Следва

Обичта на известните: Лионел Меси, Антонела и момчетата = красота

Йордан Дъбов от DABOV Specialty Coffee: "Кафето е храна, супер важно е да е добро"

Ние пием само DABOV Specialty Coffee. Най-доброто кафе на пазара 

Food преди 1 година

Аромат на изпечено кафе, леко подрънкване на чаши, тихи разговори на фона на фин джаз. Така ни посрещат в DABOV Specialty Coffee на ул. „Любен Каравелов“ в София. Това е една от няколкото локации в София, на която може да опитате от портфолиото кафе, чай и шоколад под марката „DABOV” (вижте още: Taste Sofia: DABOV Specialty Coffee Academy).

Йордан Дъбов, основател на родната марка, допива своето Дъбов кафе с логичния въпрос към нас, изправени на прага: „Ще пиете кафе, нали?“. „Затова сме тук“, отговаряме. Следва един емоционален разговор на много теми, от които узнаваме факти и истини, които никой не ни беше споделял досега. 

Г-н Дъбов, с какво кафе започнахте деня си?

Кафе с филтрация. Колумбийско. 

В зависимост от това, в какво настроение се събуждате ли избирате кафето си?

Не. У дома имаме кафе, останало от тестове или от магазините.

Означава ли това, че пренебрегвате детайла във вкуса на кафето? Нали идеята е когато сутрин се събудим да се насладим на чаша хубаво кафе?

Моята идея не е да изпия едно хубаво кафе. Искам да изпия едно много хубаво кафе. Просто хубавото кафе не ме влече вече от 17-18 години.

Какво отличава едното от другото? 

Представете си разликата между много хубавото и отличното, между отличното и екстра качеството. У дома събираме това, което остава, защото дегустираме, а целта ни е да предлагаме на клиентите в нашите обекти само най-прясното кафе.

Едно кафе може ли да задде тон на деня ни? Има ли значение какво кафе пием според това, дали ни предстои тежък ден или искаме да релаксираме?

Истината е, че ние знаем доста малко от най-важните, базовите неща за кафето. Днес имаме достъп до толкова много информация, но не знаем как да я използваме. Нека да започнем така – кафето е храна. Целта на една храна е да помага, не да вреди, затова трябва да търсим качествена храна. Днес кафето не е основна храна, най-малкото, защото има изобилие от храни. Проблемът е, че населението не знае коя храна е полезна, коя нанася по-малко или повече вреди, а и ние масово не се храним съзнателно.

Когато говорим за кафе, на първо място за мен като предприемач, фен на кафето или както искате ме наречете, искам то да носи повече ползи, извън емоционалните. Ние не разбираме кафето по начина, по който трябва. Кафето не е емоция, храната не е емоция, не е религия.

Но това много хора не го знаят… за кафето като храна.

Знам, но искам да го разберат. Затова, за да отговоря на въпроса какво кафе ще ми препоръчате, което да направи деня ми по-добър, трябва да обясня какво е кафе. Когато вие знаете какво е кафе и отделите само 5 минути от вашия съзнателен живот, за да научите какво да очаквате от една чаша кафе и къде да си я намерите, аз ще съм доволен. И ще се заема да ви доставя това кафе. Кафето на Дъбов се състезава в категория за кафе, която носи само ползи и облаги за човешкия организъм, ако е приготвено добре.

Ако искате да добавите и емоционалния аспект, тогава вече говорим за „отивам на кафе“, „време за кафе“, „да се видим на по едно кафе“, „място за кафе“.

Да, защото сме свикнали да възприемаме една чаша кафе по-скоро като емоционално преживяване. А може ли една чаша кафе да промени физическото ни състояние?

Аз смятам, че нашето емоционално състояние е тясно свързано с физическото. Не обратното! Това означава, че ако кафето повлияе на нашето физическо състояние, това ще се отрази и на емоционалното.

