Следва

Годишен хороскоп 2023: Овен

Истории от живота: Лий Милър, от кориците на Vogue до репортажите от концлагери

Лий Милър е модел, муза на известни творци и истинска фатална жена. Всичко това обаче не й е достатъчно: тя държи да е от другата страна на обектива и влиза в историята на световната фотография не само като автор на модни снимки, портрети на Чарли Чаплин и Салвадор Дали, но - преди всичко - като фоторепортер, уловил ужасите на войната

Celebrities преди 1 година

От детската травма до корицата на Vogue

Елизабет Милър е родена през 1907 г. в Паукипси, Ню Йорк, дъщеря на медицинска сестра и любител фотограф. Като дете й се случва чудовищна история, за която тя никога не говори публично – на 7-годишна възраст става жертва на педофил.

Това става известно след смъртта на Лий, когато синът й Антъни Пенроуз се заема да напише биография на майка си и започва да събира информация и да общува с нейните близки. Той научава за шокиращия епизод от братята й Ерик и Джон. Те раказват, че на 7-годишна възраст Лий става жертва на изнасилване. Случва се по времето, когато момиченцето е изпратено да живее при роднини в Бруклин заради заболямане на майка й. Кой е изнасилвачът не е установено със сигурност, знае се само, че е роднина или някой от семейните приятели. След инцидента детето е диагностицирано с венерическа болест. Изнасилвачът не понася никакво наказание - вероятно семейство Милър дори не сигнализира полицията. Антъни предполага, че родителите на момичето вероятно са се страхували от скандал.


Лий Милър с майка си, 1914


Лий Милър на 8-годишна възраст, снимана от баща й Теодор Милър, 1915

Следва дълго и сложно лечение на болестта, както и срещи с психиатър - Лий е в стрес, измъчва я чувство за вина. Поведението на баща й Теодор Милър изненадва всеки, който се запознава с биографията на Милър: скоро след инцидента той започва да снима дъщеря си гола.

Първият такъв кадър е направен няколко седмици преди осмия рожден ден на Лий: на снимката тя стои в снега по чехли и без дрехи. Този двусмислен интерес на 43-годишния фотограф към собственото му дете, особено току-що малтретирано, със сигурност буди подозрение у мнозина. Но синът на Милър по-късно отбеляза, че не са открити никакви доказателства, че Теодор е извършвал блудствени действия спрямо дъщеря си, нито, че той е изнасилвачът.  

Флорънс и Теодор Милър с децата се Ерик, Лий и Джон, 1914 г.

„Начинът, по който я снимаше, очевидно нарушаваше обичайните граници между дете и родител“, казва синът на Лий. „Но макар да не изглежда нормално, не мисля, че я е наранило.“ Той предполага, че Теодор по такъв противоречив начин, напротив, се е опитал да подкрепи дъщеря си. „Може би е искал да каже с това: „Знам, че имаш тази ужасна болест, но все още си красива и чиста“, смята Антъни. Какво мисли майката на Лий за всичко това не е известно.

Снимките продължават в тийнейджърските й години и дори когато Милър вече е над 20-годишна. Дори на кадри, на които момичето позира облечено, днес изглеждат на мнозина твърде сексуални за младия модел, „много съмнителни“, както казва Тереза ​​Грифитс, режисьор на документалния филм за Лий Милър. Самата Елизабет никога не е говорила за впечатленията си от тези снимки.

Има информация, че тя само веднъж е отказала да позира за баща си - когато той предложил дъщеря му тийнейджърка да включи и приятелките си във фотосесията. Въпреки това, след като пораства, Лий продължава да поддържа топли отношения с родителите си, дори баща й впоследствие се мести при нея в Париж, където тя вече живее с любовника си.


Семейство Милър, 1923 г.

Семейство Милър не може да се нарече обикновено по други причини: снимането на голатѝа дъщеря от бащата е само един от спорните моменти. Теодор и съпругата му Флорънс дори преди сватбата се снимат без дрехи. В брака и двамата не се стремят да са верни един на друг, Флорънс дори има намерението да напусне съпруга си и да се премести при любовник в един момент от съвместния им живот. Също така, според биографите, тя е правила опит за самоубийство, но обстоятелствата около това остават неясни. 

Друга пикантна подробност: по-големият брат на Лий, летецът Джон Милър, се оказва в центъра на скандал през 60-те години: оказва се, че мъжът (женен вече два пъти) обича да носи женски дрехи. По това време той вече е приключил летателната си кариера. Всичко завършва с обвинение на 59-годишния Милър в скитничество и публично излагане, осъден е на два дни затвор.

