Следва

Детето в изкуството на социализма

10 причини да гледате най-искрения филм на Стивън Спилбърг "Семейство Фейбълман"

От 2-ри декември, разпространява Forum Film

Movies & TV преди 1 година

Искате три часа хубаво, човешко, пипнато, потапящо в сетивност и чувственост кино? Имаме предложение за вас, с уговорката, че в началото няма да запомните името но филма, заради сложната фамилия на семейството, но след края на прожекцията ще установите, че Семейство Фейбълман е като вашето, нашето и всички останали семейства на света. Ще поискате да го изгледате още веднъж, ще си пожелаете такава майка, или пък не, може би такъв татко, или пък не, такива сестри, и почти сигурно - подобна атмосфера. Ще пожелаете да повярвате в сбъдването на мечтите, ще разберете, че всичко, ама наистина всичко, което се случва в живота ни, си има причина. Ще установите за пореден път, че семейството е всичко, но повече от всичкото сте самите вие, с вашите страсти, с вашите "хобита", с вашите смях, сълзи, угризения, страхове. Че е трудно да си смел, но си струва. И още много прекрасни неща, разказани в точно 151 минути от един от най-големите филмови разказвачи на нашето време - мистър Спилбърг, носител на Оскар, БАФТА, Еми, Сезар, Златен глобус, Хюго, Златна камера и още...

Ето и 10-те причини да си подарите малко Коледен Спилбърг, систематизирани от нас, които току що го изгледахме:

1. Фантастичният каст - Мишел Уилямс, великолепна като Мици, музикалната майка на 4 деца, едно от които е именно Спилбърг (в биографичния филм той е Самюел Фейбълман); Габриел Лабел като порасналия Сами - изключително добър 20-годишен канадец; Пол Дано, когото сме свикнали да виждаме в ролите на образцов психопат, е бащата - сръчен инженер, боготворящ семейството и особено съпругата си; Сет Роугън като Бени, Дейвид Линч като "човека с хоризонта" - ще разберете защо го казваме, след като изгледате филма, и още великолепни изпълнители, до един режисирани, облечени, стилизирани по най-добрия кинематографичен начин, познат ни до днес;

2. Лентата е много лична - все пак говорим за полу-автобиографичен филм. За работата му по "Семейство Фейбълман" Спилбърг казва, че е „най-хубавият момент от живота му". Приемаме го буквално, защото това наистина е неговият живот. Стивън Спилбърг е безкрайно благодарен за искрената подкрепа, която получават от екипа, който усеща колко важен е този проект за него и за Тони Къшнър, с когото Спилбърг написва сценария. И тази подкрепа е осезаема във филма.

3. Сценарият е блестящ, репликите са много, но нито за момент не доскучават. Съсценарист е носителят на „Пулицър" Тони Къшнър (Мюнхен, Линкълн, Уестсайдска история).

4. В динамиката на действието, благодарение на която минутите се топят и не ти се иска да свършват, има от всичко - много любов, достатъчно страх, приятен, несладникав сантимент, безброй мили моменти, умело дриблиране между "аз и другите", изящен прочит на фината механика на чувствата на всички нива - семейни, извънсемейни, в училище, в социума. Филмът прилича на уханен сладкиш, забъркан от нежност, която не е гладка и лесна за преглъщане, но е там, винаги и във всеки момент.

5. Стилът е чудесен. Костюмите са на двукратния носител на Оскар Марк Бриджес (за Артистът и Призрачна нишка) и са толкова добри, че, осъзнавайки, че са пипнати до последната нишка на мохерната жилетка на Мици, всъщност почти не ги забелязваш. Всичко е измайсторено така, че да отговаря на идеята, времевия период и случващото се между героите, помагайки им да изградят пълнокръвните, изключително живи образи. Това се отнася за всеки момент от филма - от самото начало, когато виждаме 5-годишния Сами, до самия финал, когато вече двайсетинагодишен младият творец се среща с прочутия Джон Форд, като секунди преди това секретарката на големия режисьор го подсеща - "махни вратовръзката, ще имаш по-голям шанс". Има няколко момента във филма, в които дизайнcj е толкова изумително добър и така перфектно преплетен с действието, че знаеш в момента на виждането, че няма да забравиш сцената никога. Обърнете внимание на момента с червения маникюр на Мици ("за Бога, дадох 50 долара за тези нокти"), на танца й по време на пикника в бялата нощница с бродерии, на костюмите на момчетата и момичетата в новото училище на Сами в Калифорния. И въобще - обърнете внимание на всеки детайл, струва си!

6. Бащата на Спилбърг, Арнолд, практичен и предан мъж, умира през 2020. Майка му Леа, артистът в семейството, принудена до потисне големия си талант в името на децата и семейството, почива през 2017. Спилбърг твърди, че е искал да разкаже историята на семейството през целия си живот, но се е осмелил едва след като двамата са напуснали този свят. Дори казва в интервю, че ще разкаже живота си едва след като родителите му не са между живите. Обратно, майка му Леа, цитирана от Стивън, често му казва приживе: "Нашата история е във всеки твоя филм, или поне частици от нея. Но ти предпочиташ метафорите. Може би те е страх да я разкажеш каквато беше".

7. Е, в този филм Спилбърг разказва историята точно каквато е била. Майка му и баща му се развеждат през 1966 когато той е на 19. Майка му се влюбва в най-добрия приятел на баща му - Бени Адлер, за когото по-късно се омъжва. Таткото Арнолд обаче, неспособен да признае поражението си в любовния триъгълник и в желанието си да предпази четирите им деца от вестта за случилото се, им казва, че раздялата всъщност е негова идея. Стивън не проговаря на баща си 15 години след това. Отчуждението между двамата оставя дълбок отпечатък в живота и работата на режисьора - в повечето му ленти виждаме историите на разведени родители и сложни отношения между бащи и техните синове.


Майката на Спилбърг, Лия Адлер, позира с фигурка на E.T., 1984 г

8. The Fabelmans вече има две престижни награди от международни фестивали - този в Торонто (септември 2022) и в Маями (ноември 2022). Допускаме, че филмът ще е един от големите претенденти за Оскар и останалите най-престижни филмови награди за годината.

9. "Всички щастливи семейства си приличат, всяка нещастно е нещастно по своему" на Толстой, тук придобива малко по-различно измерение - "Всяко щастливо семейство е различно, всяко нещастно е нещастно по сходен начин" или поне така го видяхме ние.

10. "Семейство Фейбълман" е разкошен филм, медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия, и обяснение в любов. Любов към хората, към седмото изкуство и към живота.


Стивън Спилбърг на снимачната площадка с част от каста на The Fabelmans, 2022

More Movies & TV