Следва

Дева Касел, 18, чудна в NYLON и с първа роля в киното

Няма нищо по-важно от Витамин D-то през ЗИМАТА

Това е магическо хапче!

Health преди 1 година

Swallow me нашепват капсулките витамин D на нощното ни шкафче - и са прави в призива си, защото дългите, тъмни зимни дни носят със себе си явна липса на съединението. Наречен "слънчевият витамин“, той действа в тялото като хормон, обяснява Алис Макинтош, диетолог и съосновател на EQUI London. Освен това проучванията показват, че почти всички страдаме от дефицит, особено през зимата :( вижте още: 5 ключови признака, че имате дефицит на витамин D.


Не забравяйте тези витамини, слабо познати, силно значими


"Най-добрият начин за увеличаване на витамин D е чрез излагане на слънце - 20 минути лятна слънчева светлина върху гола кожа (без SPF, казва Макинтош, обяснявайки, че гърбът, краката и ръцете са най-добрите части за излагане, за максимално поглъщане на слънчевата светлина.) Проблемът, разбира се, е, че не можем често да получим това ниво на слънчева светлина върху кожата си, дори през лятото, което е мястото, на което диетата и добавките идват на помощ.“

Намаляващият запас от витамин D може да доведе до безброй проблеми. Необходим е за всичко - от хормоналния баланс и имунната функция (особено важно, разбира се, в епохата на Covid-19), до здрави зъби, кости и мускули. Също така може да помогне за забавяне на процеса на стареене и да насърчи доброто здраве на мозъка и настроението. Той е особено важен за образуването на хормона на щастието, серотонин, така че ако страдате от сезонно афективно разстройство или понижено настроение, липсата на витамин D може да стои зад това. "Изследвания показват също, че ниските нива могат да увеличат риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания“, добавя Макинтош. "И това е от съществено значение по време на бременност за развитието на здрав плод.“

През зимата всички сме податливи на дефицит на витамин D - особено между месеците октомври и март. "Тези, които са по-склонни към дефицит, са строги вегани, хора с млечни алергии (защото витамин D се намира в млечните продукти), всеки, който има по-тъмен цвят на кожата и хора, които са с наднормено тегло“, казва Макинтош.

Отговорът се крие в нашата диета и добавките, с които разполагаме. Предлагането на "скромни нива“ на витамин D през мазна риба, яйчни жълтъци и гъби (особено когато са изсушени на слънце), може да помогне, въпреки че няма да разреши сериозен дефицит. Добавките са добра идея, за да покрием всичките бази - Public Health England препоръчва дневна доза от 400 iu или 10 mcg за всички възрастни през зимните месеци, въпреки че можем да приемаме и по-висока от тази.

И така, какво трябва да търсим в добавка с витамин D? "Търсете витамин D3 вместо D2; има вегански форми и на двата“, съветва Макинтош, а приемането му с витамин K2 (двата често се комбинират в една капсула) помага за повишаване на ефикасността. "Те могат да бъдат в спрейове, капсули или прахообразни добавки и за да намерите наистина най-добрата доза за вас, е добра идея първо да се тествате, за да видите какво е вашето лично ниво.“ Особено бременните жени трябва винаги да се консултират с лекаря си, тъй като може да се наложи да приемат по-високи дози. Важно е и как го приемаме. Тъй като витамин D е мастноразтворим витамин, той се абсорбира по-добре, когато присъстват мазнини, така че винаги се опитвайте да го приемате с храна и добър източник на здравословни мазнини. Тук приключва подчертаното ни напомняне "Пийте витамин D през зимата!"

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.