Младата Милър вече има опит както като модел, така и като фотограф в юношеството си: тя получава собствен фотоапарат като подарък от баща си като дете. Винаги се е интересувала и от театъра: на 18-годишна възраст Лий отива в Париж, за да изкара курс по сценичен дизайн, след това учи актьорско майсторство в курсове в Манхатън и в същото време работи като моден модел, позирайки по бельо . По-късно успява да играе и във филми: през 1930 г. Жан Кокто я снима в авангардния филм "Кръвта на поета" в малка роля като статуя на гръцка богиня.

През 1926 г., когато Лий е на 19 години, тя по чудо среща на улицата Конде Наст (Condé Nast), успешен издател и основател на едноименната легендарна медийна марка. Историята на запознанството звучи като в холивудски филм: както каза Лий, тя крачи по Пето авеню, когато едва не е блъсната от кола. Човекът, който навреме я хваща за ръката, се оказа медиен магнат, собственик на списание Vogue. Милър изглежда много впечатляващо: стройна блондинка с ярко червени устни и сини очи, и веднага привлича вниманието на издателя. Набитото му око веднага долява впечатляващия потенциал на младата красавица. 


Лий Милър, автопортрет, 1930 г.

От това запознанство започва кариерата й на модел. Само няколко месеца по-късно портретът на Лий се появява на корицата на Vogue: според идеята на редакторите тази рисунка трябва да символизира образа на съвременната жена.


Корицата на списание Vogue с Лий Милър

Помощник и муза

Моделът веднага става част от безспирното светско парти в Ню Йорк, попада в компанията на знаменитости и богаташи. Позира пред модни фотографи за списания, има много ухажори, а един от производителите на луксозни сервизи дори създава чаша за шампанско във формата на нейните гърди. Бижута, яхти, частни самолети – всичко това става част от ежедневието на Лий.

И все пак самата Милър не е напълно доволна от кариерата си на модел и няколко години след дебюта си решава да я прекрати. Това решение е ускорено от инцидент, който разстройва красавицата: марката Kotex използва нейна снимка за реклама на уплътнения - за първи път в такава реклама е публикувана снимка на истински човек. Според някои информации това е станало без разрешението на модела, според други тя сама се е съгласила да поеме риска. Рекламата обаче предизвика скандал: обществото все още не е готово да види жив модел в такака кампания, а Лий се чувства опозорена.


Лий Милър, 1932 г.


Лий Милър за Vogue

Лий реши да се сбогува с Ню Йорк и да промени живота си. Заминава за Париж, пълна с надежди да завладее света на фотографията, а именно да си намери работа като асистент на Ман Рей, фотограф, сюрреалистичен художник и режисьор. Американецът от еврейски произход (истинско име - Емануил Радницки) е истински революционер във фотографията, един от най-големите автори, работещи в жанра на сюрреализма и дадаизма. В дадаисткото движение Ман Рей е водеща фигура заедно с Марсел Дюшан. За него са позирали емблематични фигури, включително Салвадор Дали, Фрида Кало, Джеймс Джойс, Ърнест Хемингуей и Коко Шанел.

Препоръчително писмо от фотографа Едуард Щайхен помага за установяването на комуникация - той много обича да снима Лий и съветва колегата си да сътрудничи с нея. Самата манекенка разказва, че е намерила Рей в бар и той тъкмо се канел да отиде на почивка в Биариц. „Казах: „Казвам се Лий Милър, аз съм вашият нов ученик.“ Човекът отговорил, че няма ученици и че утре излиза във ваканция. „Тогава идвам с теб“.

По един или друг начин професионалните отношения почти веднага се превръщат в бурна романтика, разликата във възрастта от 17 години не се оказва пречка. 


Ман Рей от Лий Милър, 1931 г.

Ман Рей първоначално е художник и според него се е занимавал с фотография само за да прави снимки на собствените си творби. Лий става негов модел, муза, любовница и асистент в едно за около три години. Двамата работят заедно по проекти, вариращи от рекламни снимки до сюрреалистични портрети един на друг.


