Следва

Дуа Липа с албанско гражданство, обожаваме цялата история и роклята по повода

Nepo babies: обичани и мразени едновременно, децата на звездите владеят света

Как  да избегнеш скандала, ако си дете на известни родители

Celebrities преди 1 година

Новата корица на американския Elle не събра толкова коментари, колкото интервюто с нейната героиня, 23-годишната Лили-Роуз Деп. Значителна част от текста е посветена на разсъжденията на актрисата по темата какво е да градиш кариера и да доказваш своята стойност в индустрия, в която всички знаят името на родителите ти. Да, това е тема в индустрията по целия свят, развиваща се бясно и често на ръба на скандала. Да видим кои са  „непо бебетата“ в окото на бурята right now.

Терминът "непо бебе" се появи чрез съкращаване на думата "непотизъм" и добавяне на baby.  На български и по-просто - става дума за непотизъм, т.е. покровителство над близки и роднини. На звездния небосклон първите, които идват на ум, са същата Лили-Роуз, Мая Хоук, Зоуи Кравиц, Лени Клум, Мод Апатоу от Euphoria, Кая Гербер, Лила Мос, Дева Касел... Списъкът е безкраен. Но непотизмът в Холивуд и околностите е нещо обичайно. И така, Лайза Минели е дъщеря на Джуди Гарланд, но днес не се съмняваме в таланта и на двете. Ако приемем актьорството, моделството и музиката като занаят, в това няма нищо осъдително: децата често следват стъпките на родителите си. Тогава, какво не е наред?


Ванеса Паради и Джони Деп


Лили-Роуз Деп и Карл Лагерфелд на шоуто Chanel Haute Couture SS 17

Проблемите започват, когато светът става все по-прозрачен, а пропастта между така наречения „елит” и средната класа е катастрофална. Следенето на живота на богатите и известните винаги е било емоционален и личностен проблем за много хора, а наблюдението върху тяхното богато и известно потомство е изглежда още по-болезнено. В момента в TikTok видеоклиповете с етикет #nepobabies вече са събрали няколко десетки милиона гледания, а по-голямата част от коментарите под тях са негативни и обвинителни. Възмущението от непотизма обаче не е същото като откровената омраза или кибертормоза.

Лени и Зоуи Кравиц

Самите Nepo Babies обичат публично да обсъждат, че им се налага да „работят два пъти повече“: „Интернет се интересува повече от вашето семейство, отколкото от ролите, които изпълнявате, след като са ви възложени. Да, може би родителите ми ми помогнаха да пробия в индустрията, но след това има още много работа”, казва Лили-Роуз Деп в интервюта за Elle. Родителите често се застъпват за децата си: „Невероятно се гордея с нея. Тя сама заслужи всичко, нашият принос е само възпитанието и средата“, каза през GQ Лени Кравиц, отговаряйки на въпрос за дъщеря си Зоуи. И все пак понякога „преминаването през тази условна тежест, тежестта на фамилияна“ наистина е ключът към успеха. Трудно е да не се съгласим с коментаторите, които са изненадани, че същата Лили-Роуз, на 16 години и с височина 1,6 м, получи рекламен договор с Chanel. Големият въпрос е кой какво влага в понятието независимост.


Ума Търман и Мая Хоук, 2019 г


Мая Хоук за Prada, 2022 г

Но да предположим, че възмутените потребители на социалните медии забравят за наранените си чувства и времето покаже коя от младите звезди е достойна за славата на родителите си и коя не. Ще приключи ли конфликтът? Най-вероятно не. Ние не избираме в кое семейство да се родим, но избираме как да представим (и продадем) биографията си на обществеността. И тук отново става въпрос на избора на думи. При целия гняв на Витория Черети, която нападна Деп с критики, в постовете й има здрав разум. „Какво ще кажеш да прекараш часове в чакане за кастинг, за да видиш в този момент как звездно дете минава с предимство пред всички, след като е влязло на кастинга направо от топлия салон на личната си кола с шофьор? За да те уважават, трябва да се бориш, а това отнема години. Вие не сте виновни за нищо, но моля, знайте и ценете това, което имате“, написа италианският модел в личните си социални мрежи.


Синди Крауфорд и Кая Гербер преди шоуто Off-White FW 22/23

Спомняме си и дългогодишния конфликт между Кендъл Дженър и Наоми Кембъл, който изригна от небрежното изказване на първата: „Никога не съм била от онези модели, които участват в тридесет шоута на сезон, или каквото правят тези момичета там. Успех за тях“, каза тогава 22-годишната Дженър, обяснявайки, че има много оферти за работа и е много избирателна. Много колеги веднага вдигнаха оръжие срещу момичето заради нейния пренебрежителен тон: те самите нямат възможността да „изберат“ ангажимента си, защото за тях отсъства финансовата подкрепа на семейството. Кембъл изрази мнението си по този въпрос, без да дава директен коментар. На въпроса как се чувства от първото място на Дженър в списъка на най-добре платените модели, тя каза краткото: „Поредната“. В същото време Кембъл активно похвали Кая Гербер, дъщерята на Синди Крауфорд, за усилията й в областта на моделството. 


Лила Грейс за есенната кампания на Calvin Klein 2022 г


Лила Грейс и Кейт Мос, 2022 г

Дали има лъжа и лицемерие в твърдението, че индустрията не щади никого, всеки сам решава. Независимо дали ни харесва или не, "непо бебетата" винаги са били, са и ще бъдат. Но след като „културата на зачеркването” логично е насочила вниманието си към тях, то нека резултатът от всички скандали е, първо, уважително отношение към собствените привилегии и, второ, към работата и усилията на другите. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.