Следва

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Веселин Черепов, Copywriter

Gaslighting: защо скритата манипулация е опасна и как да я разпознаем

Феномен с конкретни причини и ужасяващи последствия 

 

Health преди 1 година

Популярната психология и откритите разговори за психичното здраве постигат своето. Все повече се замисляме дали не сме „токсични“ или пък имаме връзка с „токсични“ партньори, издигаме се от дълбините на съзнанието и работим върху травмите от детството, и споделяме осъзнаването си с околните. След като усвоихме понятията ейджизъм, lookism и жертва, все повече разбираме колко опасно е завоалирано психологическото насилие (четете още: "Прозорецът на Овертон“ или методът, по който ни манипулират).

Какво е газлайтинг?

Gaslighting е вид психологическо насилие, при което насилникът поставя под въпрос адекватността на жертвата. Това означава, че газлайтърът систематично отхвърля не само вашите действителни постижения или действия, но и реализма на вашето възприятие.

Газлайтингът не е само критика или спор. Газлайтингът е стабилен стил на поведение, при който основният начин да манипулирате друг човек е да го накарате да се съмнява в собствената си нормалност. 

Откъде идва терминът?

Gaslighting е производно на заглавието на пиесата Gaslight на Патрик Хамилтън и нейната филмова адаптация от 1944 г. с участието на Ингрид Бергман. Според сюжета героинята на Бергман Паула постепенно полудява по вина на съпруга си. Опитвайки се да скрие престъпленията си, той й внушава, че всичките й подозрения са просто болезнена мнителност.

Кой е най-вероятно да бъде манипулиран?

Газлайтинг може да се случи само между много близки хора. Често започва от ранна детска възраст, когато родителите карат детето да се съмнява в своята нормалност, сравняват го с други деца и го държат в постоянно усещане, че нещо не е наред с него. Именно тези деца най-често биват подложени на газлайтинг в зряла възраст, защото навикът да се съмняват, постоянно да се проверяват („Всичко ли е наред с мен?“) е силно вкоренен. Ще бъде много трудно за такъв човек да устои на "обгазяването". 

Как да разпознаем газлайтинга?

Разбира се, не можете да наричате насилие всеки случай, когато любим човек се съмнява в мнението ви или не е съгласен с него - границата тук е много тънка. Важно е да следите емоциите и чувствата си. Специален контролен списък е съставен от психоаналитика Робърт Стърн в книгата му „ Ефектът на газовата светлина“ . Може да се използва, за да проверите дали сте жертва на този тип манипулация.

  • Постоянно се съмнявате в себе си и действията си.
  • Постоянно се питате: „Може би съм твърде чувствителен?“
  • На работа често се чувствате объркани и понякога паникьосани.
  • Постоянно се извинявате на родителите, гаджето, приятелите си.
  • Често мислите, че не сте достатъчно добри като съпруга/дъщеря/професионалист/приятел и т.н.
  • Не можете да разберете защо сте нещастни въпреки всички хубави неща в живота ви.
  • Пазарувате за себе си, като постоянно мислите как партньорът ви ще оцени покупките ви.
  • Често се извинявате на близките за поведението на партньора си.
  • Предпочитате да скриете известна информация от приятели и роднини, за да не се налага да им обяснявате нищо.
  • Чувствате, че нещо не е наред в живота ви, но не можете ясно да формулирате и изразите притесненията си.
  • Лъжете, за да избегнете унижение или грубо разстройство в отношенията.
  • Трудно ви е да вземате дори и малки решения.
  • Мислите дълго преди да започнете да говорите на на пръв поглед невинна тема.
  • Преди вашият партньор да се върне у дома, вие автоматично премисляте дали не сте направили нещо нередно.
  • Струва ви се, че преди сте били друг човек: по-уверен, весел и спокоен.
  • Предпочитате да общувате с партньора си чрез неговия секретар или асистент, когато трябва да съобщите лоши новини.
  • Имате чувството, че никога не успявате в нищо.
  • Децата ви понякога се опитват да ви защитят от партньора ви.
  • Дразните се от хора, с които по принцип общувате добре.
  • Чувствате се безнадеждни и безрадостни.

Май става дума за мен. Какво да правя?

Да спориш с газлайтъра или да се опитваш да го убедиш е като да влезеш на ринга с Майк Тайсън, да бъдеш нокаутиран и след това да се връщаш отново и отново. Този тип манипулатор изобщо не се интересува от логиката, фактите и разумните разсъждения. Това е просто загуба на енергия. Ако спорите с факти с насилника, той ще прескочи в емоционалната сфера и ще започне да действа буквално с погледи, въздишки. Няма нужда да се опитвате да спечелите - трябва да направите всичко, за да излезете от емоционалното сливане с този човек. Върнете си усещането за това кой сте.

Ако трябва да живеете с "газов запалител", важно е да разберете, че отношенията с него най-често са зависими или съзависими и е доста трудно да се излезе от тях. Струва си да обърнете голямо внимание на това какво точно чувствате към този човек. В практиката на много психолози се доказва, че веднага щом жертвите започнат да се изправят срещу насилника, той променя тактиката: извинява се, става жертвоготовен и преките жертви започват да защитават своите мъчители, дори се опитват да ги спасят. Психиката ни се включва, изсветлявайки спомените в полза на приятните такива. Когато изпаднем в съзависимост, спираме да помним всички лоши неща и доброто става централно.

Най-важното е, че трябва да има други хора около жертвата на газлайтинг – не просто някой, който ще ви обвинява или ще ви кара да се чувствате неадекватни. Имаме нужда от други контакти, тези, с които, грубо казано, можете да „сверите часовника“. Добре е да имате психотерапевт, това е една от стабилните фигури, които могат да ви върнат идеята за "нормалност". В зависимост от дълбочината на проблема, груповата терапия работи добре.

Трябва да се помни, че човек, който е станал жертва на газлайтинг, рано или късно ще се върне в модела, ако не отиде на терапия или рехабилитационна програма. Не можете да очаквате разкаяние и промяна – направете изводи и поемете отговорност за избора си по зрял начин. При родителите е различно. С тях не можем да избираме нищо друго освен нашите граници и дистанция. 

More from View Sofia

Пенелопе Крус: Никакви социални мрежи за децата ми

Celebrities преди 2 години

47-годишната Пенелопе Крус и 52-годишният Хавиер Бардем отглеждат две деца: 10-годишният Леонардо и 8-годишната Луна. Двойката внимателно пази децата си от непознати, а идеята за лични акаунти в социалните мрежи е направо еретична в семейството   

Полина Влахова от Филип Морис България за бъдещето, изкуството, София и уюта на работното място

All About Life преди 2 години

В самото начало на непредвидимата 2022 година, в която единственото сигурно е, че нищо не е ясно, както сподели Мариан Залцман в своя тренд репорт за предстоящите месеци, разговаряме откровено, нежно и визионерски с Полина Влахова, мениджър маркетинг и дигитални комуникации във Филип Морис България.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.