Лий Милър от Ман Рей, 1929

Ман Рей се смята за автор на няколко технически открития в областта на фотографията, а Лий твърди, че това не би могло да се случи без нейното участие. Тя разказа как през 1929 г. е проявила снимки в малка тъмна стая в техния апартамент. Това е фотосесия на певицата Сузи Солидор и една много важна снимка. Според Лий, мишка е прегазила крака й в тъмното, тя се е уплашила и случайно е включила светлината само за момент. Паникьосва се, решавайки, че е развалила снимките. Но когато тя и Рей виждат получените кадри, съзират необичаен ефект върху тях: контурите са придобили черен оттенък. Двойката започва да експериментира с подобна техника и постига интересни резултати. Те дават името на технологията "соларизация" - заради ефекта на "хайлайт" и в чест на Сузи Солидор.

Все още не е ясно дали Лий случайно прави откритието. Ман Рей, описвайки изобретението на соларизацията в своята автобиография, не споменава заслугите на момичето - и като цяло пише доста студено за нея. Техният съюз се разпада поради предателствата на Милър, който, като автора на книгата " Животът на музите" Франсин Проус, "греши - по природа и по принцип".


Портрет на Лий Милър, соларизация, 1929 / Ман Рей

Вероятно последната капка е връзката на Лий с египетския дипломат Азиз Елуи Бей, който също е по-възрастен от нея, с 16 години. Те се запознават, когато Милър снима първата съпруга на египтянина Нимет Елуи Бей в парижкото студио на Ман Рей. Тя е призната красавица от аристократично семейство, първата египтянка, снимала се за американския Vogue, но Азис вече е влюбен в Милър.

Скоро Нимет разбира за това и иска временна раздяла. Има няколко версии за това, което се случва след това: според едната от тях, съпругата на Азис се самоубива няколко седмици след развода, като изпива смъртоносна доза алкохол. Според друга версия Нимет неуспешно се опитва да започне кариера в киното, след което се жени и умира много по-късно - през 1943 г. - от неизвестна болест.

Ман Рей също плаши Лий със самоубийство: той се снима в примка и с пистолет в ръка. В крайна сметка, оплетена в този любовен многоъгълник, Милър го напуска и се връща в САЩ.

Експертите смятат, че след раздялата Ман Рей създава най-забележителните си творби. Сред тях е картината "Обсерватория на времето: любовници", където устните на Лий Милър са централен образ. Идеята хрумва на художника по време на една от самотните му разходки в Париж, когато той преживява тежко раздялата.


Картината "Обсерваторията на времето: Любовниците", Ман Рей, 1932-1934. масло върху платно

„Тя е една от онези музи, чиято раздяла вдъхновява артистите толкова или дори повече от тяхната любов и физическо присъствие“, пише Франсин Проус.

В Ню Йорк 25-годишната Лий отваря собствено фотографско студио. В рекламата тя открито посочва, че снима "в стила на Ман Рей". Но нейното собствено име отдавна работи за нея: тя се смята за една от най-известните светски личности в Манхатън. Така че няма проблеми с клиентите: наета е да снима за Saks Fifth Avenue, Elizabeth Arden и други високопоставени марки. Тя също така снима известни личности, включително Чарли Чаплин. Предполага се, че двамата са представени един на друг още в Париж от Азиз Елуи Бей. Актьорът също се влюбва в момичето и тя прави серия от негови портрети. Много се говори за романтичния интерес на Чаплин към Милър, но слуховете за романа не се потвърждават от нищо. Освен него, по време на кариерата си на фотограф Лий успява да заснеме портрети на известни личности като Марлене Дитрих, Салвадор и Гала Дали и др.


Чарли Чаплин от Лий Милър, 1931


Марлене Дитрих от Лий Милър, 1944


Салвадор и Гала Дали от Лий Милър

След няколко години успешна работа в Ню Йорк, животът на Лий отново се променя драматично: тя се омъжва за Азис, който я следва в Америка и се мести с него в Кайро. Нейното фотографско студио престава да съществува: Лий инструктира брат си, който работи с нея, да затвори бизнеса.

Военен кореспондент

За свободолюбивата Милър Египет, разбира се, се оказва страна с твърде строг морал. Но по отношение на творчеството тя изживява своя разцвет там: снима много в пустинята и прави завладяващи снимки. "Портрет на космоса" - работа от 1937 г. - се смята за една от най-добрите й творби.


„Портрет на космоса“, Лий Милър, 1937

Съпругът не се противопоставя Лий да пътува сама до Европа от време на време. Веднъж на такова пътуване до Париж, по време на бал с маски, тя се запознава с художника сюрреалист, колекционер и куратор на изложби Роланд Пенроуз, който по-късно става вторият й съпруг. Пенроуз идва от богато творческо семейство, също по-възрастен от Лий е, но не с много - със седем години. Интересно е, че художникът се интересува от момичето още преди личната среща: той помни устните й от снимката на Ман Рей.

