Следва

С качулка, с колан, тънки като лист и още: как изглеждат най-модерните пухенки на Есен 2022

We Love: 75+ го правят най-добре

„Модата отминава, стилът е вечен“, твърди Ив Сен Лоран и е напълно прав

All fashion преди 1 година

Трудно е да имаш стил. Лесно е да си модерен. Не че едното изключва другото, но за да бъдеш човек, отличим със собствен стил, се изискват определени натрупвания. Културни, космополитни, антропологични. Най-вероятно затова в момента тенденцията, която прославя стила на хората в по-солидна от 20 - 40 възраст, обединена под #nannacore е не само страшно силна, но и оправдано въздействаща и будеща изключителни симпатии. 

Далеч от ЕГН и "липса на колаген" скрупулите, тези зрели хора се обличат прекрасно, често от глава до пети във Versace, независимо, че марката е набедена за твърде секси, купуват най-новите колекции на Valentino или добавят своите винтидж съкровища с леопардов принт към добре скроените си дънки и най-обикновени тениски. Все по-често в Instagram можете да срещнете стилен възрастен мъж или убийствено соанирана дама над 70, от които да ви спре дъхът и да поискате от същото и вие. 

„Смятам, че популярността на тази тенденция се дължи на факта, че момичетата просто искат да пораснат и остареят като тези жени, които не излизат и до магазина за хляб без да са прилежно гримирани и косите да са в идеален вид", пише 28-годишният Анджело, човекът зад акаунта Sciura Glam в Instagram.

Профилът на Sciura Glam празнува елегантния, понякога ексцентричен, но също и приятно старомоден стил, който е особено важен за миланските жени над 50 години. Думата "sciura" означава "дама" на милански диалект. Анджело създава акаунта през 2016 г.  и днес вече има над 200 хиляди последователи. Хората са показвани на дневна светлина, с чаша кафе или вино в ръка, унесени в сладки беседи или просто уверено позирайки за хубавите му снимки. "Поствам снимки на хора от улиците, понякога самите читатели правят снимки на баби, дядовци или роднини и ми ги изпращат“. Sciura Glam има строги критерии за публикуване: „Може да ми хареса светлина, ракурс, дамите или господата да имат страхотно излъчване и пр. Винтидж чантите определено са бонус при избора, но по-важното е стилът - чист, ясен и индивидуален - това е, което търся и показвам!“

Възхода на стил иконите от по-старото поколение не е ново явление. Фийби Файло снима Джоан Дидион за кампанията на Céline през 2015 г. Алесандро Микеле поиска Типи Хедрен през 2018 г. за лице на кампанията на Gucci - по това време актрисата бе на 88 години. Историята за това, че Айрис Апфел подписа договор за моделство с IMG, когато беше на 97, също е невъзможно да бъде забравена. 

Тенденцията е завладяваща за всички в индустрията. Миналия месец скандинавската марка Samsøe Samsøe представи двойката P'era (художник) и Yetti (арт дилър) в кампанията си със семейни портрети. Zara Men пък поканиха 90-годишен инфлуенсър - @TheSpanishKing. Самите „простота и спокойствие в стила на хората в крехка възраст“ вдъхновява Кайла Кивиярви да създаде @Gramparents, страница, посветена на модерните възрастни хора, част от кампанията на базираната в Копенхаген модна марка Another Aspect. Начинанието донесе на бранда нови 100 хиляди последователи в Инстаграм.


The Spanish KIng

Най-хубавото в стила на възрастните хора всъщност е простотата, която сякаш отразява духа на съвремието. Примерът им се настанява в модата, защото всички искаме да живеем, да се обличаме и да излъчваме ежечасно простота, спокойствие и увереност. От начина на обличане и съчетаване на дрехи и аксесоари от нашите баби и дядовци се научаваме с лекота да стабилизираме гардероба, да го направим по-смислен, по-адекватен. Това е да знаеш какво ти отива и защо. Техният стил е много по-малко повлиян от трендовете, отколкото от собствения им опит и задължително (и изстрадано с времето, в което сме сигурни) чувство за личен комфорт. 

„Всички се страхуваме да пораснем и остареем, приемайки, че бръчките са ужасен момент, но аз мисля, че дори да сте стари и уж немощни, както са изключтелните герои на Sciura Glam, няма от какво да ви е страх“, категоричен е Анджело.  

More All fashion