Следва

Големите любовни истории: Боно и Алисън, 40 години не стигат

Кой е Юпитер? Всичко за планетата на ЩАСТИЕТО, нейните теми и влияния

Юпитер, планетата на ЩАСТИЕТО, е ужасно важен. Не само защото наблжиава сезонът на Стрелеца (знакът, свързан с планетата), но и защото настроението, просперитетът и късметът ни в голям процент от случаите зависят от него - разказваме как да разчетете разположението му в картата си, аспектите с другите планети, начините, по които влияе на ежедневието и как кулминацията и експанзията, светкавицата на тази планета, ни насочват към по-висша цел 

Astro преди 1 година



Кой е Юпитер?

Юпитер е най-голямото небесно тяло в нашата Слънчева система. Съответства на римския бог Юпитер, респективно гръцкия Зевс, богът на небесата, бурите, мълниите. Зевс е не само върховниятвладетел на планината Олимп, но и нещо като хлапак, който обича да се "разхожда" и да си прекарва добре, често променяйки вида си, за да съблазни поредната простосмъртна дама. Юпитер управлява Стрелеца, както казахме, знака на новите приключения, идеи и възможности, на търсенето и преоткриването, на далечните хоризонти. Управлявайки 9-ия дом в астрологията, Юпитер отговаря за пътуванията, обучението, образованието и духовната еволюция - именно колекцията от всякакви преживявания, които разширяват идентичността и мирогледа. В нашата карта Юпитер разкрива къде отиваме, къде ни очакват възможности, успех и нови пътешествия.



Юпитер също е съуправител на Риби (заедно с Нептун) и 12-ти дом, където всички житейски уроци се компресират, за да бъдат събрани, обработени и алхимизирани. Следователно Юпитер действа като средоточие на мъдрост и майсторство, което Алън Окен описва в своята "Подробна астрология“ като "етап в нечие развитие, където човешката душа е триумфирала над своя опит на Земята и е получила мъдростта, която предава разбирането на универсалния закон.” Прекарвайки около една година във всеки знак, Юпитер е последната от "личните“ планети - мостът към Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, "поколенческите“ планети, които свързват нашата съдба с по-голямата глобална картина. Той индикира точка на мъдрост, изучаване или майсторство: нещо, в което разбираме всички различни части и осъзнаваме какво можем да предложим.

Юпитер в наталната ни карта

В Cosmos & Psyche Ричард Тарнас описва Юпитер като притежаващ "капацитета и импулса да се разширява и расте, да се издига и да напредва, да подобрява и увеличава, да включва това, което е външно за душата, да създава цялостност“. Погледнете към дома, в който Юпитер се разполага при вас, и ще разберете къде започва пътуването, къде ви очакват късмет и по-висши призвания. Ако имате Юпитер във Везни и в 10-ти дом, например, вероятно поне веднъж в живота си ще повървите по червен килим или на някоя арена на успеха. С Юпитер в Рак и в 6-ти дом, да кажем, може да се почувствате най-оживени и свързани, когато действате като лечител. Това е мястото, на което вибрираме на най-висока честота.



Разбира се, Юпитер, както всяка друга планета, може да отиде твърде далеч. Нито Рибите, нито Стрелецът са известни с сдържаност, а и с бога на гръмотевицата като основен архетип - Юпитер често може да избухне. Помислете за онези моменти, в които направо се надскочихте, измислихте най-великата идея в историята, записахте я, след това я прочетохте сутринта... и открихте, че е пълна глупост. Потърсете предизвикателни аспекти с други планети, за да видите къде самовъзвеличаването, излишъкът или липсата на ограничения могат да ви изкарат от релси (надолу разписваме отношенията на Юпитер с всички останали планети). 

Въпреки това, когато става въпрос за домове и планетарни диалози, Юпитер действа като прожектор, мост и прилив на сила. Дори ако бариерите паднат, това все още е грандиозен прозорец за личностно разширяване и активиране. Използвайте го.



Ето как се развиват аспектите на Юпитер: съвпади, тригони (ъгъл от 60 градуса); квадрати (ъгъл от 90 градуса), и опозиции (конфронтация на 180 градуса). Не забравяйте, че по-суровите аспекти, като квадрати и опозиции, често водят до растеж, промяна и метаморфоза. Рядко има такова нещо като "прокълнато“ разположение, както добрите астролози казват  "добрият“ аспект не прави непременно добър човек.“

Юпитер и Слънцето

Когато звездата от нашата слънчева система взаимодейства с най-голямата си планета, очаквайте зрелище. Юпитер оживява всяка планета, която срещне, но когато е в контакт със Слънцето, може да ви превърне в центъра на купона. Като планета на мъдростта, опита и разширяващите се хоризонти, Юпитер може да насочи Слънцето към духовни и интелектуални пътешествия, които да доведат до живот на приключения, безцелно скитане или и двете. Юпитер в такъв случай вдъхновява да полетите към слънцето. Просто се уверете, че крилете ви не треперят по пътя нагоре.

