Следва

H&M изтегля от продажба всички стоки с Джъстин Бийбър

Шах и Мат по върховете на модата - кой кого замени, къде и защо през 2022-ра

Рокадите на дизайнери в модните марки отдавна приличат на игра на музикални столове. Припомняме ключовите назначения и уволнения през изминалата година. За две големи марки - Gucci и мъжкия Louis Vuitton - проблемът с творческите директори все още не е решен.

 

All fashion преди 1 година

Burberry - Рикардо Тиши out - Даниел Лий in


Рикардо Тиши


Даниел Лий

От две години се носят упорити слухове, че Тиши ще напусне Burberry и сега това се случи. Умореният Рикардо ще бъде заменен на поста от Даниел Лий, бивш дизайнер на Bottega Veneta. Главният изпълнителен директор на Burberry вече възлага сериозни надежди на Лий да удвои годишните приходи на варката, до голяма степен благодарение на аксесоарите, наложени от Даниел при спасяването и съживяването на пропадащата преди десетина години Bottega Veneta. Дебютното шоу на новия дизайнер на Burberry ще се състои на 20 февруари на Седмицата на модата в Милано. А Тиши? Според слуховете Джорджо Армани може да го избере за свой наследник в едноименната си модна къща.

Gucci и Алесандро Микеле

В края на 2022 г. Алесандро Микеле напусна поста творчески директор на Gucci, който заемаше от 2015 г. В официално изявление дизайнерът си каза направо: с марката се разделят окончателно. Според неофициалната версия: Микеле е трябвало радикално да промени посоката, на което той не се е съгласил. Въпреки това именно Микеле бе този, който изведе Gucci до звездни висини. От 2015 г. до 2019 г. приходите на марката се утроиха, а печалбите се учетвориха (безпрецедентни цифри за луксозния сегмент). Gucci планира да приключи тази година с повече от 10 милиарда евро приходи. Какво ще се случи по-нататък – дори няма предположения, но лично на нас ни направи впечатление безумната версия за завръщането на Том Форд в Gucci.

Ан Демюлеместър и Людовик де Сен Сернен

Откакто марката беше придобита от предприемача Клаудио Антониоли през 2020 г., позицията на творчески директор на Ann Demeulemeester беше вакантна. Говореше се, че Жулиен Досена от Paco Rabanne може да го заеме, но това не се случи (днес за Досена вече вървят предположения, че ще бъде назначен в Givenchy на мястото на Матю Уилямс). В резултат на това новият творчески директор на Ann Demeulemeester е Людовик де Сен Сернен, дизайнер на едноименната марка Ludovic de Saint Sernin, която работи в посоката на чувственото мъжко облекло. Людовик ще покаже първата си колекция за Ann Demeulemeester през март 2023 г. на Седмицата на модата в Париж.

Off-White и Ибрахим Камара

Бизнес проектът Off-White на Върджил Абло е продължен от близкия му приятел Ибрахим Камара, стилист и главен редактор на Dazed. Позицията му в Off-White е арт и имидж директор. Камара стилизира шоуто на Върджил повече от веднъж и излезе с изявление веднага след назначаването, като обеща да пази наследството на Абло живо. В което не излъга, съдейки по дебютната му колекция (четете още: Върджил Абло, човекът-вселена, когото едни обичаха, други - мразеха, но никой не остана безразличен).

Nina Ricci и Харис Рийд

В началото на 2022 г. дизайнерската двойка Рушеми Ботер и Лиси Херебруг напуснаха Нина Ричи, френската модна марка, за чиито колекции отговаряха в продължение на три години. През първата половина на 2022 г. дизайнерският тандем бе ангажиран с колекциите, но през септември бе оповестено назначаването на Харис Рийд. С какво е известен мистър Рийд? Само преди две години завършва Central Saint Martins, прави грандиозни шапки, облича Иман на червения килим на Met Gala и издава съвместна колекция с Etro. О, да, също така стана най-младият творчески директор в историята на Нина Ричи. Харис е едва на 26. 

Bally и Руиджи Виласенор

Швейцарската марка вече се ръководи от калифорнеца Руиджи Виласенор - затова и самите колекции станаха, както се казва, "горещи". Днес Bally е голи кожени якета, ботуши от питон, искрящи бански костюми, рокли с всякакви изрезки и поли с цепка до бедрото. Нищо ли не ви говори? Да, само мързеливците не успяха да сравнят новата Bally с ерата на Tom Ford в Gucci.

Salvatore Ferragamo и Максимилиан Дейвис

Салваторе Ферагамо също има нов креативен директор - Максимилиан Дейвис, основател на марката Maximilian, в чиито неща Риана е виждана повече от веднъж. Като начало Дейвис промени логото, превръщайки Salvatore Ferragamo просто във Ferragamo. Но младият дизайнер все пак се отнася с голямо уважение към наследството на италианската марка - в дебютната колекция на Максимилиан изобилстват лаконични артикули, изработени от луксозни материали, предимно кожа. Само че сега всички те са надарени с нова, експлозивна енергия.

Etro и Марко де Винченцо

Друго модно назначение в Милано - Марко де Винченцо вече е в Etro. В допълнение към собствената си марка, дизайнерът си сътрудничи от много години и продължава да си сътрудничи с Fendi по отношение на аксесоарите. Наследниците на Етро, Вероника и Кин Етро, които бяха ангажирани съответно с женската и мъжка линии, не отиват никъде, но кормилото се предава на Винченцо. Във визията си Etro стана по-малко бохемски и хипи, за сметка на по-клубния имидж: разнообразие от кроп топове, мини-рокли, костюми с мини-шорти. Броят на пейсли мотивите е драстично намалял, но Марко де Винченцо извади други модели Etro от 70-те години на миналия век от архивите на италианската марка.

More All fashion