Следва

ЧРД, Звезда!

Деликатна тема: махаме ли или оставяме кожичките около нокътя

От експертите 

Nails преди 1 година

Някога чудили ли сте се дали нещо, което сте виждали като тенденция в Beauty Tok, всъщност е вярно или е просто мит?

Днес ще отговорим на един съществен бюти-въпрос, който ние поне сме си задавали около 100 пъти и всеки път не си отговаряме еднозначно. Става въпрос за кожичките около ноктите - тази велика бариера, която понякога дъвчем, друг път издълбаваме прекалено навътре, трети път просто забравяме. От което проблемът ни най-малко не се решава - нито сме си отговорили на въпроса, нито някой ни е благодарил за това, ощо по-малко маникюрът ни.

Една от най-важните стъпки в поддръжката на ноктите – освен пиленето и полирането им до абсолютно съвършенство – е премахването на кожичките.

Вашите кожички съществуват, за да предпазват ноктите ви от бактерии и инфекции, казват експертите. Независимо дали вашата маникюристка използва режещ инструмент и ловко движение на китката, за да свърши работата, или самите вие предпочитате прецизността на малките ножици у дома, гладкото нокътно легло е от съществено значение за дълготрайно лаково покритие – но тази стъпка в процеса на грижа всъщност причинява повече вреда, отколкото полза. „Знам, че е наистина удовлетворяващо да си изрежеш ноктите и кожичките, за да ги видиш мигновено в чист вид, но това всъщност е едно голямо не-не“, казва експертът по ноктите и основател на бюти бранд Джин Сун Чой


Мартини маникюр: чуден за есенни парти вечери и по принцип


Сун Чой запознава аудиторията с дребните факти по въпроса за премахването и изрязването на кожичките.

Защо е по-добре да избутате кожичките си назад, вместо да ги подрязвате?

„Тъй като кожичките са там, за да предпазват от бактерии и инфекции, изрязването им отнема огромен защитен механизъм. Освен това, колкото повече ги режете, толкова повече тялото ви ще смята, че трябва да бъдат произведени, което води до израстването им още по-дебели.“ Като отправна точка тя ни насочва да помислим как коричката създава защитна бариера върху раната, докато тя зараства.

Какви са някои от дългосрочните ефекти от изрязването на кожичките върху ноктите?

„Ако режете кожичките си [твърде редовно], те ще се отлепят и ще започнат да се накъсват след няколко дни“, отбелязва Сун Чой. Въпреки че съветва да се избягва рязането на кожичките, доколкото е възможно, тя все още държи чифт щипки за кожички в комплекта си за красота, за да отреже мъртвата кожа, ако е необходимо. „Ако имате счупен нокът или наранена кожа, винаги е по-добре да ги отрежете възможно най-късо, за да предотвратите по-сериозното разкъсване. Но когато става въпрос за вашата здрава кожа, внимателната грижа винаги е по-добра от рязането“. 

More Nails