Следва

Марго Роби - свободна от „проклятието“ на Chanel

Черен заек: какво означава символът на 2023

Спойлер: Годината на Черния заек обещава да бъде спокойна и мирна. Тя ще настъпи според китайския календар през януари 2023 г.

 

 

Astro преди 1 година

Кога започва годината на Черния воден заек?

Както знаете, китайският календар е различен от нашия. Новата година на Черния воден заек няма да започне в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари, а малко по-късно - на 23 януари. Ще продължи до 9 февруари 2024 г., след което ще настъпи годината на Дракона. Годината на Заека следва след текущата в момента година на Тигъра, изпълнена с екшън, като за сметка на случващото се сега, ще имаме усещането за много повече спокойствие, разбиране и нежност. 

Какво означава символът за 2023?

Заекът в китайската астрология символизира търпение и късмет, мир и спокойствие. Той заземява онези, които са твърде хвърчащи в облаците, дава разбиране и осветляване на по-нататъшните действия. Годината на Черния воден заек обещава да донесе мир в политически и икономически смисъл. В китайската митология заекът е пряко свързан с Луната и светлината: той символизира добротата и чистотата и носи надежда.

Според китайския хороскоп 2023-та, годината на Заека, ще бъде добро време за всички зодии и изключително щастлива година за повечето от тях! Всички знаци ще имат успех в любовта, повечето хора ще могат да напреднат в работата и предприемаческите начинания. Общият тон ще е спокоен, ведър и оптимистичен.

Как се обяснява връзката на заека с Луната

Може би фактът е, че Луната в Далечния изток изглежда малко по-различно, отколкото в нашия европейски регион, и едно от петната на нощната звезда наистина прилича на заек от хоросан. Пред-будистки мит разказва как съпругата на известния герой Шен И на име Чан Е откраднала хапче за безсмъртие от съпруга си и го погълнала. В резултат станала много лека и полетяла до Луната. На студения и пуст спътник на Земята тя изплюла обвивката на хапчето на безсмъртието, което се превърнало в бял заек. Оттогава той останал с Chang E на Луната.

Символика на заека в митологията

Във връзка с темата за безсмъртието, мотива за живота и смъртта, веднага възниква асоциация със смъртта на Кошчей в източнославянските приказки. Мястото на смъртта му се свързва с най-важния модел във Вселената - Космическото яйце. В приказката яйцето Кошчеево е запазено от представители на всички природни елементи: вода (океан), земя (остров в средата на океана), растение (дъб, растящ на остров, асоциация със Световното дърво), животно (заек, който живее в сандък, окачен на дъб), птица (патица, която се намира вътре в заека). Така, както и в египетската митология, заекът тук въплъщава почти всички животни - "създанието" като такова.

В славянския фолклор заекът заема специално място:

  • Заекът е табу: не бива да се яде;
  • Ако заек пресече пътя ви, трябва да се върнете;
  • Не трябва да си помисляме за заек, докато плуваме по вода, тъй като това ще  предизвика буря.

Негативното отношение към заека може да се обясни с влиянието върху славянската митология на семитската култура, в която заекът, както и прасето, са нечисти животни.  

Какво да очакваме от Годината на Черния заек подробно, в детайли и знак по знак, очаквайте утре. Обещаваме да е повече от оптимистично.     

More Astro