Следва

Pantone анонсира цвета на 2023

Ойлинг, скин-сайклинг, слъгинг: най-новото в личната beauty грижа

Обобщаваме най-новите тенденции в грижата за кожата, ноктите и косата, и дешифрираме новите термини за красота

Body преди 1 година

Омазнена коса

Ойлингът (от английското oil - „масло“) е модерното име за маслен масаж на коса и скалп, доста популярна практика за красота в Южна Азия. Всяко некомедогенно масло се прилага върху скалпа и косата, като бадемово, от авокадо, от кайсиево или гроздово семе. Въпреки че в родината на омасляването по-често се използват кокос и рицин. След това кожата на главата се масажира обилно и продължително, след което косата се навива на стегнат кок и се оставя за час или дори цяла нощ.

Защо е необходимо всичко това? За да бъде косата гладка и лъскава, да се разресва добре и нито да се заплита, нито да хвърчи. Масажът подобрява микроциркулацията в скалпа, което означава, че стимулира космените фоликули и растежа на косата.

Като цяло, ойлингът е изключително подходящ за дълги и непокорни коси, но при проблеми като косопад или суха кожа на главата също се оказва отлично работещо решение.

Циклична грижа

Съдейки по името, този метод за грижа за кожата на лицето предполага някаква цикличност. Така е: тези, които практикуват циккличността в поддръжката на кожата, се придържат към повтаряща се 4-дневна схема, а самата рутина за красота е предназначена само за вечерта. Какво всъщност се прави?

1-ва вечер: ексфолиация. Киселинен пилинг, последван от лек овлажнител без аромат.

2- ра вечер: продукт, съдържащ ретинол. Прилагайки ретиноиди веднъж на всеки четири дни, е напълно възможно да избегнете дразнене, зачервяване и лющене, причинени от ретинодерматит.

3-та и 4-та вечер: възстановяване. Този етап включва използването на козметика с пробиотици, керамиди, хиалуронова киселина за укрепване на микробиома и защитната мантия на кожата.

Авторът на идеята за цикличността Уитни Боу, дерматолог от Ню Йорк, не призовава за стриктно спазване на схемата. Вашият график за грижа за кожата ще трябва да варира в зависимост от типа и състоянието на кожата ви, предупреждава тя. И разбира се, преди да преминете към този вариант, потърсете одобрението на вашия дерматолог.

Слъгинг за устни и нокти

Slugging (от англ. slug „охлюв“) е корейска тенденция, която включва нанасяне на вазелин върху кожата на лицето вместо нощен крем за овлажняване и освежаване на кожата. Да кажем веднага, че това не се струва да се прави: основата на вазелина е минерално масло, което може да изсуши кожата и да запуши порите. Затова бихме трансформирали тенденцията така:

Слъгинг за устни

Не е необходимо за всеки ден, но ще бъде полезно, ако устните са напукани или силно изветрени. Върху кожата на устните с първия слой се нанася хидратиращ крем или маска с хиалуронова киселина и керамиди, а върху него се нанася балсам на маслена основа.

Слъгинг за нокти

С маслото, което предпочитате, например отличникът бадемово масло, масажирате на няколко пъти един след друг ноктите - и плочката и кожичките. След като попие и поизсъхне първото намазване, повтаряте. Няколко минути по-късно - потретвате. В продължение на 5-7 дни след прилагането на слъгинга за нокти, забелязваме изключително лъскави, подхранени и живи нокти. За предпочитане е нокътят да не е лакиран, но и със старателен маникюр, формулата работи. 

More Body