Ако вие изпиете чаша кафе, което е комерсиален, конвенционален клас, недобре приготвено, недобре изпечено, то винаги ще нанесе щети върху вашия организъм. Попадайки в стомаха, ще предизвика мощна реакция на целия организъм, която стартира с това, сърцето да започне да изтласква повече кръв към стомаха. Нивата на адреналин ще се покачат мигновено, ще започне схващане на гърба, тила, темето, а след няколко минути ще започнете много слабо да се потите. Това е първата най-честа и единствена реакция или низ от реакции, която следва когато пием кафе търговски клас – без значение вкъщи или някъде навън.

Ние никога не пием кафе съзнателно. Или ние не пием кафе, за да усетим как то рефлектира върху нашия организъм.

Аз не казвам, че трябва да го правите, но искам да говорим за една друга храна, друго кафе, което е една много малка част – под 5% от кафето на нашата планета и значително под 1% от изконсумираното в България кафе. Но това кафе е 100% от нашето портфолио.

Това означава, че което и да е кафе от нашето да изпиете, то ще повлияе по коренно различен начин, обратен на тези, който описах. Това кафе ще ви накара да се отпуснете, а това означава и да се почувствате емоционално по-добре. Или да бъдете перфектни в ситуацията, в която искате да бъдете. Ако искате да сте концентрирани, ще бъдете. Каквото и да искате от вашето тяло, то ще се случи, изпивайки чаша от което и да е кафе от нашето портфолио. Не благодарение на него. Нека не извисяваме кафето, нито едно кафе няма да ви направи по-добър спортист, по-добър писател, по-добър оратор мигновено… Но кафето ще ви попречи или ще ви помогне, просто защото е храна. То влияе по два начина, в зависимост от качеството.

Как предавате това послание за кафето като храна?

Това е мисия. Не е нужно хората да знаят цялата алхимия на кафето. Просто те трябва да отделят 5 минути, за да опитат и да разберат откъде да си набавят тази храна, която ще доведе до търсенето от тях емоционално състояние.

Самото приготовление на кафето също има значение. Ние купуваме тази храна от вас, но как да я приготвим?

В това няма никакво съмнение. Естествено, че трябва да знаете как да го направите. Имаме достъп до толкова много информация, но не можем да я използваме. Затова са нашите баристи, те ще ви разпитат и ще препоръчат най-доброто за вас кафе (Йордан вика Ади, барист в магазина, която се включва в разговора).

Ние идваме за пръв път при вас? Как определяте какво е най-доброто за даден човек кафе и как да си го приготви у дома със също качество?

А: Първо ще питаме как си приготвяте кафето вкъщи – преса, джезве, филтър, еспресо машина (автоматична или полуавтоматична)... Ако идвате за първи път, най-вероятно ще ви предложим кафе с кафяв етикет.

Какво означава това?

А: Разделили сме кафетата на четири етикета. Имаме кафяв, черен, червен и златен. Кафявият е по-ниско киселинен с шоколадови нотки. Червените етикети са по-плодови и в тях има по-изразена киселинност на плодове, на всеки етикет има описани нотките, които се усещат. Кафетата с черен етикет са по-балансираните вкусове. Там може да намерим баланс между шоколад и плодове. А златните етикети са експлозия от вкусове. Това са състезателни кафета.

Откъде всъщност идват тези нотки и вкусове?

А: От начина на изпичане и от самото кафе. Много важно е как е изпечено едно кафе, за да не загуби вкусовете си и да не горчи. Имаме две такива, които са medium dark. Те са по-скоро за хората, които предпочитат класическия италиански стил на еспресо.

Д: Ние сме един вид перфектната аптека или перфектния медицински център, в който предлагаме една от най-перфектните храни за човешкия организъм, доказано е. Но говорим за това кафе, което е едва 0,5 % от нашия пазар. Това е кафето, което може да донесе само ползи. Нямаме мисия да излекуваме хората, не искаме да повтаряме колко полезно е кафето, това се знае. Искаме вашите читатели да разберат, че тук при нас ще намерите онова кафе, което ще им донесе само ползи, ще повлияе на физическото им състояние, а както стана ясно, ще се отрази и на емоционалното.

Изпивайки една чашка кафе, ако вкусът му съвпадне с вашите предпочитания, и ако е приготвено по правилния начин, винаги ще повлияе положително.