Лий се разделя със съпруга си египтянин и се мести отново - в Лондон, в дома на новия си любовник, и започва да снима за британския Vogue. През този период Втората световна война едва започва и списанието вече не може да поддържа изключително модна ориентация - редакторите решават да публикуват материали, съответстващи на военното време.

Милър по собствена молба е акредитирана като военен кореспондент, тя става единствената жена военен фотограф в Европа. Първоначално има поръчка от Vogue да направи фотоесе за работата на американските медицински сестри в полевите болници в Нормандия. Лий обаче има собствена визия: тя прави страшни, откровени и исторически важни снимки. Портрети на членове на семейството на самоубилия се кмет на Лайпциг, хора в руините на градове, измършавели затворници от Бухенвалд и Дахау - би било невъзможно да си представим такива снимки на страниците на лъскаво списание преди, но войната диктува свои правила .

През април 1945 г. Милър посещава освободените концентрационни лагери, а през юни Vogue публикува доклада й с кратък коментар: „Просто вярвайте“.

„Не се опитвам да снимам ужаси, но бъдете сигурни, те могат да се видят във всеки град, във всеки квартал“, пише Лий на своя редактор. И уточнява, че вече създава "документи, а не изкуство".


Лий Милър, Нормандия, Франция, 1944 г.


Американски военни кореспонденти: Мери Уелш (четвърта съпруга на Ърнест Хемингуей), Дикси Тийг, Катлийн Ланиер Хариман, Хелън Къркпатрик, Лий Милър, Таня Лонг, 1943 г.

Най-известната снимка на самата Лий Милър е нейна снимка в банята на Хитлер. Когато бяга от Мюнхен в края на войната, Лий и нейният близък приятел (според биографите - любовник), кореспондентът Дейвид Шърман, стават първите представители на пресата, които влизат в апартамента на фюрера. Те изпиват коняка му и лягат на леглото му, а междувременно си правят фотосесия в банята. Преди това двойката посещава концентрационния лагер Дахау: изцапаните й с кал ботуши се виждат на килима пред Лий.

Няколко часа след заснемането на снимката Хитлер и Ева Браун се самоубиват в берлинския си бункер.


Щрак, Лий Милър, на портрет в банята на Хитлер



Лий Милър се къпе в апартамента на Хитлер в Мюнхен, 1945 г.

Живот след войната

Докато работи върху военни доклади, Лий открива ново призвание - тя се стреми честно да покаже на обществеността всичко, което вижда със собствените си очи. Това има висока цена: спомените от войната по-късно се превръщат в депресия и посттравматично стресово разстройство. Връщайки се в Англия, Милър посещава психотерапевт, но все по-малко иска да работи и започва да пие много.

Почти на 40 е, когато разбира, че е бременна. Едва тогава Лий и Роланд Пенроуз се женят: през цялото това време Милър е официално омъжена за първия си съпруг Азиз Елуи Бей. Единственият син на Милър, Антъни Пенроуз, е роден през 1947 г. След това той си спомня детството, прекарано с родителите му в селска къща в Англия, където често посещават хора на изкуството, включително Пабло Пикасо, с когото Лий има дълго приятелство (и, според Daily Mail, роман ). Пикасо също е вдъхновен от нейната красота: в края на 30-те години той създава шест нейни портрета за едно лято.


Пабло Пикасо и Лий Милър в студиото на художника в Париж

Веднъж Антъни шокира съучениците си с история за това как е прекарвал летните си ваканции: „Казах небрежно:„Отидохме да посетим Пикасо". Нямах представа, че това е нещо специално, защото родителите ми говореха за това с невероятна скромност. никога не съм чувал от тях: „Вижте, това е най-великият артист в света.“ Той беше просто човек, към когото се отнасяха с голямо уважение.


Архивна снимка на Пабло Пикасо и Антъни Пенроуз

Според сина на Лий Милър, Пикасо високо цени таланта и личността на майка му: „Разбира се, тя беше много красива, но за него [Пикасо] имаше значение, че тя също беше много интелигентна и майсторска в работата си.“

Роланд Пенроуз в следвоенните години получава титлата лорд за приноса си в развитието на британското изкуство, така че Лий става лейди Пенроуз. По това време тя почти е спряла да снима, но крие повече от 60 000 негатива в кутии на тавана. И дори не споменава у дома за дейността си като военен кореспондент: синът й научава за тази страна от живота на майка си едва в зряла възраст.


