Следва

Не е зле! Givenchy Pre-Fall 2023

Салам алейкум Африка: Chanel, Pre-Fall 2023!

Métiers d’art!

Runway преди 1 година

"Салам алейкум Африка!“ пее Obree Daman, обграден от танцьори от École des Sables, в началото на това, което със сигурност ще остане като от най-важните ревюта Chanel Métiers d’Art за десетилетието.

Това е първото шоу на бранда в Африка - и същевременно първото, представено от която и да е европейска или американска къща в Субсахарска Африка - наистина амбициозен ход. На предварителна изложба зад кулисите в бившия Palais de Justice на сенегалската столица (сега дом на нейното Биенале на изкуството), Виржини Виар казва, че идеята възниква преди три години. Последваха две обусловени от Covid, обаче. "Когато за първи път дойдохме на това място, Дакар, беше наистина невероятно и веднага разбрахме какво трябва да направим“.

Всеки един от 800-те гости усети, че контекстът на това шоу е проектиран толкова прецизно, колкото и самата колекция. Първата спирка след пристигането е на остров Gorée, точно до брега на града, място, което някога е било център на търговията с африкански роби под колониално управление и което сега е исторически паметник. След това посещение в ателието на скулптора Усман Соу, обиколка на местните занаятчийски пазари и изпълнената с изкуство медина и "литературна среща“ между Мари НДиайе, Шарлот Казираги и Рокая Нианг (заедно с изпълнение на рапъра Никс), плюс спирка при красивия дизайн на мебелите на Ousmane Mbaye. Президентът на Chanel Бруно Павловски обяви серия от предстоящи взаимодействия между le19M на Chanel и Музея на африканските изкуства IFAN в Дакар, които ще представляват обмен на занаятчийски опит между двете страни. Както каза Фарел Уилямс преди шоуто: "Има нещо много силно в това да бъдеш френска модна къща и да се върнеш на място, което някога е било колонизирано от французите, с чувство за справедливост... това е супер красиво упражнение по човечност.“

Най-добрият дескриптор за това "упражнение", е "roofoo", дума на езика Wolof (lingua franca), която е показана и обяснена в изложба в галерия Atiss. Според надписа на Atiss, roofoo е "интимната смес от нишки, от влакна, които могат да се разглеждат като метафора на тъкането, което създава течна и споена материя, неделима от материалите, вътрешно свързани. Поглъщането на цвета в тъканта отразява и интимността, която ги свързва. Текстилното изкуство и неговите безброй пътища подчертават множеството възможни споразумения между материали и техники.“ Tова също е дума, която може да се използва за хора. Тя означава вид химия.

Това събитие Métiers d’Art изглежда като добре обмислено изследване на културни афинитети - преплитане на съществуващото преди това, за да се създаде нещо изцяло ново. Голяма част от тази атмосфера е генерирана от многобройни дейности, насочени към Сенегал, но също така е естествена - макар и дискретна - в тъканта на самата колекция. Мотивът за лъва, който се появява върху бижута и чанти, е двойна препратка към емблемата на Сенегал и знака на Коко Шанел. Виар поглежда и отвъд Сенегал. Шивашките форми, особено на мъжко облекло, са "информирани" от субкултурата Sapeur в Конго, както и обувките с масивна командоска подметка. Почти невидими след дълги и сложни процеси на разработване на тъкани, някои от материалите и моделите с мъниста се коренят в изходен материал от Африка. Специфични традиционни барабани и дъски за сърф са други талисмани-символи на място и връзка, интегрирани в езика на дрехите. По-широкият контекст е от 70-те години на миналия век: непринуден, непретенциозен и свободен. Саундтракът на Michel Gaubert от току-що издадения "Sault" предоставия допълнително мечтателно измерение.

В края на това шоу гостите останаха дълго и шумът от разговори непрекъснато се увеличаваше. Сред гостите бяха първата дама на Сенегал, мадам Марием Сал, и четирима министри (три от тях жени). Моделите се преоблякоха в свободните си дрехи и се присъединиха към купона. Виар каза: "Този ​​разговор няма да приключи днес тук. И не само защото искаме да го продължим, а защото много ни харесва.” 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.