Следва

„Татко винаги се прибира у дома“: сияеща Блейк Лайвли с реч за любимия Райън Рейнолдс

Чиста София от 1 декември 2023 г. - без стари коли в центъра

Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група от 1 декември 2023 г.

All About Life преди 1 година

Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона "Малък ринг" - между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.


Снимка: Десислава Кулелиева за СО

Около 38 000 автомобила ще бъдат засегнати от забраната да преминават през "Малкия ринг", след като след сериозно обсъждане между ГЕРБ и "Демократична България" в Столичния общински съвет, Наредбата за нискоемисионните зони получава необходимата подкрепа. Тя бе подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще влезе за разглеждане от СОС в четвъртък, след като през лятото, "Демократична България" поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете.

До консенсуса между ГЕРБ и ДБ се е стигнало, след като председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група.

"Смятам, че след задълбочените разговори, постигаме съгласие с колегите от "Демократична България", за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София", коментира Георгиев.


Снимка: Pixabay

В първа категория попадат автомобили на дизелово гориво, които са на възраст над 20 години и на бензин над 30 години. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

По предварителните данни през "Малкия ринг" на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през "Големия ринг" - 304 911 превозни средства за денонощие.

Промени в Зона "Голям ринг", която е оградена от булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "П.Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Х.Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И.Е. Гешов" и бул. "Константин Величков", се предвижда да има от 1 декември 2025 година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 година - и за тези от втора екологична община. 

More from View Sofia

Красиво майчинство: Ирина Шейк и Карли Клос с дечицата из Ню Йорк

Celebrities преди 2 години

Две млади хубави жени, бутащи бебешки колички, са безкрайно красива гледка, която, за огромна радост, се вижда навсякъде по света. Днес темата ни касае конкретно Ню Йорк и ефирната уикенд разходка на два топмодела - Карли Клос и Ирина Шейк, близки, сладки, разкошни, придружени от рожбите си 

Taste Sofia: Boho Time!

Food преди 2 години

Taste Sofia - една поредица за фини летни удоволствия, изпълнени с топла сетивност. Изживени на най-добрите места в града, в които вкусът е издигнат на пиедестал, стандартът е най-високият възможен, а радостта от живота - гарантирана. Те са Местата, в които София се среща, говори си, съпреживява и става все по-неотделима част от света. С неговото безкрайно разнообразие, с неговите фантастични възможности и с усещането за нов живот. Сладък, солен, ароматен, здравословен, енергизиращ, пристрастяващ... 

More All About Life