Следва

Balenciaga се извини за рекламната си кампания, набедена за педофилска

Trend Report: „Plazacore", ако си "богата кучка на хотел"

С бързите обороти в социалните медии, феновете на модата бълват микротенденции като безбройните балончета от шампанското на Седмиците на модата в последните години

All fashion преди 1 година

Движението Cottagecore избухна от факта, че неговите последователи, пък и не само, очевидно копнеят за селска привлекателност; Mermaidcore пък е за ефирни хипита, които боядисват косите си в пастелно синьо и се отрупват с бижута; и, най-възмутителното, „Gorpcore" (акроним на Good Ol' Raisins and Peanuts) кара феновете на стрийт модата да носят обезателно грамадни пухени якета, груби космати палта и туристически кубинки (четете още: Trend Report: Gothcore, особена тенденция с чар, която си струва да опитаме).

Gossip Girl

За щастие, най-новото представяне на манифести в нишов стил е експоненциално по-бляскаво и преплетено със самата същност на модата. Позволете ни да ви представим „Plazacore".


Хотел Plaza в Ню Йорк

Кръстена на хотел Plaza в Ню Йорк, визията е вдъхновена от класната клиентела на историческата забележителност, както реалната, така и показаната във филмите. Представете си, че Шанел от 90-те години се среща с Блеър Уолдорф от "Клюкарката" и героинята на Кей Томпсън Елоиз, която живее на същия адрес в поредицата прочути книги от 50-те години. Двойни комплекти от туид, пастелни панталони, блузи с яка ала Питър Пан и украсени диадеми за глава преразказват елегантността на Горен Ийст Сайд, докато оперните ръкавици и перлените бижута призовават към по-винтидж изисканост.


Елизабет Тейлър  с кучето си в хотел Plaza, 1969 г. 


Джудит Пийбоди в хотел Plaza, 1966 г.


Ивана Тръмп в хотел Plaza, 1989 г.

Луксозно облицованите стени на родното място на тази тенденция осигуряват безкрайно вдъхновение. Открит през 1907 г., първият гост, който подписва регистъра на вдъхновената от замък забележителност, е милардерът Алфред Вандербилт. След него заприиждват цели групи от американски аристократи и артисти. Само една година по-късно Ню Йорк Уърлд ще го нарече „Дом на неизлечимото богатство". През 20-те и 30-те години на миналия хотелът се превръща в предпочитан за дебютантски балове; става домакин на „Черно-бялата топка" на Труман Капоти през 1966 г.; и е мястото за сватбата на Доналд Тръмп и Марла Мейпълс през 1993 г., както и на Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс през 2000 г. Елегантните, елитните и богатите се стичат към „затвора" на Пето авеню повече от сто години.


Коко Шанел в апартамента с в хотел Ritz в Париж, 1960 г.

Светските личности, живеещи в хотели, доминират модната сцена от десетилетия – и това не се ограничава с Plaza. Коко Шанел живее в хотел "Риц" в Париж в продължение на 34 години от края на 30-те години на миналия век, петролната наследница Олга Детердинг нарича лондонския клон на хотела свой дом в продължение на няколко години през 50-те (изхвърляйки панталоните на любовника си през прозореца по време на скандал през 1956 г.), а наскоро, Кати Хилтън отглежда четирите си деца, Парис, Ники, Барон и Конрад, в Waldorf Astoria в Ню Йорк в продължение на девет години. „Беше много, много прекрасно", споделя веднъж Хилтън в интервю, „Обичахме да сме в близки помещения под един покрив, освен когато Парис се измъкваше през служебния асансьор."


Кати Хилтън в Уолдорф астория, 1985 г.

На подиумите през изминалия септември дизайнерите изглежда се стиснаха ръцете, че Plazacore е визията, която трябва да се наложи през следващия сезон, а именно Пролет/Лято 2023. Thom Browne представи изобилие от рокли-палта в пастелни нюанси, съчетани с плисирани поли и панделки, фаворитът на Лондон Bora Aksu съчета двойни комплекти от туид с барети и дантелени чорапогащници, а AMI заложиха на подход, по-скоро от 2000-те, с якета от гингам и дънкови мини поли. Chanel посвети почти изцяло колекцията си на любовта на къщата към туида, идеална за всякакви интерпретации на Plazacore.


Bora Aksu SS23


AMI SS23


Thom Browne SS23


За щастие, нает за постоянно апартамент в свръхлуксозен хотел не е задължителното условие за постигане на ефектната визия. Всичко, от което наистина се нуждаете, е туид, обувки Mary Jane, перлени аксесоари и определено маниер на богата кучка.

More All fashion