, че нещата се променят. Историята на Лорена Дюран е красива именно заради това - когато вярваш, когато си сигурен, че си прав, нещата се подреждат както трябва. Можем да го наречем и вид отмъщение за пренебрежението в началото, но предпочитаме позитивния момент с всеобщата еволюция (четете още: Много хубави жени: 5 нестандартни модела на VICTORIA'S SECRET, постигнали огромен успех ). 

Двете причини, поради които Лорена Дюран е наричана новата Ашли Греъм

Първата е лесно разбираема: приликата между Лорена и най-известния модел с пищни извивки Ашли Греъм е очевидна. Двете имат сходни лица, близък тен и доста еднаква енергия. 

Втората причина е, че Lorena Durán се вписва в ниша от модели, която в момента е рядко населена, а именно тази на моделите със среден размер. След успеха на модели с по-едра физика, като Греъм и нейните колеги Прешъс Лий и Палома Елсесер, на последните Седмици на модата забелязахме известна липса на пищни жени с междинни размери, вариращи от 44 до 48 европейска номерация. Странно, като се замислим, защото тенденцията от последните няколко сезона да се ангажират такива модели всъщност се оказа добра за брандвете, внушавайки опита им за приобщаване и максимална социална съвременност. 

Въпреки че Лорена Дюран заявява, че не обича етикетите и дефинициите за структурата й, поставянето й в категорията среден размер е от съществено значение в момента, точно за да привлече вниманието към необходимостта от представяне на този тип жени и на модните подиуми. 

More All fashion