Следва

Челно: рапърът 50 Cent за Мадона: "позира като девственица на 64"

Елиза Грънчарова, ръководител на „Стратегически маркетинг“ в BILLA България - прецизното таргетиране е всичко

Елиза Грънчарова заема позиция ръководител отдел „Стратегически маркетинг“ в BILLA България. Тя е завършила магистърски програми „Международни отношения” и „Планиране и прогнозиране на икономически системи“ в УНСС. Има допълнителна квалификация като Chartered Marketer към Chartered Institute of Мarketing във Великобритания. Преди да се приесъедини към екипа на веригата, в продължение на 19 години работи в The Coca-Cola Company, където заема различни ръководни позиции

All About Life преди 1 година

View Sofia: Здравейте, Елиза! Разкажете ни повече за себе си.

Елиза Грънчарска: Зареждат ме приятни изживявания и пътувания – планирани и спонтанни. Харесва ми да се срещам с нови хора и, в разговорите ни, да надграждам себе си. Безценни са моментите, които споделям със семейството си. Все по-интересни теми си поставяме за обсъждане с вече порасналите ми синове. Прекрасно е да виждам как всеки отстоява и обосновава позицията си.

VS: За каква професия мечтаехте като малка?

Е.Г.: Мечтаех да се занимавам с изкуство, да рисувам и да пътувам по света. Мога да кажа, че съм в сърцето на мечтата си – магията на маркетинга е необятна и възможността да създавам стратегии и рекламни кампании е изключително удоволетворяваща и ме зарежда по неповторим начин.

VS: Кои са трите неща, които ви мотивираха да потърсите реализация в сферата на маркетинга? Разкажете ни повече за ритейл индустрията и защо я избрахте.

Е.Г.: Първите ми години в Кока-Кола започнаха в отдел „Финанси“. Любовта към маркетинга бързо пламна, защото имах възможност да работя със страхотни екипи и любими марки. След няколко години вече бях част от отдел „Маркетинг“ и знаех, че пътят ми напред ще бъде предизвикателен и вълнуващ.

Ритейл бизнесът е изключително динамичен и бързо променящ се. В резултат от дългогодишния ми опит в създаването и имплементирането на кампании за глобални и локални марки, по естествен и желан път се доближих до потребителите, които правят своя окончателен избор в търговските ни обекти.

VS: Какви са целите, които ви водят към успеха?

Е.Г.: Винаги съм се стремяла да изграждам силни екипи, да бъда ясна и фокусирана върху приоритетите си и постоянно да се развивам и да не се страхувам да излизам от зоната си на комфорт.

VS: Каква е тайната за успешно съчетаване на професионалните задължения и отговорностите към семейството?

Е.Г.: Много важно е човек да има баланс между работата и времето, което отделя на близките си хора. Бизнес приоритетите са важни и подкрепата от семейството е особено ценна в заобикалящата ни динамична среда. За мен семейството е най-важната съставка на успеха. Подкрепата и споделените моменти заедно, ме зареждат и ми дават сила да продължа напред.

VS: Като ръководител на отдел „Стратегически маркетинг“ в BILLA България, една от основните ви роли е да вдъхновявате екипа си. Как се справяте с тази задача?

Е.Г.: „Един за всички, всички за един“ – това е любима песен и мое лично кредо.

Винаги съм искала всеки един член на моя екип да чувства подкрепата ми, да знае, че има свободата и едновременно с това е отговорен за действията си. Подкрепям и насърчавам премерения риск, в който се крие тайната към прогреса. Вярвам, че положителната енергия, ясната посока, последователността в действията, които се предприемат, в синхрон с регулярна и навременна комуникация, сплотяват екипа, дават му увереност и мотивация. Постоянната любознателност, промяната на статуквото, в съответствие с променящия се пазар, с нуждите на потребителите ни и на бизнеса е пътят ни напред.

VS: А какво вдъхновява вас?

