Следва

Поклон, маестро! Алесандро Микеле вече не е творчески директор на Gucci

Раф Симънс закрива марката си: припомняме най-важните колекции на модна къща Raf Simons 1995 - 2022

Раф Симонс обяви закриването на собствената си марка, която съществува от 27 години - колекцията му Пролет/Лято 2023 ще е последната в историята на едноименния бранд. По този тъжен повод си припомняме приноса на Саймънс към мъжката мода. А ние продължаваме да следим работата на дизайнера за Prada!

 

All fashion преди 1 година

#PowerDuo-то Миуча Прада и Раф Симънс: какво да очакваме от партньорството

FW 1997

Симънс лансира марката през 1995 г., а две години по-късно вече се показва в Париж - до голяма степен благодарение на неговия ментор Линда Лопе, която оглавява модния отдел на Академията по изкуствата в Антверпен. В книгата си „Life is Vortex“ Линда си спомня, че нещата от първите колекции на Раф й се струват твърде малки - той я убеждава, че всичко е наред с размерите. Вдъхновение за него са момчетата, които вижда на улицата, когато се връщат от колежа: те са израснали якетата си, дрехите им вече са твърде малки за тях. Дизайнерът ще развива темата за тийнейджърите в колекциите си дълги години напред.

FW 1998

Това шоу се провежда в стените на парижкото кабаре "Мулен Руж" под музиката на Kraftwerk. Визуалната референция на колекцията е обложката на албума им The Man Machine. Тя от своя страна е вдъхновена от произведенията на руски художници супрематисти. На модния подиум излизат модели във тесни червени ризи, съчетани с широки панталони, като солистите на немската група, както и много поло пуловери, разскъсани джъмпъри и тънки вратовръзки.

SS 1999

Шоуто на колекцията Kinetic Youth се състои в покрайнините на Париж, в Града на науката и индустрията. Футуризмът е друга любима тема на дизайнера. Под "Животът на Марс" на Дейвид Бауи момчетата от уличния кастинг се разхождат в снежнобели поло, кожени панталони и дълги жилетки. Тук Раф работи за първи път с необичайни цветови комбинации: синьо, ярко зелено, червено, жълто и оранжево.

FW 2001

Артикулите от колекцията Riot, Riot, Riot са принтирани със снимка на Ричи Едуардс, вокалист на британската инди група Manic Street Preachers, и опаковъчна хартия за храна за вкъщи с въпроса „Някой виждал ли е Ричи?“ Факт е, че музикантът изчезна безследно през 1995 г. Проблемната младост, злополучните съдби и желанието да се изолират от обществото са важни лайтмотиви на Симънс. Оттук и колекцията от овърсайз суичъри и камуфлажни бомбъри - последните са високо ценени от модните колекционери днес.

FW 2002

Свещеният граал на тази колекция, показана сред дърветата, е обикновен суичър от Небраска. Риана и A$AP Rocky го имат, Върджил Абло пусна колекцията Nebraska, базирана на него през 2015 г. Самият Раф не разбира популярността на тази дреха: „Това е обикновен суичър, дори не качулка. Преиздаваме го от архива и от 100 екземпляра е номер едно. Но защо? Все още не разбирам нейния успех."

FW 2003

Раф Симънс се обръща повече от веднъж към символите на любимите си музикални групи Joy Division и New Order. Това се случва за първи път в колекцията от 2003 г., наречена Closer. Саймънс работи с графичния дизайнер Питър Савил, който работи с музикалния лейбъл Factory Records в продължение на много години и прави обложката на втория албум на New Order. Мега хитовете на тази колекция са кожено яке с обложката на албума "Unknown Pleasures" на Joy Division и артикули с щампи на рози, както в албума на New Order "Power, Corruption & Lies".

FW 2014

Раф прави тази колекция с художника Стърлинг Руби, негов близък приятел. Симънс каза, че всичко около това начинание е отнело девет години: Руби ръчно рисува и избелва различни тъкани, за да избере правилните. Приятелите след това продължават да работят заедно: Раф ще повика Стърлинг да проектира интериора на централата на Calvin Klein в Ню Йорк. А през 2019 г. Стърлинг ще пусне своя собствена марка SR Studio. На дебютното шоу във Флоренция Раф седи на първия ред.

SS 2015

В заглавието на прощалното писмо за закриването на марката Raf Simons могат да се видят две имена - Алда и Жак. Това са родителите на Раф Симънс - на тях той посвети колекцията си пролет-лято 2015. Стари снимки на татко и мама се превърнаха в кръпки по работни ризи, якета, деним и плетива. Самите Алда и Жак седяха на първия ред.

SS 2021

Колекцията се казва Teenage Dreams - Симънс уточнява, че си спомня собствената младост. Тръпки полазват от някои подробности: например от детски снимки, включително на самия Раф, върху подгъва и ръкавите на якетата - човек не може да се отърве от идеята, че такива снимки обикновено се поставят върху обяви за изчезнали лица. В тази колекция марката за първи път представи дамски дрехи - жалко е, че радостта, че и момичетата вече могат да носят и Raf Simons, не продължи дълго (четете още: Поклон, маестро! Алесандро Микеле вече не е творчески директор на Gucci). 

More All fashion