Пабло Пикасо и Роланд Пенроуз от Лий Милър

Стаята, в която Лий проявява снимките, е превърната в кухня: тя започва да се интересува от готвене - предимно за терапевтични цели, за да отвлече вниманието от спомените, които я преследват. За 50-ия й рожден ден съпругът й плаща за шестседмичен курс по готварство в Париж. Лий започва да събира рецепти от цял ​​свят и да измисля свои собствени, пътува и след това споделя гастрономически впечатления, организирайки гурме вечери. Новата страст напълно я завладява и й неси успех: Милър дори печели няколко международни кулинарни състезания.

Психологическото й състояние също се подобрява: депресията и алкохолната зависимост са преодолени в годините. По-късно Антъни Пенроуз разказа за тежките си спомени от детството, свързани с пристрастеността на Милър към пиенето: според него, когато пие, тя става твърда и груба. Като цяло, като дете, Антъни прекарва повече време с бавачката, отколкото с родителите си. За майка си той казва, че често отсъствала, защото обичала да пътува и просто „винаги била заета с нещо друго“. „Не мога да кажа, че не беше мила и грижовна, просто нещо винаги я разсейваше“, казва мъжът. Сега той е на 75 и също е фотограф.


Лий Милър

Лий умира от рак на 70-годишна възраст. Прахът й е разпръснат над градината в семейното имение. Съпругът й я надживява със седем години. Синът Милър след смъртта на майка си прави всичко, за да покаже на обществеността работата й и да я увековечи. Самата тя приживе не иска повече да се рекламира като фотограф и кореспондент, иска само - да забрави времето, в което прави военни снимки. „Дори не можех да повярвам, че тя е направила тези снимки“, казва Антъни Пенроуз за снимките от Втората световна война, които открива на тавана.

Той създава архив от снимките на майка си и превръща къщата на родителите си в музей, където се съхраняват произведенията на Милър и Пенроуз, техните писма, дневници, лични вещи и любими произведения на изкуството.Наследството на Милър периодично се представя на обществеността в различни изложбени пространства, сред най-известните експозиции е изложбата „Изкуството на Лий Милър“, проведена през 2007 г. в музея "Виктория и Албърт" в Лондон.

В средата на 80-те години Антъни Пенроуз издава биография на майка си, която през 2000-те е използвана за постановката на мюзикъла „Шест снимки на Лий Милър“ по музика на композитора Джейсън Кар. Оттогава са публикувани много биографични книги за живота на прочутата фотографка, както и романът "The Age of Light" от Уитни Шарър, базиран на историята на Милър.


Корица на книгата от Антъни Пенроуз

През 2022 г. започнаха снимките на филма „Лий“ на режисьора Елън Керас, известна като оператор на лентите „Вечното слънце на неопетнения ум“ и „Кокаин“. Кейт Уинслет играе главната роля в биографичния филм, а Джуд Лоу - съпруга на Лий Роланд Пенроуз. В проекта участват още Марион Котияр, Александър Скарсгард, Анди Самбърг и др. Композиторът е седемкратно номинираният за Оскар Александър Десплат, който е композирал саундтраци за филми, вариращи от "Хари Потър" до "Момичето с перлената обица" и "Речта на краля". Датата на излизане на биографичния филм все още не е обявена.

More from View Sofia

Истории от живота: Миуча Прада на 70. Да мечтаеш в розово

Celebrities преди 4 години

Не без повод се връщаме към средата на предходното десетилетие - Миуча Прада става на 70, а как по-добре да разкажем житейската й история, от това да се заровим в архива на Independent UK, пред чиято модна редакторка, Сузана Франкел, госпожа Прада дава един от най-откритите си разкази от първо лице. За модата, за майка си, за живота на върха на една от най-престижните Модни къщи...

More Celebrities

Зендая представи Challengers в Сидни, тоалетът - убийствено добър

Celebrities преди 18 часа

След впечатляващите предпремиерни изяви за втората част на "Дюн", Зендая започна промоционалното турне на нов филм - Challengers на Лука Гуаданино, в който играе главната роля. На червения килим в Сидни актрисата се появи с нов цвят на косата и в рокля Loewe, създадена специално за нея от дизайнера на марката Джонатан Андерсън.