Следва

Всичко за Годината на Черния Воден Заек 2023 - общо и по знаци

Детокс еликсирът на Гуинет, Салма и Холи: супер ценният костен бульон и как го готвим

Пие ми се, не ми се пие, няма значение. Бульонът, научно доказано, е изключително ценна напитка, защото е „вълшебен детокс еликсир“

 

Food преди 1 година

Ел Макферсън, Салма Хайек и дузина други знаменитости приписват много ползи на костния бульон, от ефектите против стареене до нормализиране на храносмилането. Днес се поравяме да разберем има ли научни изследвания, доказващи ефективността на този „вълшебен детокс еликсир“.

"Вместо кафе, сутрин пия костен бульон с лавандула и лимон", каза Кайли Дженър във видео за Harper's Bazaar. Костният бульон може да бъде пилешки (пилешки кости) или месен (говежди кости). Колкото по-дълго се вари, за толкова по-полезен се счита. Експертите съветват да го оставите на огъня за 20 часа - през това време костите дават на бульона всички необходими микроелементи и голямо количество аминокиселини.

Диетолозите казват, че такъв бульон укрепва имунната система, подобрява състоянието на ставите, кожата и косата поради съдържанието на колаген, укрепва зъбите и костите заради високото съдържание на калций, магнезий и фосфор.

Рецептата

Желатиново "течно злато", както го наричат ​​някои звезди, можете да приготвите със собствените си ръце. Ще ви трябват 2-3 кг кости, няколко литра вода, 1-2 супени лъжици морска сол и малко ябълков оцет.

Метод на готвене: поставете всички съставки в тава във фурната, включена на минимална мощност и гответе за 20-24 часа. Ако готвите на котлона, ще трябва да добавяте вода и да отстранявате мазнината от време на време. След като заври, намалете огъня до минимум.

По-добре е да използвате смес от различни кости (стави, костен мозък и др.). Можете да изцедите първия мазен бульон, след това да добавите още вода и да готвите отново още 24 часа (сместа вече няма да бъде толкова желеобразна, но концентрацията на хранителни вещества и минерали няма да се промени). В класическата рецепта не е необходимо костите да се пържат - това обаче ще придаде дълбочина на ястието. Същото важи и за добавянето на зеленчуци и билки. Можете да използвате този питателен бульон като основа за всякакви супи.

Ползи

Укрепва мускулите, тъканите и костите

Костният бульон е източник на аминокиселини, които образуват протеини. Една чаша бульон от пилешки кости съдържа 9 грама протеин, докато една порция бульон от телешки кости съдържа 11 грама. В същото време аминокиселините в костния бульон се усвояват лесно от тялото, като помагат за „изграждането“ на мускули, тъкани и кости.

Подобрява косата, кожата и ноктите

Костният бульон също съдържа колаген, протеин, който изгражда структурните и съединителните тъкани (кожа, кости, мускули, сухожилия и връзки). Проучване през 2019 г. установи, че кожата на жените, които са приемали колаген в продължение на три месеца, става по-стегната, еластична и хидратирана.


За бъдещи кралски снахи: безумно вкусната паста с четири съставки на Меган Маркъл


Предпазва костите и ставите

Колагенът и калцият предпазват ставите от стареене. Следователно костният бульон може да бъде полезен за хора със заболявания на костите и ставите, но е и отлична превенция. 

Помага при храносмилателни проблеми

Костният бульон е източник на глутамин, аминокиселина, която подобрява храносмилането и здравето на червата.

Насърчава загубата на тегло

Костният бульон е с ниско съдържание на въглехидрати и калории (само 40 калории в порция).

Експертите съветват да консумирате костен бульон в умерени количества - около една чаша на ден. В същото време лекарите препоръчват да не се пие при наличие на камъни в бъбреците, както и при обострен артрит поради наличието на пуринови съединения в състава му. Ако искате да въведете костен бульон в диетата си ежедневно, няма да е излишно да се консултирате със специалист.

