Том Форд продаде търговската си марка на Estée Lauder за невероятните 2,8 милиарда долара

Том Форд продаде търговската си марка на Estée Lauder за невероятните 2,8 милиарда долара

Американският производител на козметика и парфюми Estée Lauder, чието портфолио включва марките La Mer, Bobbi Brown и Clinique, придоби нюйоркската модна къща Tom Ford, основана и оглавявана от дизайнера Tom Ford

Общата сума на сделката е 2,8 милиарда долара. Estée Lauder ще плати 2,3 милиарда долара веднага, останалата част от средствата - около 300 милиона - ще бъдат на разсрочени плащания. Отделно Marcolin, италианската група, която притежава лиценза за очила Tom Ford, ще плати на Estée Lauder 250 милиона долара, когато сделката приключи. За Estée Lauder това придобиване е най-голямото и най-скъпото в историята на компанията (вижте още: Марката Estée Lauder на 75 години: историята на една непреследвана, но постигната мечта).

Според условията на споразумението Том Форд ще остане в компанията до края на 2023 г. Все още не се знае нищо за бъдещите му планове, както и дали ще се занимава с дизайн и занапред (вижте още: Гащичките на годината са Tom Ford, Spring 2023 READY-TO-WEAR).

Том Форд отдавна сътрудничи с Estée Lauder. Козметичната компания притежаваше лиценза за линията за красота Tom Ford, която непрекъснато отбелязваше ръст на продажбите. Само през последната финансова година цифрите са се увеличили с 25%. Отбелязва се, че Estée Lauder ще лицензира модните продукти на Tom Ford на трета страна, италианската група Ermenegildo Zegna. Marcolin, която притежава лиценза за производство на очила Tom Ford от 2005 г., ще запази правата си. Ermenegildo Zegna, лицензиран да произвежда и разпространява мъжко облекло Tom Ford от 2006 г., сега ще стане единственият лицензиант на Estée Lauder за мъжко и дамско облекло Tom Ford.

Информация за преговорите между двете компании за придобиване на модна къща Tom Ford се появи през август 2022 г. Днес сливането е факт.  

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.