Следва

Шах и Мат по върховете на модата - кой кого замени, къде и защо през 2022-ра

И Gucci с обвинение в насърчаване на педофилията, в ядрото - Хари Стайлс

И модна къща Gucci бе обвинена в насърчаване на педофилия - причината? Рекламната кампания за колекцията HA HA HA с музиканта Хари Стайлс, където той е сниман с тениска с изображение на розово плюшено мече. Звездата позира, странно защо, до детски матрак, което в контекста на кампанията би могло все пак да се изтълкува и като жест към детето във всеки от нас...

All fashion преди 1 година

В контекста на скандала с Balenciaga, за който подробно писахме ТУК, а и извън него, в чисто морален план, редица втрещени наблюдатели обръщат внимание на използването на детски атрибути в реклама за възрастни: хората виждат неприлични намеци във факта, че „възрастен мъж“ позира до детски матрак.

Защо Хари Стайлс, възрастен мъж, позира с бебешки матрак и розова тениска с плюшено мече в реклама на Gucci?, е общо взето, лайтмотивът на критиката. 

"В новата рекламна кампания на Gucci Хари Стайлс се появява с тениска с плюшено мече и бебешки матрак. Какво може да означава това?", пише потребителят @DVATW.

Наследницата на Gucci Александра Гучи Зарини, която е и основател на фондация, посветена на борбата със сексуалното насилие над деца, също коментира рекламната кампания. „Защо всъщност създаваме съдържание с бебешки матрак и възрастен мъж?", написа тя в социалните мрежи. „Загрижена съм за тази обща идеология, която Kering (холдингът, чиято собственост са и Balenciaga и  Gucci) излъчва чрез своите марки." Потребителите на социалните медии също обръщат внимание на факта, че Gucci и Balenciaga принадлежат на една и съща компания - Kering.

От модната къща все още не са коментирали критиките, от Хари Стайлс също няма включване.  

Преди това скандалът избухна около рекламната кампания на марката Balenciaga, в която деца позираха с аксесоари в стил BDSM. Освен това снимките показваха, макар и на заден план, съдебен документ, оправдаващ детската порнография.

След критиките към марката се появиха слухове, че Демна Гвасалия ще напусне модната къща, но това не се случи. Самият шеф-дизайнер лично се извини за скандалната кампания, обещавайки, че в бъдеще ще са много по-внимателни с това какви креативни екипи избират да работят по кампаниите им. 

В социалните мрежи широко се обсъжда спешната нужда от "отмяна" на марките, а междувременно Алесандро Микеле, дългогодишен творчески директор на италианската модна къща, напусна бранда абсолютно неочаквано, буквално на следващия ден след избухналия с колегите му от Баленсиага скандал. 

More All fashion