Следва

Оливие, много си добър... Balmain, Resort 2023

Хероиновият шик се завръща, модата си иска кльощавостта

Аларма

All fashion преди 1 година


Моделите на Джон Кавана се обличат зад кулисите в Париж, 1953 г

Модата има много сложна връзка с човешкото тяло и хранителните разстройства. Векове наред тя диктува определени (най-често трудни) стандарти за красота, принуждавайки момичетата по света да наддават на тегло в името на женствените форми, след това да се подлагат на строги диети и да се изтощават с дълги тренировки в името на идеално плосък корем. Индустрията отдавна цинично диктува тенденциите на тялото, както и дължините на полите и кройките на палтата, без да обръща внимание на последствията за своите верни последователи. Последната сериозна дискусия за опасностите от тези последствия се случи през 90-те години, когато на власт бе „хероиновият шик“.

Младата Кейт Мос с огромни очи, остри скули и много слабо голо тяло в рекламна кампания за аромата Calvin Klein Obsession стана основният модел за подражание на десетилетието: всички момичета мечтаеха да бъдат като нея. В постигането на тази цел те не се сприраха пред нищо - и здравият разум сякаш престана да съществува. До нулевите опасната тенденция започна да избледнява, въпреки че модата на слабостта продължи да процъфтява. И едва през последните години модели от различни типове и размери най-накрая започнаха да се появяват на модните подиуми, в списанията и рекламите. Изглеждаше, сякаш вече можем да дишаме спокойно: модата най-накрая остави телата ни на спокойствие, без да се опитва на всяка цена да ги рамкира. Но за кратко. 


Кейт Мос в рекламна кампания за Calvin Klein Obsession, 1993 г

Първият алармен сигнал дойде по време на Седмиците на модата Пролет/Лято 2022. Мини полите и твърда откритите тела бяха основен повод за гордост на звездите и моделите от 2000-те. Те дефилираха така дори по червения килим по онова време (помним Кийра Найтли, облечена с банел и дънки с ултра ниска талия на премиерата на първите Карибски пирати). Страхът от неспазване на тези високи стандарти бе събуден в нас с колекцията на Miu Miu за настоящия сезон. Да, говорим за точно този комплект от микромини пола и кроп топ, който се превърна в най-популярното предложение на луксозната италианска марка и истинско меме в социалните мрежи. След като Миуча Прада и екипът й показаха тази колекция, редактори и модни инфлуенсъри започнаха да се шегуват помежду си, че е време да започнем да помпаме пресата за лятото: как иначе да носим комбинация от миниатюрна пола и топ, който напълно разкрива корема? Но докато те се шегуваха с необходимостта от подготовка за лятото, Ким Кардашян реши да предпочете действията пред думите. И въпреки че никога не сме я виждали в мъничкото горнище Miu Miu (тя все още е вярна на Balenciaga), все пак успяхме да оценим чудесата на драматичното отслабване. Когато Ким се появи на червения килим на Met Gala в емблематичната рокля на Мерилин Монро, медиите гръмнаха с новината, че за това си излизане тя е трябвало спешно да свали 7 килограма, носейки в продължение на дълги часове специален костюм за сауна.


Miu Miu Пролет/Лято 2022


Miu Miu Пролет 2023


Givenchy Пролет 2022/23


Кийра Найтли на премиерата на Карибски пирати: Проклятието на черната перла, 2003 г.

По-късно Кардашян призна, че строгата диета е довела до обостряне на псориазиса й. Освен това тя си е инжектирала лекарства за диабетици (има огромни съмнения относно етиката и  безопасността на този метод за отслабване), но въпреки това се усети атмосфера на възхищение и подкрепа наоколо. Изглежда почти никой не забеляза, че подобни метаморфози са лош пример за другите и огромен риск за собственото здраве. Изведнъж на всички отново започна да им се струва, че е нормално да се стига до такива трикове, за да се побере човек в желаната рокля. Помислете: всичко това е в името на един, макар и много зрелищен момент на червения килим. Това не е ли лудост?


Ким Кардашян на Met Gala 2022 в емблематичната рокля на Мерилин Монро

И въпреки че формално дневният ред на разнообразието не е изчезнал (моделите с големи размери все още се появяват на кастинги), в нашето полезрение има много повече слаби, дори изтощени тела - както и дрехи, предназначени изключително за тях. Или липсата на тези дрехи, както в случая с Бела Хадид, която стоеше гола пред гостите на последното шоу на Коперни за едни 10-ина минути, докато я напръскат с рокля от „течен памук“. И тази тенденция е много тревожна. Романтизирането на слабостта и опасните методи за постигането й е чисто и просто опасно. И още, заслужаваше ли си да отидем толкова далеч в утвърждаването на разнообразието и позитивността на тялото, за да възпроизведем всичко това? Нека просто се съгласим, че "хероиновият шик" с всички произтичащи от това последствия трябва да остане в историята - и никога да не се върне. 


Бела Хадид на шоуто на Coperni Пролет/Лято 2023 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.