Чиста София от 1 декември 2023 г. - без стари коли в центъра

Чиста София от 1 декември 2023 г. - без стари коли в центъра

Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група от 1 декември 2023 г.

Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона "Малък ринг" - между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.


Снимка: Десислава Кулелиева за СО

Около 38 000 автомобила ще бъдат засегнати от забраната да преминават през "Малкия ринг", след като след сериозно обсъждане между ГЕРБ и "Демократична България" в Столичния общински съвет, Наредбата за нискоемисионните зони получава необходимата подкрепа. Тя бе подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще влезе за разглеждане от СОС в четвъртък, след като през лятото, "Демократична България" поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете.

До консенсуса между ГЕРБ и ДБ се е стигнало, след като председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група.

"Смятам, че след задълбочените разговори, постигаме съгласие с колегите от "Демократична България", за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София", коментира Георгиев.


Снимка: Pixabay

В първа категория попадат автомобили на дизелово гориво, които са на възраст над 20 години и на бензин над 30 години. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

По предварителните данни през "Малкия ринг" на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през "Големия ринг" - 304 911 превозни средства за денонощие.

Промени в Зона "Голям ринг", която е оградена от булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "П.Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Х.Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И.Е. Гешов" и бул. "Константин Величков", се предвижда да има от 1 декември 2025 година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 година - и за тези от втора екологична община. 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.