Следва

Ойлинг, скин-сайклинг, слъгинг: най-новото в личната beauty грижа

Романтичен Рафа Надал: In All Intimacy с Мария

В плюшеното сутеренно фоайе на наскоро открития флагман на висшата парфюмерия Avenue Montaigne на Хенри Жак, който се гордее с директна гледка през Pont de l'Alma към Айфеловата кула, Рафаел Надал говори свободно - рядкост за често твърде лаконичнаа тенис звезда, особено когато обсъжда съпругата си Мария Франческа Перейо

Body преди 1 година

„Аз съм много публична личност заради работата си, разбира се, но в личния ми живот едно от най-важните неща – и това, което смятам за един от най-големите си успехи – е, че Мария и аз успяхме да имаме наистина нормален живот“, казва Надал. Двойката се запознава като тийнейджъри в Манакор, Майорка, и са заедно 17 години, преди да се оженят през 2019 г.

„Сега обаче правим следващата стъпка в живота си, затова си помислихме – защо да не направим нещо заедно?“

Сътрудничеството, за което Надал пътува до Франция, за да обсъди с партньорите си в Париж обаче, не е раждането на първото дете на двойката, момченце, което се роди в началото на октомври; а набор от аромати, първоначално проектирани като парфюмни води по поръчка, с бутиковата френска марка Henry Jacques и достъпни днес за по-голяма част от хората. 

Уместно наречена In All Intimacy, колекцията е първа както за мисис Перейо-Надал, така и за Рафаел, който е представял аромати за марки като Tommy Hilfiger и Lanvin, но никога не е работил по свой собствен, а също и за Henry Jacques, който пък никога досега не се е обединявал с външен партньор. „Това беше просто една от онези красиви изненади на живота“, казва Ан-Лис Кремона, дъщерята на основателя на Henry Jacques Анри Кремона, който стартира парфюмерийната си къща за луксозни аромати по поръчка в покрайнините на Грас през 1975 г. Чичото на Кремона е часовникарят Ричард Миле, чиито часовници Надал започва да носи за първи път през 2008 г. и който също е партньор по проекта.


Henry Jacques Rafael Nadal N° 1, свеж флорален, $1 170 за 75 ml; Rafael Nadal N° 2 в флорална композиция от хесперидия, $1 170 за 75 ml

„Ричард започна да му говори за Анри Жак и парфюмите, а Рафа просто каза: „Бих искал да знам повече“, спомня си Кремона, добавяйки колко „трогната“ е била да види колко заинтересован е Надал от идеята да се разработи много личен аромат, само за него. „Харесахме процеса толкова много и го намерихме за толкова интересен, че си помислихме, защо да не направим една крачка напред?“ Надал добавя своето и на жена си решение да направят своите персонализирани аромати търговски достъпни. „Случи се по много естествен начин.“

За тези, които го познават добре, страстта на Надал към парфюмите е също толкова важна част от неговата личност, колкото и това, че е десничар, но играе с лявата ръка. Всъщност интересът му към парфюмите произлиза от - и е неразривно свързан - с кариерата му в тениса.

„Като човек, който спортува почти всеки ден от живота си, след душ имам нужда от точния аромат, за да ми помогне да се възстановя, за да се чувствам чист и свеж, казва Надал. - Ако си взема душ и не сложа парфюм, не се чувствам завършен. Това е част от живота ми от дълго време.“

Познавайки маниерите на корта на големия испански шампион, спокойно можем да допуснем, че стриктните, почти ритуални действия, които извършва всеки път, докато е в игра, се отнасят и за отношението му към парфюма. Световноизвестните му практики на корта, които са се превърнали в свещенодействие за носителя на 22 титли от Големия шлем (Надал, както е известно, поставя бутилките си с енергийна напитка и вода в една и съща позиция всеки път, когато играе), важат и за парфюмирането. С бодра, момчешка енергия, 36-годишният играч прави демонстрация: едно пръскане от всяка страна на врата и след това едно върху сърцето. „Не знам защо“, смее се той на последната част, малко срамежливо.
Henry Jacques Maria Perello флорален парфюм, $1 170 за 75 ml

Що се отнася до самите аромати, отправна точка на вдъхновението за Надал са - какво друго? - искрящите сини води на родната му Майорка. „Исках нещо свежо, нещо чисто, нещо със средиземноморска нотка“, обяснява той за двата аромата, които разработват със съпругата му. Единият е предназначена за носене по време на игра на тенис и включва ярки, енергични нотки на кориандър и лимон, както и испанското растение артемизия, допълнени от кедрово дърво и кожа; другият е по-приглушена алтернатива, с предимно флорален букет и фин аромат на цитрусови плодове и фрезия.

Междувременно ароматът на Мария Франческа Перейо е мек, копринен и изключително елегантен, с нотки на теменужка и портокалов цвят, подчертани от бергамот и жасмин, които са подсилени със сандалово дърво и бял мускус.

Надал уверява, че е оставил жена си напълно свободна да реши на какво да ухае нейният аромат: „Бяхме вкъщи, опитвайки различни неща и говорейки за това, но аз се въздържах да давам каквото и да било мнение, защото в крайна сметка това е нещо много лично“, разкрива той. И все пак, в доказателство за съвместимостта на двойката, има свързваща нишка между един от ароматите на Надал и този на Перейо, с техните споделени нотки на бергамот, жасмин и сандалово дърво - връзка, която се оказва, че е възникнала напълно случайно.


Трите нови парфюма, заедно с всички творения на Henry Jacques, се предлагат в бутици по целия свят

Присъщата романтика на парфюмите се крие и във факта, че по време на натоварения график на пътувания на Надал, той ще може да вземе малко от парфюма на съпругата си със себе си в една от елегантните, опушени кристални бутилки на Henry Jacques, и обратното - собственият му аромат ще служи като отдалечено, но мило напомняне за нея, за това колко ценни са двамата един за друг. 

„Дори когато съм имал възможности да променя живота си и да живея на други места, винаги съм се връщал в Майорка, за да бъда със семейството си и приятелите, които имаме от деца, отбелязва Надал. - Винаги ще имам силна връзка с природата и морето.“

Сега феновете му по целия свят също могат да се насладят на малка част от този средиземноморски рай, жест, който Надал прави с удоволствие: „Чувствам се комфортно да споделя това.“

Колекцията In All Intimacy е налична от 1 ноември в бутиците на Henry Jacques по целия свят.

More Body