Следва

Мис Вселена Оливия Кулпо с най-късата пола на планетата и с най-перфектните крака

Устойчивото днес преобразява нашето утре

За рециклирането като част от глобалния план за справяне с климатичните промени и деструктивния отпечатък, който оставят хората, се говори неотдавна

Health преди 1 година

Но за рециклирането като процес, архивите пазят първия записан случай на рециклиране на хартия, който датира от 1031 г. Изследователите смятат, че рециклирането в древността се налага най-често поради липса на ресурси или отнемащи много дълъг период от време производствен процес. В съвременния свят обаче рециклирането е алтернатива за бъдеще и все повече и разнообразни индустрии се включват в голямата вълна на промени.

Италианците го правят най-добре

Преди броени дни, във Венеция, водещи фигури на италианската модна индустрия се събраха, за да обсъдят предизвикателствата пред превръщането на устойчивостта в реалност, в рамките на първия Венециански форум за устойчива мода. Всъщност, модата е една от най-активните фигури в тази инициатива и форумите в тази посока търсят нови възможности за оптимизиране на процеса. Активен играч в тези начинания е модната империя Prada, която обяви своята най-нова инициатива - партньорството Sea Beyond с ЮНЕСКО, благодарение на което са обучени 600 студенти от четири националности в приоритетите на опазването на околната среда. Проектът е изцяло финансиран от продажбите на колекцията Re-Nylon на Prada. „Стартираме този проект с вярата, че да формираме осъзнатото общество на бъдещето трябва промяна на сърцата и умовете на бъдещото поколение“, коментира управителят на компанията Патрицио Бертeли, съпруг на модната дизайнера Миуча Прада.

Сладък живот, но докога?!

Според оценка на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, контейнерите и опаковките от всякакъв тип десерти, продаващи се активно най-вече покрай Хелоуин, съставляват 21% от боклука за годината. Специалистите предупреждават, че е крайно време компаниите да се замислят и поемат отговорност за опаковките на своите продукти и екологични щети от изхвърлянето им. Докладът показва, че всяка година в световния океан се изхвърля около 8,8 милиона тона пластмаса. 700 морски представители са изправени пред изчезване поради заплахата, която пластмасата представлява за тях, под формата на заплитане, замърсяване и поглъщане. 50% от морските костенурки имат пластмаса в стомаха си. Тези данни предизвикаха сериозни реакции и действия от страна на голям производител на шоколадови десерти, които раздаде 17 400 торби за събиране на отпадъци от бонбони на клиентите си в САЩ от началото на октомври. Торбите могат да се пълнят с опаковки от всяка марка и да се изпращат безплатно до специализиран рециклиращ партньор на компанията.

Ремонтът като промяна на мисленето

Невероятно, но факт - сградите са отговорни за близо 40% от въглеродните емисии в света и Амстердам е пионер в плана от контра действия. Старите сгради там често са разбивани на парчета, а остатъците биват преназначени за асфалт. Холандският инженер по околна среда Мишел Баарс предприема революционен ход, който определя като кръгова или регенеративна икономика. Основните принципи на специалистите се движат в две основни посоки - първо, на планета с ограничени ресурси и бързо затоплящ се климат е лудост да се изхвърлят неща; второ, продуктите трябва да бъдат проектирани с мисъл за повторната им употреба.

През последните години загрижеността за отпадъците и климата, провокира управата на градове като Портланд, Орегон и Милуоки да приемат наредби, изискващи определени къщи да бъдат деконструирани, вместо съборени. Частни компании в Япония са начело на инициативата за намирането на нови възможности за събаряне на високи сгради отвътре, етаж по етаж. Китай обеща да използва отново 60% от строителните отпадъци в последния си петгодишен план. Но може би никоя страна не се е ангажирала толкова дълбоко с кръгови политики, колкото Холандия. През 2016 г. националното правителство обявява, че ще има икономика без отпадъци до 2050 г. Градската управа на Амстердам си постави свои собствени цели, обявявайки планове да започне да строи една пета от новите жилища с дървен материал или биоматериал до 2025 г. и да намали наполовина използването на суровини до 2030 г.

Рециклирани и преобразени

На локално ниво, необходимостта от продукти, създадени с отговорност към природата също е актуална тема, която все повече брандове следват и адаптират за своите потребители. Сред брандовете, които правят стъпка към продукти с по-малък негативен риск върху околната среда е и IQOS.

IQOS, разработи специална серия аксесоари, произведени от рециклирани IQOS 2.4P устройства и достъпни онлайн за пълнолетните пушачи у нас. Разработени в 4 пастелни цвята, с текстура, която елегантно отразява иновативния процес на създаването им, панелите са най-устойчивите бранд аксесоари досега. Рециклираните и преобразени, панелите, които комуникират посланието за едно по-чисто бъдеще, мога да бъдат открити ексклузивно на сайта на бранда.

 

Добрият пример е заразен

Основателката на ChopValue Singapore - Евелин Хю грабна сърцата на милиони последователи на зелената идея с оригиналното хрумване да използва милионите клечки за еднократна употреба за суши, които се продават в целия свят, за производството на мебели. 37-годишната Хю, чието семейство се премества от Сингапур в Канада, слага началото на този успешен бизнес с идеята да остави своя следа в глобалния план за спасяването на планетата Земя. Всеки месец Хю и нейният екип събират около 500 000 комплекта пръчици от над 100 ресторанта и три болници. Събраният „боклук“ се пренася в малка фабрика, където се покриват със смола без токсини, след което се пекат на 200 градуса по Целзий за дезинфекция. Процесите на повторно използване използват минимално количество вода, без токсини и водят до по-малко въглеродни емисии, коментира в интервю Хю.

Резултатът е налице - стилни, минималистични мебели като маси за хранене, офис бюра и стоки за дома като рафтове, стойки за телефони, дъски за сирене и подложки за чаши. Интересен факт е, че една подложка за чаша използва до 76 пръчици. „Хората правят ужасни грешки, за да подобрят ежедневието си. Вземете например тези клечки за суши. Отсичат се гори бамбук, бреза и бор, за да се направят, след това със самолет се доставят до различни краища на света, а използването им е не повече от 20-30 минути. Не смятате ли, че е това е тотално разхищение?!“, коментира Хю пред CNN.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.