Nepo babies: обичани и мразени едновременно, децата на звездите владеят света

Nepo babies: обичани и мразени едновременно, децата на звездите владеят света

Как  да избегнеш скандала, ако си дете на известни родители

Новата корица на американския Elle не събра толкова коментари, колкото интервюто с нейната героиня, 23-годишната Лили-Роуз Деп. Значителна част от текста е посветена на разсъжденията на актрисата по темата какво е да градиш кариера и да доказваш своята стойност в индустрия, в която всички знаят името на родителите ти. Да, това е тема в индустрията по целия свят, развиваща се бясно и често на ръба на скандала. Да видим кои са  „непо бебетата“ в окото на бурята right now.

Терминът "непо бебе" се появи чрез съкращаване на думата "непотизъм" и добавяне на baby.  На български и по-просто - става дума за непотизъм, т.е. покровителство над близки и роднини. На звездния небосклон първите, които идват на ум, са същата Лили-Роуз, Мая Хоук, Зоуи Кравиц, Лени Клум, Мод Апатоу от Euphoria, Кая Гербер, Лила Мос, Дева Касел... Списъкът е безкраен. Но непотизмът в Холивуд и околностите е нещо обичайно. И така, Лайза Минели е дъщеря на Джуди Гарланд, но днес не се съмняваме в таланта и на двете. Ако приемем актьорството, моделството и музиката като занаят, в това няма нищо осъдително: децата често следват стъпките на родителите си. Тогава, какво не е наред?


Ванеса Паради и Джони Деп


Лили-Роуз Деп и Карл Лагерфелд на шоуто Chanel Haute Couture SS 17

Проблемите започват, когато светът става все по-прозрачен, а пропастта между така наречения „елит” и средната класа е катастрофална. Следенето на живота на богатите и известните винаги е било емоционален и личностен проблем за много хора, а наблюдението върху тяхното богато и известно потомство е изглежда още по-болезнено. В момента в TikTok видеоклиповете с етикет #nepobabies вече са събрали няколко десетки милиона гледания, а по-голямата част от коментарите под тях са негативни и обвинителни. Възмущението от непотизма обаче не е същото като откровената омраза или кибертормоза.

Лени и Зоуи Кравиц

Самите Nepo Babies обичат публично да обсъждат, че им се налага да „работят два пъти повече“: „Интернет се интересува повече от вашето семейство, отколкото от ролите, които изпълнявате, след като са ви възложени. Да, може би родителите ми ми помогнаха да пробия в индустрията, но след това има още много работа”, казва Лили-Роуз Деп в интервюта за Elle. Родителите често се застъпват за децата си: „Невероятно се гордея с нея. Тя сама заслужи всичко, нашият принос е само възпитанието и средата“, каза през GQ Лени Кравиц, отговаряйки на въпрос за дъщеря си Зоуи. И все пак понякога „преминаването през тази условна тежест, тежестта на фамилияна“ наистина е ключът към успеха. Трудно е да не се съгласим с коментаторите, които са изненадани, че същата Лили-Роуз, на 16 години и с височина 1,6 м, получи рекламен договор с Chanel. Големият въпрос е кой какво влага в понятието независимост.


Ума Търман и Мая Хоук, 2019 г

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.