Колко време е нужно на организма, за да усети ефекта от кафето?

Много бързо. Ние не пием кафе, ние пием екстракт от кафето. Ако е сготвено добре, това са около 1.4% от нашата чаша, без значение дали е еспресо, по- голяма или по--малка. Всичко останало е вода. Този процент е микс от много вещества, като кофеина, който е слаб алкалоид. То, както и други, влияе добре на организма.

Какво ще ни донесе като добавена стойност Дъбов академията? На какво ще ни научите, докато сме част от нея?

Разполагаме с високо оборудвана зала, в която не само обучаваме, но и помагаме на хората с различна необходимост. Ако имате кафене, ресторант или сладкарница, ние ще подготвим вас и вашите служители да бъдат по-образовани, по-взискателни, по-професионални и по-добри специалисти за всичко, свързано с кафето. Ако един специалист се научи да бъде по-добър в приготвяне на кафето, това ще повлече целия бизнес нагоре. Кафето е много важно. Извън бизнеса, ние учим любителите на кафе как да си приготвят еспресо, лате, как да работите с мляко. Имаме модул, свързан с алтернативните методи за приготвяне на кафе. Там излизаме от обувките да пием еспресо и научаваме различни методи за приготвяне на кафето, не толкова често срещани, но изключително полезни и за потребителите, и за бизнеса.

Имаме и модул, свързан с опитване на кафе, модул за печене на кафе. Имаме и друг модул, който ви подготвя за стартиране на бизнес с кафе. Екипът ни е много професионален и е пълен с млади хора, които ще ви помогнат в избора.

В този ред на мисли, добър бизнес ли е кафето?

Да, вторият по големина в света.

А инвестиция ли е?

Да, във вашето здраве. Пийте качествено кафе и ще бъдете здрави. Всъщност кафето е on demand продукт – желая, поръчвам, консумирам. Отивайки в заведение, вие ще си поръчате кафе и то ще бъде приготвено едва тогава. Няма случай, в който да отидете и да изберете чашата кафе от витрина. Без значение дали е еспресо тук в България или филтър кана в Бразилия, кафето винаги е on demand продукт.

А кой определя качеството на кафето?

В кафеената индустрия, ние нямаме институция или човек, който да гарантира за качеството на кафето. Има Nestle, Kraft Foods, Луиджи, по-известен с фамилията си Lavazza, Ернесто, по-известен с фамилията си Illy, или Джордан, по-известен с фамилията си Дъбов.

Ние се състезаваме в една категория, в която за качеството на кафето отговарям аз. Какво кафе ще влезе на вашия рафт под бранда Дъбов е моя отговорност. Аз гарантирам с цялото си съзнание и опит, че всяко кафе, което ние търгуваме не е случайно, купено на борсата, изтъргувано на фючърси, а често лично съм посетил и фермата, от която съм купил кафето.

Как избирате фермите?

По света има 5 милиона ферми за кафе, ние работим със стотина. Част от нашето портфолио е златни етикети и това са състезателни кафета. Те са спечелили конкурси за качество и ние купуваме именно тях.

Ние консумираме кафето по начина, който средата ни е формирала. Затова най-полезното нещо е да стигнете до нас и малко по малко да ви помагаме да се чувствате по-добре физически и респективно емоционално.

Има ли неразумно количество кафе, което човек може да изпие?

Кафето е храна, към която може да се пристрастите и да имате физически симптоми. Ако все пак усещате, че сте прекалили, моят съвет е да се опитате да се изчистите. Просто останете един ден без никакво кафе.

Три мита за кафето, които можете да развенчаете.

Кафето вдига кръвното – да. 99,5% от кафето на българския пазар ще го направи. Ако пиете конвенционални кафета – да, ако е качествено – не.

Води до нервност, не може да спите, има негативно влияние – всички тези митове отпадат автоматично, ако пиете висок клас кафе, каквото може да намерите в нашето портфолио.

Кафето, останало в съзнанието ви повече от всичко останало?

Гейша, от Панама!

More Food