Звездни фенове

Звездата от Big Little Lies Шейлин Уудли каза пред MTV News, че спазва палеолитна диета, която включва морски водорасли, кисело зеле и костен бульон. Актрисата смята, че това ястие е полезно за хора, страдащи от синдром на пропускливите черва (това е състояние на повишена пропускливост на чревните стени, при което бактериите и частиците от смляната храна навлизат в кръвта).

Проучване от 2003 г., публикувано в научно списание, установява, че ниските нива на колаген често са свързани с възпалително заболяване на червата. Проучване от 2012 г. на свой ред доказва, че желатиновият танат (компонент на костния бульон) може да бъде ефективно лечение на възпалителни заболявания на червата.

В интервю за People Салма Хайек също възхвалява костния бульон: „Вземате куп кравешки кости и бавно ги варите много, много часове.“ Според актрисата два продукта й помагат да поддържа красотата и младостта на кожата си: костен бульон и екстракт от кора на мимоза.

Но вярно ли е, че костният бульон е страхотно средство против стареене? Дерматологът от Ню Йорк Дебра Джалиман каза пред Health, че хранителните вещества в костния бульон могат да направят кожата ни по-гладка и да стимулират производството на колаген, който започва да намалява след 25-годишна възраст.


Салма Хайек

Известният гид по здравословен начин на живот, актрисата Гуинет Полтроу посвети цяла статия на костния бульон в своя уебсайт Goop. Актрисата е разработила свой собствен петдневен план за детоксикация, който включва изобилие от пресни продукти и напитка от костен бульон за закуска. В същото време, без рафинирани и млечни продукти, и без някои зеленчуци (домати, картофи, чушки, патладжани).

Според лекаря натуропат и автора на бестселърите на The New York Times д-р Келиан Петручи, костният бульон е една от 10-те най-добри храни за прочистване на черния дроб.


Гуинет Полтроу

Холи Бери, която нарича костния бульон свое тайно оръжие против стареене, е съгласна с Гуинет Полтроу. Проучване от 2015 г. в списанието Investigative Dermatology установява силна връзка между колагена, основен компонент на костния бульон, и регенерацията на космения фоликул, косопада и кожните заболявания. Костният бульон не е чист колаген, но може да бъде полезен като добавка към балансирана диета.

Голди Хоун е друга знаменитост, която, познахте, редовно пие костен бульон. Но нейната рецепта не е толкова проста. Актрисата готви цели пилешки бутчета в бавна готварска печка.

Подобно на сестра си Кайли, Кортни Кардашян също включва костен бульон в диетата си. Докато някои предпочитат да го пият веднага след събуждане вместо обичайното кафе или чай, звездата пие смути на негова основа след сутрешна тренировка. Тя смесва банан, костен бульон, масла от мастни киселини, органично бадемово мляко и синьозелени водорасли.

Диетолозите одобряват този навик и казват, че пиенето на костен бульон след тренировка е полезно, тъй като съдържа относително високо количество протеин (12 до 30 грама на чаша в зависимост от гъстотата). Повече от мляко, яйца или някои видове кисело мляко. Средният дневен прием на протеини е около 60 грама, така че малко количество бульон всеки ден ще помогне за увеличаване на мускулната маса.


Яж, моли се и отслабвай: 4 перфектни супи за изгаряне на мазнини


Може ли костният бульон да ви помогне да отслабнете? Според Марк Уолбърг, да. Благодарение на това ястие актьорът успява да свали пет килограма за пет дни. В интервю с Елън Дедженеръс той заяви, че не е ял нищо друго освен костен бульон по време на диетата си.

More from View Sofia

Moët & Chandon озаряват празничния сезон с вълнуващи балончета шампанско и впечатляващи събития

Food преди 1 година

Този зимен сезон Moët & Chandon за втора година празнува вълнението да бъдем заедно по празниците с поредица от впечатляващи и елегантни събития в най-големите градове по света. След Сидни, Ню Йорк, Токио, Париж и Лондон, Будапеща също беше домакин на впечатляващо събитие в наскоро реновираната сграда на унгарската опера. Темата беше „Нощ в Операта“ и събра повече от 200 гости на марката, които имаха привилегията да се насладят на селекция шампански Moët & Chandon на изискана дегустационна вечеря на самата сцена на операта.

More Food