Е.Г.: Вдъхновяват ме хората, с които се срещам – тези, които споделят ценни и нестандартни мнения и гледни точки. Мотивират ме още нововъведенията, експериментите и добрите практики, за които чета. Те ми помагат в пренасянето на опит и идеи към ритейл бизнеса, разкривайки нови възможности и предизвикателства.

VS: Какви умения и опит са необходими, за да се превърнеш в успешен ръководител на маркетинг екип? Какъв съвет бихте дали на младите специалисти в тази сфера в България?

Е.Г.: Истинският лидер трябва да може да сформира екипа си, ясно да дефинира целите, да осигури нужната информация и средства за изпълнение на работата си и да следи за постигането на поставените цели. Съвременният лидер трябва да създава среда и да задава верните въпроси, така че екипът му да търси различни възможности за решаване на бизнес казуси. Да формира условия за работа, в която всеки се чувства пълноценна част от цялото и дава своя принос към успешното развитие на компанията. Ефективната комуникация, активното изслушване, навременното споделяне на информация и сътрудничеството с всички отдели в организацията дават допълнителна сила на добрия лидер. Той трябва да има ясна визия и стратегия за развитието на екипа си.

Съветите ми към младите специалисти, избрали маркетинга за свой професионален път, са свързани с нестихваща любознателност, постоянно експериментиране и дисциплина в индивидуалното развитие.

VS: Ако можете да създадете среда, в която екипът да бъде напълно мотивиран, какво е първото нещо, което бихте направили?

Е.Г.: Ще създам творческа работна среда, в която всеки един да се чувства оценен, да иска да се развива и да бъде вдъхновен от обща и значима цел.

VS: Работната среда в ритейл сектора е силно конкурентна. Какво е усещането да сте част от екипа на компания с утвърден бизнес модел, каквато е BILLA България?

Е.Г.: Предизвикателствата ме мотивират и дисциплинират. Всеки ден в BILLA аз се стремя да се усъвършенствам, да давам най-доброто от себе си и да допринасям за успешното развитие на нашия бизнес. Чувствам се част от един силен екип, вярвам в професионализма на колегите ми и в бъдещето на компанията ни.

VS: Кои ще бъдат най-важните тенденции в сферата на маркетинга през следващите 5 години? Кои са практиките, които ще се докажат като неефективни в дългосрочен план?

Е.Г.: За мен, най-важните тенденции в сферата на маркетинга ще продължават да бъдат свързани с анализа на така наречената „BIG data”, детайлното сегментиране на потребителите, създаването на ясни и диференцирани познания и изключително прецизното таргетиране.

Дигиталната трансформация не е приключила. Преминаването към цифрова инфраструктура в оперативната дейност на бизнеса е неизбежна. Изживяването, което компаниите могат да предоставят на своите потребители – както лице в лице, така и онлайн, за да бъдат релевантни на потребителските нагласи, е част от дигиталната промяна в организациите.

В дългосрочен план, това, което е работило дълги години, превърнало се е в постоянен модел на работа и е давало добри резултати, ще загуби силата си. Настъпи краят на генерализирането. Компаниите трябва постоянно да предвиждат промените в нагласите на своите потребители и да са готови да се адаптират към тях, с необходимата грижа и гъвкавост.

VS: Благодарим ви за отделеното време! Пожелайте нещо на читателите ни за финал.

Е.Г.: Вярвайте в себе си, в хората, с които работите, и не спирайте да се усъвършенствате. Най-доброто предстои!

More from View Sofia

Двойно еспресо, лате, американо: кафе предпочитанията на Кардашян, Пери, Холмс, Мадона и другите

Food преди 1 година

Няма вариант сутринта ни да почне без кафе. Между 9 и 10 в Редакцията пристигат всички колеги, един по един, и всеки си носи кафето. Неговото си, запазената му марка. За един е американо с мляко. За друг - капучино с бадемово мляко. Третият - двойно еспресо. В резултат - честен спор, кое е по-доброто? За да не се разправяме, решихме да сравним часовниците си с кафетата на звездите, нека те "решат" вместо нас кое кафе сутрин и защо >>> 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 16 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 16 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.