Следва

Идеи за парти стил от капсулната колекция Let’s Party на Jenny Fairy

Ах, мъжете: Dior Men Pre-Fall 2023

null

Runway преди 11 месеца

Дълга редица от мъже се движат в средата на пустинен пейзаж на фона на Голямата пирамида в Гиза, най-старото от Седемте чудеса на света. Мракът е наоколо. Пустинният вятър развява бледи шифонени шалове, асиметрични пелерини и полукилтове, докато мъжете, изправени и слаби, маршируват нагоре по склона.

На брой са точно 75. Облечен са в дрехи, от които вее хлад. Елегантно авангардни, разумно утилитарни и "счупени" с горещи аксесоари, всеки модел въплъщава многократно кодирания, но изключително продаваем метод на дизайн на мъжко облекло за Dior Men на Ким Джоунс. Той прецизира значението на абсолютно всичко, през цялото време. А мъжете са точно 75, защото това е броят на годините, откакто великият дизайнер основава къщата си в Париж през 1947 г.

Дълбоко поемане на дъх за величието на повода. Безумно е да допускаме нормализиране на феномена на луксозното модно пътуващо шоу - ескалацията на конкуренцията за престижни дестинации, на които да бъда показвана мода, сега, през декември, може да се смята за „спечелена“ (поне засега) от Ким Джоунс. Спечелването за целта му на Египет, древен и модерен, определено е голяма дипломатически успех.

В тази благоприятна нощ Джоунс мъдро избра да заобиколи всяко очевидно споменаване на фараоните или египетската археология. Вместо това той говори за това как гледа нагоре, към небето, чрез различни препратки, свързани със звезди. „Наистина гледах две неща. Древните египтяни са били обсебени от астрономията, а мосю Диор е бил обсебен от звездите и астрологията. И - добави той, - когато отида в пустинята, гледам небето".

Оттам нататък той вмъква елементи на ретро-футуризъм и съвременни научни интереси в свое собствено „издигане“. „Винаги съм обичал Dune, който наистина беше първият научна фантастика. Работихме с НАСА върху някои от по-техническите принтове. Имаме пустинни ботуши с 3-D отпечатани предпазители, които изглеждат така, сякаш са се появили от компютърна игра. Няколко мултимедийни каски със затъмнени козирки изглеждат като конструирани с мисълта за бъдещото пътуване на Space X до Марс. Всички клинове, които Джоунс показа на ревюто, теоретично могат да завършат всеки космически комплект.

Но с Ким Джоунс, проектирането за Dior Men е близо до играта на моден 3-D шах. По някакъв начин Кристиан, отдавна напусналият ни оснавател на марката, присъства винаги. Археологическите проучвания в архива му разкриват факта, че рокля, наречена „Cairo“, се разпространява в салона му за висша мода в колекцията New Look от 1947 г., която всъщност издига до небесата името на Кристиан Диор. Това не е просто глупава прищявка от страна на Диор – скоро след това 10 египетски компании получават разрешение да разпространяват дизайните му, което спомага за подхранването на експлозивния бизнес растеж на компанията през 50-те години.

Във всеки случай, Джоунс от известно време пробва да повлияе своето мъжко облекло с идеи от дамския архив на Dior. Има очевидно прехвърляне от известната бална рокля на Dior с листенца „Junon“ в няколко бродирани жилетки с мъниста. По-малко очевидни, но много шик, са всички препратки на Джоунс към характерния гълъбовосив нюанс на Dior. Всички сиви полукилтове, които видяхме, са косо изрязани и носени върху тесни панталони. Няма ли нещо много малко древноегипетско в тях? Малко пънк? На кого му пука? Способността на Джоунс да играе разбираемо и широко за съвременните глобални чувства умело маневрира далеч от какъвто и да е очевиден културен „цитат“. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Hermès

Runway преди 1 месец

Не очакваме удивителни ефекти от колекциите на Hermès, но винаги се ентусиазираме от начина, по който Надеж Ване-Цибулски (Nadège Wane-Cybulski) ръководи женския отдел на топ марката в продължение на седем славни години. Концепцията й по традиция се опира на тихия лукс, който просто нежно и с едва доловим жест променя цвета, формата и структурата си