Следва

Двойно еспресо, лате, американо: кафе предпочитанията на Кардашян, Пери, Холмс, Мадона и другите

Обичай вещите си, Те са Ти: елегантните притежания на Джоан Дидион на търг

Предстоящият търг на личните притежания на авторката разкрива един от най-топлите нейни портрети, рисувани някога. Приживе легендарната писателка обичаше да повтаря: "Трябва да избираш местата, от които да не се отдалечаваш.“ Бихме добавили, трябва ди избираш така и притежанията си... 

 

Celebrities преди 1 година


Джоан в апартамента си, 2005г.

Знаете ли, че Джоан Дидион запазва слънчевите очила Celine с форма на костенурка, които носи за рекламната кампания на марката през 2015 г.

Че е имала около девет писалища, включително бюра, маси и естакади? Че понякога е готвила в престилка „Може би броколите също не те харесват" и е притежавала произведение на изкуството, върху което с черни графити отзад пише „ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, ШИБАНЯЦИ"? (което е плакат за изложба на Брус Науман, но все пак).

Към момента на смъртта си на 87-годишна възраст в края на миналата година, тя оставя най-малко 38 празни тетрадки, чакащи да бъдат попълнени. Може би ще се изненадате да научите, че една от тях представлява корица от издание на "Гордост и предразсъдъци", така че можете да се преструвате, че пишете великия каноничен роман, докато драскате скици на пешеходци. Тя е много повече героиня на Нанси Майърс, номинираната за Оскар сценаристка (или антигероиня на Нора Ефрон, авторката на "Безсъници в Сиатъл"), отколкото бихте очаквали от прословутата шикозна писателка на книги като Play It As It Lays.

Говорейки за Майърс и Ефрон: Дидион има два прекрасни бели дивана, домашни чехли и клубен стол, и меки възглавници. Има и страхотна точилка. А уж била известна с джамбалаята си.

Това са предметите, които бяха предложени на търг на 16 ноември, наречен „Американска икона: притежания от колекцията на Джоан Дидион", организиран от Hudson, New York's Stair Galleries. Приходите ще бъдат дарени за пациентите на Колумбийския университет и заизследвания на двигателните разстройства, както и като стипендия за жените в литературата в родния град на Дидион, Сакраменто. Каталогът, пуснат преди търга, е дидионизъм сам по себе си: клиничен, ясен отчет за нещата, които Дидион е притежавала – разделени на офис предмети, кухненски инструменти, изискани принадлежности за хранене, книги и произведения на изкуството – и всичко други, което екип от експерти смята, че може да си струва.  Какво могат да ни кажат тези предмети, много от които са игриви, цветни, добре направени и сладки, за тази жена, чиято слава е толкова голяма? Сред белите салфетки с монограми, произведенията на калифорнийски художници като Ричард Дибенкорн и Ед Руша и скъпите сервизи от порцелан, оживяват текстурите на нейните вечери и следобеди, прекарани в работа и размишления. За жена, която е известна с това, че пише с ледена дистанцираност, това е един от най-топлите портрети, рисувани някога. 

Живеем в свят, в който има твърде много охулване. Задушени сме от истории за иманяри и статистики за това как не можем да спрем да купуваме дрехи и мебели; Мари Кондо ни гарантира, че съвременният идеал е живот, оскъдно населен с предмети. Всъщност нейното кредо, че трябва да притежаваме само неща, които предизвикват радост, не е непременно минималистично, въпреки че минималистите го приеха. Минимализмът, в края на краищата, остава управляващата естетика на нашето време.

Възвеличаването на Didion, особено от по-младите жени през последните десет години, се случва по същото време, когато социалните медии започват да изглаждат нашите личности в добре рамкираното представяне на продуктите. Може би отношението срещу нещата и раждането на инфлуенсъра, някой, който намира и създава смисъл чрез нещата, са свързани явления. 

Така че отношението към статуса на икона на Дидион е посрещнато със скептицизъм. Спомнете си, че в ранните проявления на културата на инфлуенсърите, в жестоко подценяваният филм „Ингрид отива на запад", книгите на Дидион бяха избраната литература на празноглавата знаменитост в Instagram, изиграна от Елизабет Олсен. Не талантът на Дидион се поставя под въпрос, разбира се, а начинът, по който тя е оценена: като естетическа фигура, почти като самия обект. Като личност, като символ на базовия вкус, въпреки че собственият й вкус е много по-странен, по-дълбок и по-богат, отколкото жестоката плоскост на съвременното женско консуматорство може да позволи.

Аукционът на Дидион предполага сладко осъзнаване на всичко това и дори опит за повишаване качеството на фетишизацията на артефактите на Didion за самата писателка. Нейните книги са обединени в привлекателни селекции и оплетени с бял канап. Много са групирани по автор или тема; по-интелигентното групиране съчетава некоригирано доказателство за биографията на Емили Дикинсън на Синтия Грифин Улф със „Бурканът на камбаната" и „Оксфордската книга за брака" на Силвия Плат. Табелка - „От библиотеката на Джоан Дидион" - е добавена от галерията към всяка книга.

Търгът също така декларира необичайното и специално отношение на Дидион към нещата, от което можем да се поучим. Нещата са съкровища. Нейната колекция от миди е малко болезнена; можете да си я представите как се разхожда по някакъв почти празен плаж, събирайки ги през годините. Всяка черупка е спомен за разходка с отдавнашен приятел, за първи идеи и споделена болка. Не само, че виждането на нещата на Дидион те прави романтичен – всяко късче е заредено с емоция. Тя влива смисъл в притежанията си, но виждането на притежанията й, подредени за нас, подсказва, че има нещо в тези предмети, което тя събужда или отприщва с богатия си ум. Няколко от любимите й книги се оценяват на цена от 800 до 1200 долара и със съжаление трябва да кажем, че не е изненада, че нейните слънчеви очила Celine се продадоха за повече от пакета с любимите й книги. Но, наистина, какво лошо има в това? Виждайки ги призрачни, безплътни, те са просто... толкова... готини. Хладен център, щит срещу света. Как би могла жена или човек, който обича литературата, дори случайно, да устои на привличането на такова бижу?

Жените винаги са били разпознавани и опознавани чрез техните вещи. (Така е и с мъжете – Залата на славата на рокендрола е пълна с текстове, надраскани върху салфетки и сценични облекла и китари от грандиозен произход – но те изглежда винаги получават по-малко критики за това.) Аукционни къщи като Sotheby's и Christie's са поставили рекорди от продажба на колекциите на Бъни Мелън и Джаки Кенеди Онасис и дори роклите на принцеса Даяна; неща, които са просто изящни и стават легендарни в очите на притежателя им. Същото често важи и тук; кога иначе колекция от стари големи очила, собственост на над осемдесетгодишна дама, ще струва над 300 долара? Но окото и аурата са нещо великолепно, даряващо всички тези неща с духа на един най-невероятен и вещо изживян живот. Тя е жена, която оценява добре изработената салфетка; страхотният Сай Туомбли; топлата храна около прекрасна маса, сервирана на изискани хора в прекрасен порцелан от Лимож.



Джоан Дидион бе жена, която знаеше да обича нещата. Опит и емоция, които с удоволствие ще привнесем в собствения си живот. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.