Следва

Trend Report: Gothcore, особена тенденция с чар, която си струва да опитаме

Подкрепа за Русия: обвиниха Dior за новата рекламна кампания с брези

Френската модна къща Dior пусна Коледната си кампания и на секундата се сблъска с критики в социалните мрежи

All fashion преди 1 година

Марката бе заподозряна в негласна подкрепа на Русия заради декора на снимките - покрита със сняг брезова горичка (в описанието на кампанията тя е наречена тундра). Мнозина също видяха "руската следа" в ботушите на моделите, наподобяващи войнишки, в начина, по който моделите са подредени на кадрите - като в хоровод, руски танц, при който момичетата се държат за ръце и образуват кръг, както и в специфичната дантела. 

Украинските потребители особено, но и тези, които осъждат войната на Русия в Украйна, са възмутени от тези „откровени заемки“ и смятат, че всякакви препратки към руския стил са изключително неуместни.

„Какъв срам, Dior, да популяризираш стила на страна, която Европейският парламент нарече терористична“, написа потребител @t_violetta_t (на 23 ноември Европейският парламент прие резолюция, признаваща Русия за „държава спонсор на тероризма“).

„Остава да им дадат шапки и пижами като в лагер“, коментира друг потребител. 

Но за много последователи на модната къща кампанията е красива. Много на брой рускоезични потребители оставят коментари в подкрепа на Dior, едновременно спекулирайки, че очевидно „канцелирането“ на Русия се проваля. 

„Русия е под санкции, но не можете без нея“, пише @margaritasimagina.

„Руски стил! Брези, сняг, Снежанки. Обичам страната си“, добавя @_barbari_888.

Мнозина използват случая, за да призоват Dior да се върне в Русия възможно най-скоро (припомняме, че на фона на ситуацията в Украйна, марката временно спря дейността си в страната).

Новата кампания се обсъжда и в телеграм: "Не можете да разберете Dior с ума си. Първо, на нашите хора им бе забранено да купуват чанти, бутиците затвориха в Руската федерация, а сега правят кампания с препратки към руската култура. Да, брези растат не само в Русия. Но всъщност всичко е много очевидно." 

„Френската марка може сериозно да бъде ударена по главата за флирта с руския вайб не по-малко, отколкото Balenciaga за педофилската си реклама. Омразата към Dior вече започна в коментарите под новогодишната кампания“, пишат в Bakhchisarai Carnations .

Това не е първата празнична модна кампания, чиито създатели имат проблеми. Продължава да се разгаря скандалът около новата рекламна сесия на Balenciaga, заради която марката беше обвинена в насърчаване на педофилия. Balenciaga вече се извини веднъж, днес, още по-официално, и втори път. Dior все още не коментират обвиненията. В описанието на кампанията никъде не се споменава Русия или руски стил. Обстановката е описана като "ледено кралство" и "тундра". По-рано тази година марката Balenciaga също използва подобен декор със сняг и брези, след което понесе критики и обвинения, че по този начин подкрепя Русия.

Prada и Louis Vuitton също бяха изправени пред подобни обвинения тази година. Скандали избухнаха заради символа Z, припознат върху дефилиращите на подиума модели, както и върху бижутата.  

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.