Следва

Apres-Ski Nabil

40 години перфектната бяла обувка: ЧРД, Air Force 1, let's JOIN FORCES!

За да отпразнува 40 години Force, Nike казва - Join Forces! 

All fashion преди 1 година

Легендите са раждат от любов! Днес празнуваме един такъв феномен - обувкаТА Nike Air Force 1. Велика, благодарение на теб, мен, него, нея - на нас! Силата на тази невероятна обувка, жива легенда, е да обединява светове - световете на музиката, танца и спорта, светове на единеност и споделеност, на история и мода, на дизайн и вдъхновение. Затова в тази секунда си запазваме датата 3.12.2022, събота, и се записваме на събитието a.k.a. рождения ден на AF1 в The Steps ТУК, организиран от Nike Bulgaria & Buzz Sneaker Station! Ще има страхотни хора, няколко уъркшопа, танцови работилници, стейшън за плитки и barber услуги, аксесоари и изненади за нашите любими кецове и още много... за невероятния ЧРД 40 на AF1! Now, let's talk about THEM, baby!

Простотата и съвършенство на AF1 са ни познати от детството. В гимназията и предгимназията беше закон, че всеки, най-често напролет, си купува един чифт "бели еър форски" и ги носи поне една, две, три години, след което цикълът се повтаря. Колкото и както и да пораствахме, минавайки през всичко от мрежести чорапогащници, през само мъжки дрехи и до днес, когато се припознаваме във високите дизайнерски брандове, тази обувка не напуска гардероба ни. И така е по целия свят. 

Познати и обожавани от много имена в много култури и субкултури, The Forces/ AF1s/ Uptowns/ Flaves/ Harlems са може би най-емблематичната и най-продавана обувка на Nike. Те са първите баскетболни кецове, в които е вградена революционната Air технология на Nike, която се ражда през 1982 г. Оттогава гъвкавият и безпроблемно готин силует AF1 служи като платно за безброй художници и дизайнери и става стандарт в световната мода и уличната култура. Тази година заедно с Nike празнуваме 40-ата годишнина на Air Force 1 и за да отбележим повода, разглеждаме по-отблизо богатата модна история на AF1!

1982 - 1991: AF1 удрят игрища и улици и стартират sneakerhead културата в света. Както казахме, моделът дебютира през 1982 г. и скоро след това е сключен договор с шестима от най-добрите играчи на епохата от НБА, известни като "The Original Six.” Дизайнерът Брус Килгор създава обувката като първия баскетболен силует, който осигурява еластично омекотяване на крака по време на игра. Въпреки че първоначално е вдъхновен от височките туристически обувки, популярността на обувката експлодира с пускането на Air Force 1 Low на пазара, които намират пламенна база от фенове в големите градове от Балтимор до Ню Йорк.

Въпреки култовите последователи новите и иновативни модели на Nike, които завладяват сцената, има план продажбите на Air Force 1 да спрат през 1984 г. За щастие трио от бутици за маратонки в Балтимор се намесват, за да върнат AF1 "към живота". Търговците на дребно се обединяват с Nike, за да пуснат ексклузивни модели Air Force 1 чрез пионерски клуб "Цвят на месеца“, привличайки колекционери от всички щати. Повторните издания се разпродават почти веднага, полагайки основата на културата на маратонките, каквато я познаваме - и доказвайки, че хората, които продават Air Force 1, са толкова важни за модната история, колкото и тези, които ги правят и купуват.

През 80-те години на миналия век прозвището "EKIN“ - "Nike“ наобратно - е измислено, за да символизира познанията "напред и назад“ на избрана група търговски представители на марката. Тези Nike Air Force 1 Low EKIN отдават почит на най-осведомените служители на Nike, които представляват доверения глас на марката. Най-често в бяло и с оранжеви акценти, Nike Air Force 1 Low се отличават с EKIN детайли навсякъде. Огледално лого на Nike, символът EKIN, е бродирано на двете страни на петите, а сивите деубрета (както са известни характерните за марката етикети на връзките) носят надписа "E4L“, което означава "EKIN for life.“ Вътре на езика се чете ‘you are no longer uninformed'.

Късните 1988 - 2000 г.: Air Force 1s стават синоним на хип-хоп културата. През 1988 г., когато жанрът навлиза в своята златна ера, E-Z Rock се появява на корицата на албума It Takes Two, обут в маратонки Nike Air Force 1, персонализирани от легендарния дизайнер от Харлем Дапър Дан. Представянето на Nike на изцяло бели кожени Lows увеличава популярността на обувките в хип-хоп общността. Статутът на AF1 като културна емблема е допълнително затвърден с хитовия сингъл на Nelly от 2002 г. "Air Force Ones“, химн-почит на класическата обувка. Ексклузивното сътрудничество на AF1 с хип-хоп кралски особи, включително Rocafella Records на Jay-Z, Shady Records на Eminem и Terror Squad на Fat Joe, служи за повишаване на влиянието и привлекателността на Air Force 1.

2000-те: AF1 goes global. Докато AF1 манията за първи път се случва в Щатите, обувката бързо се превръща в глобална икона. Sneakerhead културата цъфти в Япония, където Nike пуска няколко впечатляващи Air Force 1 в началото на 2000-те години чрез своя проект co.jp. Този AF1 Ueno Sakura от 2005 г. е рядка примерна интерпретация на Nike Air Force 1 Low силуета. Сред най-желаните ексклузивни чифтове в Япония са лимитираната серия Ueno Sakura, която празнува красотата на черешовия цвят в историческия квартал Ueno в Токио. Горна част от велур Light Bone, включваща лазерно гравиран мотив на черешов цвят, се допълва от подметки в динено розово. Този примерен чифт е особено отличителен - без Nike Swoosh, който се появява върху уникалната горна част на обувката.

