Следва

Раф Симънс закрива марката си: припомняме най-важните колекции на модна къща Raf Simons 1995 - 2022

Balenciaga се извини за рекламната си кампания, набедена за педофилска

Balenciaga се извини за последната си рекламна кампания, която включва деца, държащи плюшени чанти с формата на мечета, украсени със странни садо-мазо атрибути. Снимките предизвикаха възмущение в социалните медии и навлякоха обвинения в сексуализирането на деца

All fashion преди 1 година

Луксозната модна марка излезе с изявление във вторник в социалните мрежи, заявявайки, че е изтеглила рекламите от всички свои платформи.

„Искрено се извиняваме за всяка обида, която нашата празнична кампания може да е причинила. Нашите плюшени чанти с мечета не трябваше да бъдат представяни с деца в тази кампания“, се казва в изявлението. Самите чанти са част от пролетно-лятната колекция на бранда за идната година.  

Друг аспект на рекламата включва изображение на чантата на Balenciaga, поставена върху купчина документи. Внимателен преглед разкрива, че документите се отнасят до решение на Върховния съд, което потвърждава закон, който криминализира изображенията на сексуално малтретиране на деца.

„Извиняваме се за показването на обезпокоителни документи в нашата кампания“, написа Balenciaga, добавяйки, че остро осъжда „злоупотребата с деца под всякаква форма“. Автор на снимките е Габриеле Галимберти, който по-рано стана скандално известен със серията си снимки на деца, правени в собствените им детски стаи. В работата му по тази кампания на Баленсиага в голяма степен е застъпена подобна стилистика.  


Balenciaga излезе с изявление в профила си в Instagram във вторник

Компанията заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу страните, отговорни за фотосесията и твърди, че именно те са включили "неодобрени артикули" в кампанията.

Снимките предизвикаха остри критики онлайн, особено от консервативни влиятелни хора, които обвиниха марката в сексуализиране на деца.

„Balenciaga прекъсна връзките си с @kanyewest поради туит. Въпреки това те очакват от нас просто да „приемем извинението им“, след като бяха хванати да сексуализират деца?“, туитна вчера Си Джей Пиърсън, консервативен активист. 

Холдинъг Kering, който притежава Balenciaga, заедно с Gucci, Yves Saint Laurent и Alexander McQueen, не е отговорил все още на исканията за коментар. Стана ясно обаче, че креативният директор на Gucci - Алесандро Микеле - ще излезе с изявления в Инстаграм в най-скоро време. Междувременно Balenciaga временно свали детската секция в официалния си сайт.


We Love: Никол Кидман, Изабел Юпер и другите в Garde-Robe на BALENCIAGA


С това обаче скандалът не изглежда да е затихнал. Причината - на една от снимките в анонсираната само преди дни нова кампания на марката с Изабел Юпер ползватели на мрежата забелязаха още един подозрителен детайл. На масата на заден план може да се види книгата на Михаел Бореманс - съвременен художник, който рисува в своеобразния жанр на ръба между живописната стилистика от XVIII—XIX век и сюрреализма. На някои от неговите картини са изобразени голи деца, така че в контекста на горния скандал появата на подобен детайл може да се тълкува много двусмислено. В телеграм-канала That's Haute забелязаха също, че популярният инстаграм-аккаунт @diet_prada, който обичайно обръща внимание на всички скандали в света на модата, не казва и думичка за ситуацията с Balenciaga. Последователите на @diet_prada вече обвиняват админите на акаунта в лицемерие и преднамерено неглижиране на скандала, така че да не навредят на имиджа на любимата на модните хора френски бранд. 

More All fashion