Юпитер и Луната

Интуицията, мъдростта и емпатията на Луна се пробуждат до крайност чрез всяка връзка на тези две планети. Разширяването на вашия вътрешен, най-личен свят ви прави мощен канал и творчески съдник, но имате широко отворено сърце, което може да бъде и минус. Внимавайте за проблеми, свързани със съзависимост, нарушени граници или заблуди. Юпитер не познава граници, което не е непременно най-доброто нещо за връзките и емоционалността.

Юпитер и Меркурий

Гръмовержецът на планетите вдъхновява дарбите на Меркурий за диалог, комуникация, действие и изразяване: тандемът на тези две планети осветява личността и комуникативността с максимална интензивност. Неизбежно, предизвикателните аспекти могат да изпържат мейнфрейма, което води до разпръснат умо, резки политически изявления и неумение да се стои на едно място... Прецизирайте какво искате да кажете и направите, и тези две ще работят за вас. В противен случай другите ще трябва да търсят у вас гениалността сред купища безмислици.

Юпитер и Венера

Тези двамата знаят как да се забавляват. Когато се съчетаят заедно, Юпитер превръща Венера от нескопосана ученичка в принцесата на бала. Предизвикателните аспекти разкриват във вашите взаимоотношения недостиг или свръхкомпенсация: а именно, когато сте блокирани от наслада и снизхождение, или когато прекалявате, изразходвайки бюджета си, за да поддържате начин на живот, който не можете да си позволите. Ако тези две неща важат за вас, категорично имате право на живот в радост и лукс - просто се уверете, че сте наясно с цената.

Юпитер и Марс

С тези двамата се получава различен вид парти. Когато Юпитер е в тандем с планетата на агресията, амбицията и телесността, той предвещава земетресение. Взема това, което иска, и не приема "не“ за отговор. Жаждата на Юпитер за приключения и ескалиращи изживявания може да се ускори, когато се активира от марсианските лъчи. Уверете се, че не се натоварвате твърде много, за да компенсирате нараненото си его.

Юпитер и Сатурн

Разширяване срещу свиване. В идеалния случай диалогът между тези два архетипа трябва да обедини извисяващи се мечти с реалистични опасения, което ви позволява да актуализирате и поддържате мечтите си. Но Сатурн често може да приеме формата на зла мащеха, да прекрати налудничавия проект, преди да е стартирал, или да ви преведе през мигове на лъчист оптимизъм и осакатяваща депресия. И двата архетипа трябва да бъдат изправени и въплътени, ако искате да живеете балансиран живот.

Юпитер и Уран

Всяка комбинация от планетите на мъдростта и гениалността ще създаде оригинален мислител; някой, призван към нови и странни преживявания, чрез които може да разбере по-добре света. Разбира се, нито една от двете планети не е известна със своя финес и това може да доведе до импулсивни решения и внезапни обаждания. Може да бъдете теглени в много посоки, непрекъснато да рестартирате кариерата си, винаги да търсите нещо, което не можете да назовете точно. Докато можете да се грижите за себе си, ви е гарантиран безоблачен живот.

Юпитер и Нептун

Юпитер отваря шлюзовете на Нептун, превръщайки ви в жив портал за духовни, творчески и мистични възможности. Но къде ви отвежда това в качеството ви на телесно същество? В своята "Подробна астрология" Окен предупреждава за "свят на мечти, който често води до резки пробуждания“. Погледнете към предизвикателните аспекти, за да видите преломните точки между реалността и фантазията, трезвостта и разпадането, идентичността и изтриването. Никоя артистична сила не оправдава да загубите на съзнателност.

Юпитер и Плутон

Желанието за разширяване отвъд всичко, което е било преди, достига кармични висоти с тези две планети. Житейските ходове, големите решения и големите призвания носят усещане за съдба, което кара всичко, което правите, да се чувства като безкрайно драматично. Тези двамата могат да вдъхновят усещане за месия и мъченик, така че ще трябва да обърнете внимание какъв всъщност е ударът на съдбата и кога просто създавате драма в главата си.

Уроците на Юпитер

Четвъртък (денят на Тор) принадлежи на Юпитер; това е идеалният момент да завършите седмичните си проекти и да погледнете напред към приключенията на уикенда. Нека гръмотевиците удрят в четвъртък, така че в петък, денят на Венера, да можем да се насладим и да се отдадем на удоволствие. Тъй като на Юпитер му трябва около година или малко повече (с ретроградността), за да премине през всеки знак, той действа като предсказател на космически тенденции и дава на нашата лична карта дванадесетгодишен цикъл на личностно развитие, който можем да проследим. В момента Юпитер е на своя малък трон, в Риби, завършвайки темите от последното десетилетие, преди да започне нова ера в Овен скоро. Добре дошли в едно изцяло ново десетилетие...



Канализирайте архетипите на Юпитер, когато сте готови да застанете на планината и да призовете гръмотевиците; когато искате да изявите талантите си пред света или да ги посветите на по-висша служба. Ако сте решени най-сетне да излезете от главата си и да влезете в голямата картина, има само една планета, към която да се обърнете...
 

More Astro