През 2008 г. Nike се обляга на глобалната привлекателност на Air Force 1. Серията 1World преосмисля AF1 чрез иновативно сътрудничество с 18 творци от цял ​​свят, включително известния художник на графити KAWS. Известен със своята поп-насочена "подреклама“, фалшива политическа и корпоративна реклама, KAWS се издига до ултраизвестност на графити сцената в Ню Йорк през 90-те години. За KAWS Air Force 1 - първото сътрудничество на Nike KAWS - художникът създава семпла, но впечатляваща актуализация на класическия дизайн. С характерните шевове "XX“ и координиращи неонови детайли навсякъде, Nike KAWS Air Force 1 се считат за един от най-добрите дизайни на AF1 от колекционери.

2007: The Forces придобиват луксозен нов облик. За да се отпразнува 25-ата годишнина на AF1, Nike издига емблематичните маратонки на следващо ниво с луксозните Air Force 1. Ръчно изработени в Италия с първокласни материали, Nike Air Force 1 Low Lux отбелязаха първото издание на маратонки Nike с четирицифрена цена. Представени през януари 2007 г., изданията с кожа от крокодил и анаконда преодоляха пропастта между ДНК-то на AF1 като баскетболни маратонки и луксозните материали и изработката в Италия. Още по-ексклузивна итерация на Low Lux, Alligator Air Force 1 има горна част изцяло от алигаторска кожа, кожена подплата и също кожени междинни подметки. Подобно на другите версии с кожа от влечуги, Alligator Air Force 1 е завършен с 24K позлатени дантелени върхове и деубрета. Тази двойка изключително редки Air Force 1s се счита за номер 1 от само 25 произведени.

2017: Бялото върху бяло е преосмислено. Десет години по-късно, за да отбележи 35-ата годишнина на Air Force 1, Nike избира 5 творци, които да преработят емблематичното бяло върху бяло. Травис Скот, Don C, Acronym, Карийм "Бигс“ Бърк и може би най-забележителният дизайнер на Off White Върджил Абло. Деконструираният силует на Върджил, Off White Air Force 1 Low, веднага се превръща в любимец на феновете. През следващите години отличителните Air Force 1 Off Whites продължават да се предлагат в различни цветови гами. Пускането на това издание в University Gold и Metallic Silver е синхронизирано с изложбата "Figures of Speech“ на Abloh в Бостънския институт за съвременно изкуство. Off White Air Force 1s там се отличават с хромирани Swooshes, открити подплати от пяна, "Air“ на междинните подметки и характерните кавички на Abloh. Този ексклузивен чифт Air Force 1 Off Whites е подписан от Върджил Абло, направен от Бобито Гарсия, известен още като "Kool Bob Love.“ Влиятелен диджей, автор, телевизионен водещ и създател на трендове, Гарсия е самопровъзгласил се за пристрастен към маратонките и известен вдъхновител за Абло.

2022: Nike Air Force 1 става на 40! В чест на 40-тата годишнина на AF1, Абло, който беше назначен за артистичен директор на Louis Vuitton през 2018 г., си сътрудничи с Nike и прави 47 чифта поръчкови Louis Vuitton Nike Air Force 1 за ревюто Пролет/Лято 2022 г. Резултатът? Дизайни, които безпроблемно свързват десетилетия от богатата история на прочутите маратонки, почитайки основните баскетболни и улични елементи на силуета, като същевременно препращат към метода на "премода“ на Dapper Dan и луксозните материали на Nike Air Force 1 Low Lux.

Тази събота ние сме на събитието Join Forces от 11:00, адресът е ул. Братя Миладинови 12, обувкаТА - Nike Air Force 1!

Там ще бъде и Криско, който си партнира с Nike и посланието Join Forces - "дръпнахме го настрана" да си побъбрим за AF1:

За 40-та годиншнината на своя популярен модел Air Force 1, Nike твърдят/смятат че, хората и общностите са тези, които са го превърнали в легенда и са го задържали толкова дълго сред нас. Кое е нещото, което теб те задържа на сцената?
Има още едно нещо, заради което АF1 е толкова успешен и то е, че не може да бъде сбъркан с нищо друго. Смятам, че най-важно за един продукт, модел, артист, творба и т.н. е да няма еквивалент.

Какво е нещото, което на теб ти дава сила ти и те кара да продължаваш напред и по пътя нагоре?
Желанието да се развивам. Изкуството е безкраен океан от възможности, задача без конкретна формула, магия която не може да се обясни. Това може да има край само ако ти го поискаш.

Nike Air Force се превърна в емблема за света на танца, музиката и спорта. Какво превръща музиката и един изпълнител в легенда и емблема за даден стил?
Индивидуалността, излизането от рамките, силно изразеният характер. Всичко което се превърща в история, става легенда в един момент.

Можеш ли да направиш паралел между твоята история и историята на Nike AF 1? От къде тръгва всичко?
Всичко тръгва от търсенето на начин да се изразиш. Има нещо, което искаш да споделиш, да визуализираш или материализираш чувствата си. Според мен това е общото ни начало.

А как продължава?
Продължава като едно дърво, което първо има събло и едно стръкче, но когато го отглеждаш с любов, то може да се превърне в дърво с хиляди клончета, листа и да ражда постоянно.

Nike казва #SofiaJoinForces. А ти как би довършил?
Не пропускай възможността - скачай!

More All fashion